Είναι πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ; Φοβάμαι για τη Δημοκρατία μας, προειδοποιεί ο Τζίμι Κάρτερ

FILE PHOTO: A demonstrator holds a poster reading ‘Trump: Traitor Coward’ during a candlelight vigil on the first anniversary of the January 6th insurrection, in Whittier, California, USA, 06 January 2022. EPA, ETIENNE LAURENT




Όλο και αυξάνονται οι φωνές πολιτικών, ακαδημαϊκών και αναλυτών, εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, που θεωρούν σχεδόν σίγουρο το ενδεχόμενο κατάλυσης της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του Καναδού Stephen Marche, το οποίο κυκλοφόρησε ανήμερα της πρώτης επετείου από την εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Ο συγγραφέας κάνει λόγο για «επικείμενο εμφύλιο πόλεμο» στις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας διαφορετικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να καταρρεύσει η χώρα.

Ο επίσης Καναδός Thomas Homer-Dixon, πολιτικός επιστήμονας και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Cascade, σε άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε ότι «μέχρι το 2025, θα επιχειρηθεί η κατάλυση της αμερικανικής δημοκρατίας, προκαλώντας ακραία εσωτερική πολιτική αστάθεια και εκτεταμένη πολιτική βία, ενώ η χώρα θα μπορούσε να κυβερνηθεί από μια δεξιά δικτατορία».

Η πιο σημαντική «παρέμβαση» ήταν από τον 97χρονο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος σε άρθρο του στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» τόνισε:

«Φοβάμαι για τη δημοκρατία μας. Το μεγάλο έθνος μας παραπαίει τώρα στο χείλος μιας αβύσσου που ολοένα διευρύνεται. Χωρίς άμεση δράση, διατρέχουμε όντως τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη και να απολέσουμε την πολύτιμη δημοκρατία μας».

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Μπάιντεν, Πούτιν, Γκουτέρες και Ευρωπαίοι δεν λένε στον Ερντογάν κατάμουτρα τις αλήθειες: Θα του τις πουν οι πρέσβεις;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: