Βρέθηκε η «σκανδάλη» που ενεργοποιούσε τις σπάνιες θρομβώσεις στο εμβόλιο της ΑstraZeneca

File photo: Δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ΕPA/Leszek Szymanski POLAND OUT




Επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αρχική αιτία που οδηγούσε στις εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις του αίματος που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου της ΑstraZeneca.

Κοινή επιστημονική ομάδα -στο Κάρντιφ και στις ΗΠΑ – κατέδειξε με εξαιρετική λεπτομέρεια τον τρόπο που μία πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αρμωγή ήταν που ξεκινούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία μπορούσε να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους.

Γράφημα του BBC που εξηγεί τον τρόπο πρόκλησης των θρομβώσεων με βάση την έρευνα του πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Επιστήμονες της AstraZeneca συμμετείχαν επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων από την κοινή ερευνητική ομάδα.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ωστόσο ότι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν θρόμβοι λόγω της μόλυνσης από τον Covid παρά από το εμβόλιο και ότι η πλήρης εξήγηση για τον λόγο που εμφανίζονται δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

«Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει πάντως μερικές ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και η AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα ως μέρος των προσπαθειών μας για την άρση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Υπήρχαν δύο αρχικές ενδείξεις για τους ερευνητές που διερεύνησαν τις σπάνιες θρομβώσεις:

  1. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θρόμβων παρατηρήθηκε μόνο με ορισμένες από τις τεχνολογίες εμβολίων (αυτά που χρησιμοποιούσαν αδενοϊό)
  2. Τα άτομα που εμφάνισαν θρόμβους παρουσίαζαν ασυνήθιστα αντισώματα που επετίθοντο σε μια πρωτεΐνη στο αίμα τους που ονομάζεται «Παράγοντας τέσσερα των αιμοπεταλίων».

Όλα τα εμβόλια (mRNA ή συμβατικά) προσπαθούν να παραδώσουν μία μικρή «μερίδα» γενετικού κώδικα του ιού Covid στο σώμα για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το AstraZeneca χρησιμοποιούσε έναν αδενοϊό (συγκεκριμένα έναν ιό του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες ) ως μικροσκοπικό ταχυδρόμο για τη συγκεκριμένη μεταφορά.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι ο αδενοϊός μπορεί να συνδέεται με τους σπάνιους θρόμβους που εμφανίζονται σε μερικούς ανθρώπους. Έτσι χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία για να τραβήξουν εικόνες του αδενοϊού με λεπτομέρεια σε μοριακό επίπεδο.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια του αδενοϊού προσελκύει την πρωτεΐνη του παράγοντα τέσσερα των αιμοπεταλίων σαν μαγνήτης.

Ο καθηγητής Άλαν Πάρκερ, ένας από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, είπε στο BBC News: «Ο αδενοϊός έχει μια εξαιρετικά αρνητική επιφάνεια και ο παράγοντας 4 των αιμοπεταλίων είναι εξαιρετικά θετικός. Ετσι τα τα δύο στοιχεία ταιριάζουν πολύ καλά».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ανθρώπινο σώμα άρχισε να επιτίθεται στον παράγοντα τέσσερα των αιμοπεταλίων επειδή τον μπέρδευε με το τμήμα του αδενοϊού πάνω στον οποίο είχε κολλήσει.

Έτσι, απελευθερώνονταν αντισώματα στο αίμα, τα οποία συσσωρεύονται με τον παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων., γεγονός που προκαλούσε το σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό απαιτείτο και μια σειρά από άλλα ατυχή γεγονότα, τα οποία μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτοί οι θρόμβοι είναι τόσο σπάνιοι.

Οι εν λόγω θρόμβοι έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους σε σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα.

Ο Δρ Will Lester, αιματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Birmingham, εξήρε την «πολύ λεπτομερή» έρευνα λέγοντας ότι βοηθά στην κατανόηση του «πιθανότερου αρχικού βήματος» προς τον θρόμβο.

Και πρόσθεσε: «Πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του εάν μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους και γιατί η θρόμβωση είναι πιο συχνή στις φλέβες του εγκεφάλου και του ήπατος, αλλά αυτό μπορεί να έρθει με τον χρόνο και την περαιτέρω έρευνα».

Η ομάδα του Κάρντιφ ελπίζει ότι τα ευρήματά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των εμβολίων που βασίζονται στον αδενοϊό στο μέλλον για τη μείωση του κινδύνου αυτών των σπάνιων συμβάντων.

Με πληροφορίες από BBC

Ζοφερά ευρήματα νέας μελέτης: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου 12 μήνες μετά νόσηση από COVID

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: