Πλήρης δικαίωση του Μιχάλη Ιγνατίου: Καταδικάστηκε ως συκοφάντης ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Ο ιδρυτής και αρθρογράφος της Hellas Journal Μιχάλης Ιγνατίου




Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών καταδικάζεται ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος για συστηματική συκοφάντηση του ιδρυτή και αρθρογράφου της HellasJournal, Μιχάλη Ιγνατίου.

  • Η απόφαση υποχρεώνει τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο να διαγράψει τα συκοφαντικά δημοσιεύματα από το διαδίκτυο και να ζητήσει συγνώμη από τον Μιχάλη Ιγνατίου δημοσιεύοντας τη δήλωση: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Μιχάλη Ιγνατίου τον οποίο δηλώνω ότι σέβομαι και υπολήπτομαι ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο».
  • Το Δικαστήριο επιβάλλει στον Στεφανόπουλο προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μηνός και χρηματική ποινή για κάθε μελλοντική προσβολή της προσωπικότητας του Μιχάλη Ιγνατίου

Συκοφάντης κατ’ εξακολούθηση, του Μιχάλη Ιγνατίου, κρίθηκε ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος με την απόφαση 1118/2021 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την προσβολή της προσωπικότητάς του καθώς ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είχε χαρακτηρίσει σε δημοσιεύματα του «ψευδή και αλλοιωμένη» την αποκλειστική δήλωση της 20ης Αυγούστου 2019 εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Μιχάλη Ιγνατίου.

Το δικαστήριο αφού έκρινε όλα τα έγγραφα κατέληξε στην απόφαση ότι ήταν ψευδής και συκοφαντικός για τον Μιχάλη Ιγνατίου ο ισχυρισμός του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου ότι η δήλωση του State Department της 20.8.2019, την οποία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα www.hellasjoumal.com, ήταν αναληθής και παραποιημένη.

Περαιτέρω, το δικαστήριο έκρινε ως συκοφαντικά όλα τα δημοσιεύματα του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου για τον Μιχάλη Ιγνατίου αναφέροντας στην απόφασή του: «Δεδομένων των στοιχείων αυτών της συμπεριφοράς του εναγομένου, πληρούται εν προκειμένω η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση της συκοφαντικής δυσφήμησης (άρθρο 363 ΠΚ) με δράστη τον εναγόμενο και παθόντα τον ενάγοντα και μάλιστα κατ’εξακολού0ηση».

Δικαστήριο: «Ξέφυγε ο Στεφανόπουλος- Έχει καταφανή φθόνο εναντίον του Ιγνατίου»

Η απόφαση 1118/2021 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι τα δημοσιεύματα του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου, προσέβαλαν παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του Μιχάλη Ιγνατίου, «ο οποίος δικαιούται να αξιώνει την άρση της προσβολής, την παράλειψη της στο μέλλον, ενόψει της εξακολουθητικής προσβλητικής συμπεριφοράς του εναγομένου που συνεχίστηκε και μετά την αποστολή των προεκτεθεισών εξώδικων δηλώσεων του ενάγοντος και μετά την άσκηση της ένδικης αγωγής και τη χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη.»

Ο Ιγνατίου είχε ζητήσει ως χρηματική ικανοποίηση το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ το οποίο και του επιδικάσθηκε. Το Δικαστήριο αποτιμώντας την ηθική βλάβη που προκάλεσε ο Στεφανόπουλος, έκρινε ότι θα έπρεπε να έχει ελέγξει σύμφωνα με τη δημοσιογραφική δεοντολογία την αλήθεια των ισχυρισμών του, πριν απευθύνει τις ανωτέρω βαριές κατηγορίες εναντίον του Μιχάλη Ιγνατίου.

Το Δικαστήριο μάλιστα έκρινε ότι , η συμπεριφορά του Στεφανόπουλου όχι μόνο δεν αποτελεί εκδήλωση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, αλλά «καταδεικνύει μία εμμονή προς το πρόσωπο του Μιχάλη Ιγνατίου με άγνωστα κίνητρα».

Η δικαστική απόφαση αναφέρει για τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο: «Η εμμονή του πάντως εκπορεύεται από καταφανή φθόνο εναντίον του ενάγοντος, καθώς οι σχολιασμοί στους οποίους προβαίνει δεν συνοδεύονται από οιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία και τεκμήρια και αποτελούν αβάσιμες κατηγορίες με σκοπό την επαγγελματική αποδόμηση του ενάγοντος, την υποβάθμιση της αξιοπρέπειάς του ως ατόμου και της φερεγγυότητάς του ως επαγγελματία δημοσιογράφου.»

Εκτιμώντας τη συχνότητα του των επιθέσεων του Στεφανόπουλου κατά του Μιχάλη Ιγνατίου η απόφαση 1118/2021 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κρίνει ότι έτσι αποδεικνύεται ότι «ο εναγόμενος ξέφυγε κατά πολύ από το αντικείμενο της δημοσιογραφικής έρευνας, την οποία ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί και επιδόθηκε στη συνεχόμενη συκοφαντική δυσφήμηση του ενάγοντος, χωρίς να ενδιαφέρεται για την πραγματική ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά μόνο για την απομείωση του κύρους του ενάγοντος στο ευρύ κοινό».

Κατά τη δικαστική απόφαση: «Αντιθέτως, αποδείχθηκε ότι ο ενάγων είναι αξιόπιστος δημοσιογράφος που σέβεται το λειτούργημά του και ότι δεν έχει δεχθεί αντίστοιχες επιθέσεις και κατηγορίες από άλλα πρόσωπα πέρα από τον εναγόμενο».

Εμμονή Στεφανόπουλου στην εγκληματική δράση της συκοφάντησης του Ιγνατίου, βλέπει η δικαστική απόφαση

Το Δικαστήριο ασχολήθηκε και με τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Στεφανόπουλου κατά του Ιγνατίου και έκρινε ότι: «Περαιτέρω, η συνεχόμενη επίθεση που δέχτηκε ο ενάγων από τον εναγόμενο ήδη από την 23.8.2019 καταδεικνύει την εμμονή του στην εγκληματική δράση της συκοφάντησης του ενάγοντα, καθώς συνεχίστηκε μέχρι την άσκηση της ένδικης αγωγής αλλά και μετά από αυτή, όπως αποδεικνύεται από τα μεταγενέστερα της άσκησης της αγωγής δημοσιεύματα που προσκομίζει ο ενάγων, προβλέπεται δε πως θα συνεχιστεί και για το επόμενο χρονικό διάστημα από τον εναγόμενο, υφισταμένου βάσιμου και επικείμενου κινδύνου επανάληψής της στο μέλλον.

Πρέπει συνεπώς να γίνει δεκτό, ως βάσιμο και κατ’ ουσία, το αίτημα του ενάγοντος να απαγορευτεί στον εναγόμενο να επαναλάβει στο μέλλον την προσβλητική του συμπεριφορά εναντίον του ενάγοντος με απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης».

Κατόπιν τούτων το Δικαστήριο με την απόφασή του, η οποία μετά την παρέλευση της προθεσμίας άσκησης των ενδίκων μέσων κατέστη αμετάκλητη:

  • Υποχρεώνει τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο να διαγράψει και αφαιρέσει τα δημοσιεύματά του κατά του Μιχάλη Ιγνατίου.
    Υποχρεώνει τον Στεφανόπουλο να δημοσιεύσει στις ιστοσελίδες www.neaproini.us, www.alexstefanopouIos.gr και στο ιστολόγιο www.ny-gr-kokkini-grammi.blogspot.com δημοσίευμα προς άρση της προσβολής της προσωπικότητας του Μιχάλη Ιγνατίου με τίτλο: «Αληθινή/πραγματική είναι η δήλωση του State Department της 20ης Αυγούστου 2019 στον Μιχάλη Ιγνατίου» το οποίο θα καταλήγει με τη δήλωση: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Μιχάλη Ιγνατίου τον οποίο δηλώνω ότι σέβομαι και υπολήπτομαι ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο»
  • Υποχρεώνει τον Στεφανόπουλο να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα www.aIexstefanopoulos.gr και να κοινοποιήσει στους αποδέκτες της από 02.02.2020 ηλεκτρονικής ανοιχτής επιστολής του και σε όσα κοινωνικά δίκτυα την ανάρτησαν αφού την παρείχε ως «Ελεύθερη προς ανάρτηση στα Social media (facebook, Twitter, ok, κτλ), δημοσίευμα προς άρση της προσβολής της προσωπικότητας του Μιχάλη Ιγνατίου με τίτλο: «Αληθινή/πραγματική είναι η δήλωση του State Department της 20ης Αυγούστου 2019 στον Μιχάλη Ιγνατίου» το οποίο θα καταλήγει με τη δήλωση: «Ζητώ συγγνώμη από την κ. Μιχάλη Ιγνατίου τον οποίο δηλώνω ότι σέβομαι και υπολήπτομαι ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο».
  • Υποχρεώνει τον Στεφανόπουλο να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα του τις ετικέτες ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ/ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ/ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ/ ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΕΣ /ΛΑΜΟΓΙΑ, καθώς και οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναφορά περιλαμβάνεται στην εν λόγω ανάρτηση-δημοσίευση σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της από 20.08.2019 δήλωσης του Τμήματος Foreign Service του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ως «fake news» και του Μιχάλη Ιγνατίου ως «Mr Fake News» που κατασκευάζει και δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις.
    Υποχρεώνει τον Στεφανόπουλο να μην επαναλάβει στο μέλλον προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος της προσωπικότητας του Μιχάλη Ιγνατίου ειδάλλως τον απειλεί με προσωπική κράτησης διάρκειας ενός μηνός και την καταβολή χρηματικής ποινής ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ για κάθε μελλοντική προσβολή της προσωπικότητάς του.

Προηγουμένως το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Ασφαλιστικά Μέτρα)με την 6102/2020 απόφασή του είχε κρίνει ότι τα δημοσιεύματα του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου για τον Μιχάλη Ιγνατίου έχουν υβριστικό και ενίοτε και απειλητικό περιεχόμενο, εμπεριέχουν προσβλητικές και συκοφαντικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, προσβάλλουν την προσωπικότητά του ως συνετού και εχέφρονος ατόμου, βλάπτουν την τιμή και την υπόληψή του, ως ατόμου και ως επαγγελματία.

Ο Στεφανόπουλος, κατά την 6102/2020 Απόφαση θα πρέπει α) να απέχει από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο (αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS, MMS, Viber, Messenger, Instagram, Twitter) αναφορά στο όνομα του Μιχάλη Ιγνατίου, β) να παραλείπει να επικοινωνεί με τον Ιγνατίου καθ’ οιονδήποτε τρόπο (δια ζώσης, μηνύματα, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να απευθύνεται σε αυτόν με προσβλητικές για την τιμή, υπόληψη και κάθε εν γένει έκφανση του ιδιωτικού και επαγγελματικού βίου αυτού εκφράσεις και χαρακτηρισμούς και να αφαιρέσει- «κατεβάσει» έως την έκδοση απόφασης επί της Αγωγής του Μιχάλη Ιγνατίου από την προσωπική του ιστοσελίδα, ιστολόγιο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο τα άρθρα, δημοσιεύματα και βίντεο, που αφορούν στον Ιγνατίου.

Ένας δημοσιογράφος ανάγκασε τον φιλότουρκο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να χάσει τα λόγια του: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: