Έρχονται μέτρα διάρκειας 15 ημερών λόγω Όμικρον: Νέοι περιορισμοί μετά τις 3 Ιανουαρίου

Κόσμος με μάσκες στο εορταστικό κέντρο της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Με νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία, αλλά με την αγορά ανοιχτή εορτάζουμε φέτος τα Χριστούγεννα με τις επόμενες ημέρες το τοπίο να αλλάζει καθώς η επέλαση της Όμικρον αναμένεται να φέρει και νέες παρεμβάσεις.

Ως «ήπια μέτρα» με στόχο να επιτευχθεί μία ανάσχεση στην διασπορά του ιού που αναμένεται να αυξηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων περιέγραψε τις παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ με τη νέα χρονιά, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Στις αρχές του χρόνου, όταν θα έχουμε ανοιχτή την εορταστική περίοδο, κάποια ήπια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μπει ένα μικρό φρένο στη διασπορά του ιού μετά τις γιορτές, είπε ο κ. Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για διπλή μάσκα, μη συνωστισμό ορθίων ή ακόνη και αλλαγή ωραρίου στα βραδινά κέντρα διασκέδασης.

«Τα μέτρα ακόμη συζητιούνται. Για περιορισμό στις μετακινήσεις δεν έχω ακούσει να συζητείται κάτι», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης που δεν απέκλεισε πάντως ένα νέο ωράριο λειτουργίας για τα βραδινά κέντρα, να κλείνουν δηλαδή πιο νωρίς.

Αιτιολόγησε μάλιστα την πιθανότητα μίας τέτοιας απόφασης με το σκεπτικό «να μειωθεί η κινητικότητα του ιού που προκαλείται από τον συνωστισμό στους ορθίους καθώς «τα κρούσματα εντοπίζονται πλέον», όπως είπε «στις νεανικές ηλικίες».

Πάντως από το πρωί της Παρασκευής καθορίστηκε μεταξύ άλλων υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, ένα μέτρο που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως όπως έχει ενημερώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το δεύτερο πακέτο μέτρων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και να έχει διάρκεια 15 ημερών.

Βάσει όσων έχουν ανακοινωθεί από τις 6:00 το πρωΐ της Παρασκευής :

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
  • Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Οσον αφορά στο δεύτερο σκέλος των μέτρων, μία ιδέα περί του τι σχεδιάζεται έδωσε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας  στο ΟPEN αποκαλύπτοντας πως τα μέτρα – που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

Σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα μέτρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί. έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα».

«Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα» είπε ο κ. Πλεύρης.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», συμπλήρωσε.

Για μάσκες και πρόστιμα

Για τις μάσκες και αν υπάρχει πρόστιμο σχολίασε: «Να ξέρετε δεν είχε φύγει ποτέ η υποχρέωση της μάσκας σε κάποιες κατηγορίες με διοικητικό πρόστιμο άρα παραμένει το ίδιο. Εμείς τι κάναμε; Μέσα στην υπουργική απόφαση που έβγαινε και έλεγε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός δεδομένου και της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και επειδή τουλάχιστον στη διάρκεια των εορτών και στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει συνωστισμός για να είναι σαφές το μήνυμα το επεκτείναμε σε όλους τους χώρους. Άρα παραμένει με διοικητικό πρόστιμο».

Για τα γήπεδα

«Βλέπουμε ότι σε πολλούς χώρους τηρείται η μάσκα. Δηλαδή τα στοιχεία που έχουμε και για τα θέατρα και για τα σινεμά βλέπουμε ότι τηρείται το μέτρο. Για αυτό το λόγο θα προσπαθήσουμε σε αυτούς τους χώρους να μην υπάρξουν αλλαγές», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

«Στα γήπεδα αντιθέτως – και μην πάμε μακριά, χθες όσοι είδαν το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός είδαμε δυστυχώς και το βλέπουμε γενικά ότι δυστυχώς οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας. Θα μας υποχρεώσουν οι φίλαθλοι τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι περιοριστικά», σημείωσε.

«Υπάρχουν κάποιοι αγώνες να γίνουν. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο θα πάμε με ολιστικά μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα παιχνίδια συνολικά ή θα μπορούν να τα παρακολουθούν λίγοι», συμπλήρωσε.

Προειδοποίησε πως αν δεν τηρούν τα μέτρα στους εναπομείναντες αγώνες της χρονιάς τότε από 3 Ιανουαρίου τα μέτρα θα είναι περιοριστικά «στον βαθμό ή να μην υπάρχουν φίλαθλοι ή να υπάρχουν σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό».

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο

Για τα σχολεία ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται – σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία – αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας σχολίασε: «Η υποχρεωτικότητα συνδυάζεται και με την πορεία των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή φάνηκε ότι οι υποχρεωτικότητες που υπήρξαν που είχαν τρεις μορφές (…) έχουν δείξει ένα αποτέλεσμα».

Με πληροφορίες από OPEN, ΣΚΑΪ, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Χριστούγεννα με άνοδο της θερμοκρασίας, ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές και τοπικές βροχές στα δυτικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: