Τέλος καλό, όλα καλά; Τελικά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συζητά με τους Αμερικάνους για τις ΜΕΚΟ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Secretary of State Antony J. Blinken departs Joint Base Andrews En Route to Liverpool, United Kingdom, on December 9, 2021. State Department Photo by Ron Przysucha




Μία “παράλειψη” του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, να ενημερώσει ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις αμερικανικές φρεγάτες, προκάλεσε ένα πανικό την Παρασκευή, στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Και αυτό, επειδή το αρμόδιο τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -ως όφειλε- ενημέρωσε την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, για το ενδιαφέρον της χώρας μας για μία πιθανή πώληση των φρεγατών MMSC και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών MEKO.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών:

Αμέσως μετά την ανακοίνωση έγιναν τηλεφωνήματα για να διευκρινιστεί η “περίεργη υπόθεση”, καθώς ουδείς από τις διπλωματικές και τις στρατιωτικές αρχές γνώριζε το παραμικρό.

Αργά πλέον το βράδυ και αφού μερικοί φίλοι της Ελλάδας στο Κογκρέσο έμειναν με την εντύπωση ότι η Αθήνα άλλαξε γνώμη και θα αγοράσει τις αμερικανικές φρεγάτες, διευκρινίστηκε το εξής:

  • Ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ του πολεμικού ναυτικού.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν αλλάζει η απόφαση της Αθήνας για την αγορά των γαλλικών φρεγατών, κάτι που ξεκαθάρισε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Άρα, το ενδιαφέρον για τις ΜΕΚΟ παραμένει, όχι όμως το ενδιαφέρον για τις φρεγάτες MMSC.

Επειδή το ποσό για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ προκάλεσε …λιποθυμίες, διευκρινίστηκε επίσης ότι η πρόταση αφορά τα πάντα που χρειάζεται το συγκεκριμένο πλοίο. Όλα όσα χρειάζεται να γίνουν για να αγγίξουν οι τέσσερις ΜΕΚΟ το απόλυτο.

Όμως, όπως μας είπαν στρατιωτικές πηγές, θα γίνει διαπραγμάτευση και η τιμή θα μπορούσε να πέσει στο μισό.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra” είναι ειλημμένη.

Σημειώνει ακόμα ότι όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση».

Με αυτή την ανακοίνωση το θέμα έληξε. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι απαιτείται προσοχή για κάποια λεπτά ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Δυνατό κτύπημα στην Τουρκία το νέο ψήφισμα… Στόχος η απόλυτη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής των ΗΠΑ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: