weather symbol
12
ΣΑΒ 7 24 | 07:31
To Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET

Ξεκάθαρος ο Κύπριος ΥΠΕΞ: Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία αντιδρούν κάθε φορά που η ΕΕ συζητά κυρώσεις για Τουρκία

Τρεις χώρες αποτελούν ένα ισχυρό μπλόκο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν αφήνουν να περάσουν αποφάσεις κατά της Τουρκίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή.

Οι τρεις αυτές χώρες που πρωταγωνιστούν στην αποτροπή της λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Η τελευταία, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της στην Τουρκία, έδειξε πόσο είναι το εύρος των οικονομικών τους σχέσεων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε χθες στην επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, όπου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και σε ευρύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αφού υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η ΕΕ δεν είναι κοινωνία αγγέλων και πως τα κράτη μέλη της Ένωσης πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες, πρώτο στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, αναφέρθηκε στο πώς προσεγγίζουν το κεφάλαιο Τουρκία: «Και είναι πολύ γνωστά τα τρία κράτη της ΕΕ που σχεδόν πάντοτε, όταν είμαστε στη φάση να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, αντιδρούν. Αντιδρούν όχι γιατί τους ενδιαφέρει η Τουρκία αλλά γιατί εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα που σχετίζονται με την Τουρκία».

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «όταν υπάρχει απέναντι μια αγορά που λέγεται Τουρκία είτε αυτό αφορά θέματα στρατιωτικά είτε οτιδήποτε άλλο, ναι, θα τα λάβει υπόψη της η Ισπανία. Και ενδεχομένως και εμείς αν είμαστε στη θέση της Ισπανίας να τα λαμβάναμε υπόψη».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης έδωσε ως παράδειγμα την Ισπανία με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Πέδρο Σάντσες στην Άγκυρα και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν με την τουρκική κυβέρνηση. Αν και χθες δεν έγινε αναφορά, εντούτοις είναι γνωστό πως ανάλογη προσέγγιση για την Τουρκία υπάρχει τόσο από τη Γερμανία όσο και από την Ιταλία.

Γι’ αυτό και η Λευκωσία εκτιμά από τώρα πως η συζήτηση στην ΕΕ για το θέμα της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα είναι αρκετά δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά αυτών των χωρών. Ανέφερε περαιτέρω πως το έγγραφο επιλογών σε σχέση με την Τουρκία πρέπει να υποβληθεί στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και αναμένεται να περιλαμβάνει πολιτικά και νομικά μέτρα.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται ομοφωνία για να ληφθούν αποφάσεις. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες».

Σημείωσε ακόμη πως η οποιαδήποτε συζήτηση για θετική ατζέντα της ΕΕ για την Τουρκία δεν έχει προχωρήσει και «ο στόχος μας είναι μέσα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν να υπάρξει επίσημη απόφαση για τερματισμό των όποιων συζητήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός αν η Τουρκία επανέλθει στο θέμα και της συζήτησης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, και δεν επανέλθει με παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Mε πληροφορίες από Philenews

Η απάντηση του Βίκτωρα για το δήθεν «επεισόδιο» με τον πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο: Είναι φρικτό ψέμα…

ΔιαβάστεΕπίσης