Ο Σόιμπλε είναι πεισματάρης: Το CDU επέστρεψε στα χέρια του εκλεκτού του Φρίντριχ Μερτς (με την τρίτη)

Photo Ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς. EPA/FILIP SINGER / POOL μέσω ΚΥΠΕ




Καινούργια σελίδα στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας CDU ανοίγει με την εκλογή νέου προέδρου. Ο Φρίντριχ Μερτς επικράτησε άνετα με ποσοστό 62,1% στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, καταφέρνοντας μάλιστα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Ο Μερτς είναι ο διάδοχος του Άρμιν Λάσετ που παραιτήθηκε μετά την εκλογική πανωλεθρία του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του CDU περιορίστηκαν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά: O Νόρμπερτ Ρέντγκεν, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, πήρε 25,8% και ο Χέλγκε Μπράουν, πρώην υπουργός Καγκελαρίας της Μέρκελ, 12,1%.

Στο πρώτο εσωκομματικό δημοψήφισμα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για την εκλογή ηγεσίας ψήφισαν σχεδόν τα δύο τρίτα, 66,02%, των περίπου 400.000 μελών του CDU.

Ο έμπιστος Άρμιν, ο σκληρός Φρήντριχ και ο μοντέρνος Νόρμπερτ: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ

Στροφή επί δεξιά

Ο 66χρονος Φρίντριχ Μερτς είναι ο 10ος πρόεδρος του CDU από το 1948. Πολιτικά είναι εκφραστής της επιστροφής του CDU στις συντηρητικές ρίζες της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, μετά την κεντρώα στροφή που έκανε το κόμμα από το 2000 με πρόεδρο και καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Μερτς, δεινός ρήτορας, είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής του CDU, βουλευτής στο Μπούντεσταγκ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά παραιτήθηκε το 2002 μετά τη σύγκρουσή του με την Άγγελα Μέρκελ και αποσύρθηκε από την πολιτική, ακολουθώντας επαγγελματική καριέρα που τον έφερε σε ηγετική θέση της τράπεζας BlackRock Γερμανίας.

20 χρόνια μετά

Ο Φρίντριχ Μερτς επέστρεψε στην πολιτική σκηνή το 2018 και διεκδίκησε την προεδρία του CDU, αλλά ηττήθηκε από την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ηττήθηκε οριακά και από τον Άρμιν Λάσετ στην εκλογή προέδρου του CDU τον Ιανουάριο του 2021.

Το συνέδριο του CDU τον ερχόμενο Ιανουάριο θα επικυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για να αναλάβει ο Φρίντριχ Μερτς και τυπικά την προεδρία του CDU.

Μετά από ένα διάλειμμα 20 χρόνων θα βρεθεί εκεί που είχε σταματήσει: Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μπούντεσταγκ.

Αυτή τη φορά έχει αντίπαλο το σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και την κοκκινο-πρασινο-κίτρινη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων.

Πληροφορίες από ΕΡΤ

Ξεσπάθωσαν κατά του Τζόνσον βουλευτές και ΜΜΕ: Όποιος πρωθυπουργός αποτυγχάνει, φεύγει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: