Μυστήριο με τη σύλληψη του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπένι Στάινμετζ στο αεροδρόμιο της Αθήνας

File photo: Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Μπένι Στάινμετς. Screenshot via YouTube/TalkingWiKi




Μια μυστήρια ιστορία πλούτου και παρανομίας βγαίνει στην επιφάνεια καθώς από τις 24 του περασμένου μήνα κρατείται στην Ελλάδα, υπό άκρα μυστικότητα, ο 65χρονος δισεκατομμυριούχος Μπένι Στάινμετζ.

Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος κρατείται στην Ελλάδα μετά την καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας για υπόθεση απάτης με ακίνητα και δωροδοκία.

Ιστορίες με διαμάντια, δισεκατομμύρια και παρανομίες

  • Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το Bloomberg υπολόγισε την περιουσία του σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο του Ισραήλ.

Τον Απρίλιο του 2021, πολλές από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αποκαλύφθηκαν στα Panama Papers της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.

Ένα χρόνο πριν από αυτό, οι διαρροές μυστικών τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούνται στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη, που εκτείνονται από το 1988 έως το 2007, έδειξαν ότι διατηρούσε δεκάδες λογαριασμούς συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Στάινμετζ εξακολουθεί να έχει ένα από τα πιο ακριβά σπίτια στο Ισραήλ, ένα γιοτ και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που τον μεταφέρει μεταξύ Ισραήλ, Ελβετίας και Λονδίνου.

Ο 59χρονος δισεκατομμυριούχος, μεγάλωσε στην οικογενειακή επιχείρηση διαμαντιών, Rubin Steinmetz & Sons. Στη δεκαετία του 1990, δημιούργησε τον όμιλο Steinmetz Diamonds μαζί με τον αδελφό του Daniel. Τώρα ονομάζεται Diacor International, είναι ένα από μια επιλεγμένη ομάδα που δικαιούται να αγοράζει πολύτιμους λίθους από την De Beers.

Ωστόσο, ο Στάινμετζ οφείλει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στις επιχειρηματικές του συναλλαγές με ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η εταιρεία του BSG Resources, εκμεταλλεύεται το ορυχείο Koidu της Σιέρα Λεόνε, το οποίο προμηθεύει διαμάντια μεταξύ άλλων στην Tiffany & Company.

Η χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.600 $ και μέσο προσδόκιμο ζωής 58.

Το χρονικό της σύλληψης

Η σύλληψη του δισεκατομμυριούχου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έγινε βάσει της  «ερυθράς αγγελίας”  από την Ιντερπόλ προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση του Ελβετικού δικαστηρίου για 5ετή φυλάκισή του.

Ο  Στάινμεντζ συνελήφθη, παρόλο που η εντολή κράτησής του ακυρώθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πριν από την φυγή του στην Ελλάδα, ανέφεραν πηγές στο «Globes».

  • Η σύλληψή του  στην Ελλάδα έγινε εβδομάδες αφότου η εποπτική επιτροπή της Interpol (CCF) έδωσε εντολή στις 29 Οκτωβρίου να διαγραφεί η εντολή εναντίον του Στάινμετς. 

Στην Ελλάδα κρατείται μέχρι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα, αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Είναι ελεύθερος να μετακινηθεί, υπό τον περιοριστικό όρο να μην βγει από τη χώρα.

Η “ερυθρά αγγελία” από την Interpol εκτελείται όταν κάποιος καταζητείται από τις Αρχές σε χώρες-μέλη της Υπηρεσίας.

Την κράτηση του Ισραηλινού επιβεβαιώνει και ο συνήγορος υπεράσπισής του Έιταν Μαόζ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Σταινμέτζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας λόγω σοβαρής παραβίασης στη μεταφορά πληροφοριών. Χειριζόμαστε την υπόθεση και πιστεύουμε ότι ο κ. Σταινμέτζ θα επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι και την εργασία του», δήλωσε πριν από ένα 24ωρο ο δικηγόρος του επιχειρηματία στην ισραηλινή εφημερίδα Globes.

To 2013 το όνομα του Ισραηλινού επιχειρηματία είχε συνδεθεί με μια σειρά επενδυτικών κινήσεων στην Ελλάδα. Τότε δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για έναν Ισραηλινό επιχειρηματία μεταλλείων, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ΛΑΡΚΟ.

Μάλιστα σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα η περιουσία του 57χρονου Μπένι Στέινμετζ είχε υπολογιστεί σε 4,1 δισ. δολάρια.

Ο Ισραηλινός, ο οποίος εκείνη την εποχή ζούσε μόνιμα στην Ελβετία -και είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία στην Γουινέα- διαθέτει το fund Βenny Steinmetz Group Resourses.

Είχε συλληφθεί και το 2016

Στη σύλληψη του Στάινμετζ είχαν προχωρήσει οι Ισραηλινές Αρχές το 2016.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Ισραήλ, ανακρίθηκε και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό έως τις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με τα ξένα media, ο Στάινμετζ βρισκόταν μεταξύ άλλων αντιμέτωπος με κατηγορίες για χρηματισμό στην υπόθεση της απόκτησης -μέσω της εταιρείας του, BSG Resources- των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυχείου «Simandou» στη Νέα Γουινέα, το οποίο συγκαταλέγεται σε αυτά με τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Αρχικά τα δικαιώματα αποκτήθηκαν από τη Rio Tinto, αλλά ανακλήθηκαν με το αιτιολογικό των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του project.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013 όταν οι αμερικανικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση. Το 2014, η κυβέρνηση της Γουϊνέας, επίσης έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συναλλαγή ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς, κάτι που από την πρώτη στιγμή αντέκρουσε η BSG Resources. Νωρίτερα, η εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος BSG Resources είχε πουλήσει το 51% των δικαιωμάτων αυτών στον κολοσσό Vale, έναντι 2,5 δισ.δολαρίων.

Σε ανακοίνωσή της η BSG Resources αναφέρει πως οι κατηγορίες της κυβέρνησης της Γουινέας περί χρηματισμού «δεν στερούνται απλώς βάσης, αλλά αποτελούν μια συστηματική προσπάθεια για σκεπάσουν την ενδημική διαφθορά που καταστρέφει τη χώρα επί σειρά ετών».

Mε πληροφορίες από  Globes.co.il, Times of Israel, Haaretz, “Πρώτο Θέμα”

 

Σύζυγος θύματος του ψευτογιατρού: Της έλεγε ότι θα θεραπεύσει τον καρκίνο με μήλα και σκόρδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: