Ένας δημοσιογράφος ανάγκασε τον φιλότουρκο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να χάσει τα λόγια του: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Προεδρικό Παλάτι στην Άγκυρα. Φωτογραφία via NATO




Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ξεπέρασε και τον εαυτό του σε φιλοτουρκισμό, αλλά θα έλεγα ότι ρεζιλεύτηκε εντελώς απέναντι σε ένα καλά διαβασμένο Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Jonathan Swan, που γνώριζε καλά τα θέματα της Τουρκίας.

Βεβαίως, δεν χρειαζόταν αυτή η συνέντευξη στην ιστοσελίδα Axios on HBO για να γνωρίζουμε στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι ο Στόλτενμπεργκ κάλυψε πολλές φορές τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία με εντελώς απαράδεκτο τρόπο.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά αναφερόμενος στο θέμα του ΝΑΤΟ και του απαράδεκτου γενικού γραμματέα:

Ποιος θα ξεχάσει ότι ο εν λόγω κύριος, σαν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δεν κούνησε ούτε το μικρό του δάκτυλο όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα στο Καστελόριζο. Και όταν σκέφθηκε να εγκαθιδρύσει τον μηχανισμό μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων, το θέμα είχε λήξει.

Το μέγα ζήτημα είναι ότι ηγείται του ΝΑΤΟ, ένας πολιτικός ο οποίος βλέπει μία χώρα μέλος, την Τουρκία, να απειλεί μία άλλη χώρα-μέλος την Ελλάδα, και να σφυρά αδιάφορα.

Επί της ηγεσίας του, η Τουρκία έχει τινάξει στον αέρα τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μία ενέργεια που εξυπηρετεί μόνο τη Ρωσία. Είναι ανύπαρκτη η Δυτική Συμμαχία στην ευρύτερη περιοχή, διότι η Τουρκία εξυπηρετεί τη Μόσχα και ο κ. Στόλτενμπεργκ αντί να σταματήσει αυτή την επίθεση -διότι περί επίθεσης πρόκειται- εναντίον του ΝΑΤΟ, δικαιολογεί την Τουρκία.

Η κοινή γνώμη στην Αμερική αντιδρά πλέον πολύ αρνητικά σε ότι αφορά τον Ερντογάν. Πέραν της αντιαμερικανικής και αντιδυτικής πολιτικής του, η υπόθεση της φυλάκισης του Πάστορα Μπράνσον του προκάλεσε μεγάλη ζημία. Η αρνητική αυτή αντίδραση έχει παρασύρει και τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές.

Αν μου επιτρέπεις, δεν θυμάμαι να υπάρχει τέτοια απέχθεια σε ξένο ηγέτη -ας μην πω ποτέ- αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Από την ισλαμιστική επανάσταση στο Ιράν όταν κρατήθηκαν όμηροι για ένα χρόνο Αμερικανοί διπλωμάτες.

Και επανερχόμενος στο θέμα του Στόλτενμπεργκ. Εκνευρίζει η επιμονή του να προσφέρει ασυλία στον Ερντογάν. Και μάλιστα να τον δικαιολογεί για αντιδημοκρατικές πρακτικές, όπως είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φυλακίσεις αντιπάλων και ειδικά δημοσιογράφων.

Όπως αναφέρθηκε στο σημαντικό ρεπορτάζ, η Τουρκία αναδείχθηκε στο πιο προβληματικό παιδί του ΝΑΤΟ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε και μία σωστή κουβέντα: ότι για να είναι μία χώρα μέλος της Δυτικής Συμμαχίας πρέπει να σέβεται τη Δημοκρατία.

Αυτό δεν συμβαίνει πια με την Τουρκία. Και όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει, αρκετοί σύμμαχοι, όπως δήλωσε, -άρα δεν είναι μόνη της η Ελλάδα- έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατοχική δύναμη. Μία εξέλιξη που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ο συγκεκριμένος πρέπει να έχει ξεπεράσει σε φιλοτουρκισμό τον αλήστου μνήμης Λουνς, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τις ημέρες της βάρβαρης εισβολής εναντίον της Κύπρου…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώπιον τριών “πολεμικών” διλημμάτων… Η επιλογή, όμως, είναι μόνο μία… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: