Αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Παρασκευής: Εστάλησαν οι προσκλήσεις από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών του τελευταίου διαστήματος, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή ΚΥΠ και Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.Photo Σταύρος Ιωαννίδης / StavrosIoannides/ ΡΙΟ




Οι επαναλαμβανόμενες και έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης (τόσο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και από το ΑΚΕΛ) τελικά απέδωσαν καθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισε χθες να ανακοινώσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για αύριο Παρασκευή.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέρριψε πως η απόφαση για να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο προκύπτει μέσα από την πίεση της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, μετά και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και παραμονές της τρίτης επίσκεψης της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ στην Κύπρο.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης – ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ – ζητούσαν σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Μάρτη όταν και πάλι βρέθηκε στην Κύπρο η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η πίεση των κομμάτων έγινε πιο έντονη προς τα τέλη Μαρτίου μετά την αποκάλυψη του ίδιου του ΠτΔ ότι στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες υπέβαλε εισήγηση διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι απάντησε θετικά και ότι ανέμενε τη συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε να αποκαλύψει την πρόταση Γκουτέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης το απέφυγε επιμελώς και ούτε και οι συνεργάτες του αποκάλυψαν ο,τιδήποτε.

Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας προκύπτει το ερώτημα εάν ο ΠτΔ θα πει στους αρχηγούς των κομμάτων, αύριο που θα συναντηθούν, ποια ήταν τελικά η πρόταση του ΓΓ ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήθελε να ολοκληρωθεί και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου πριν καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στον Λόφο.

Ήθελε να έχει στα χέρια του τη συγκεκριμένη απόφαση για να εξηγήσει και το πως τα ευρωτουρκικά θα συμβάλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε έντονες αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα των κινήσεων Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αν συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Παρασκευή μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν συγκαλώ το Εθνικό Συμβούλιο λόγω της κριτικής, η κριτική είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι ευπρόσδεκτη από όλους και θα ενισχυθεί, σας το προαναγγέλλω εγώ, όσο πλησιάζουμε τις εκλογές.

Έχω συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο γιατί ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πριν την κάθοδο της κας Ολγκίν στην Κύπρο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων και να ακούσω συγκεκριμένες απόψεις, συγκεκριμένες εισηγήσεις».

Σε ερώτηση αν θα επαναρχίσει το «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών από πλευράς των ΗΠΑ, έτσι ώστε να επαναρχίσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα η οποία από τις τελευταίες εξελίξεις είναι κάτι που πρέπει να γίνει αμέσως».

Κληθείς να πει πότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε, δεν είμαστε εμείς που κατασκευάζουμε αυτό τον λιμένα, είναι οι ΗΠΑ, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, μόλις ενημερωθούμε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας, την ΕΕ, τις ΗΠΑ φυσικά, τα ΗΑΕ στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η «λύση», μέσω του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, θα ήταν η διάλυση, υπογραμμίζει η ΕΔΕΚ: Η «χαμένη ευκαιρία» θα ήταν μία χαμένη πατρίδα, ορθώς τονίζουν οι Σοσιαλιστές…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: