Η Τουρκία συμβάλλει στην “υβριδική απειλή” και την εργαλειοποίηση μεταναστών στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

File photo: Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο ΄Αμυνας της Πολωνίας δείχνει εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. EPA/POLAND’S MINISTRY OF NATIONAL DE — BEST QUALITY AVAILABLE — POLAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Εκ νέου καταδίκασε η Κομισιόν, μέσω δηλώσεων του αρμόδιου εκπροσώπου για θέματα μετανάστευσης, την πρακτική της εργαλειοποίησης μεταναστών απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γιανς, έκανε λόγο για «συνέχεια της απεγνωσμένης προσπάθειας του καθεστώτος Λουκασένκο να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε», αναφερόμενος στην συγκέντρωση σημαντικού αριθμού μεταναστών και αιτητών ασύλου στα σύνορα των δύο χωρών.
 
«Έχουμε απορρίψει κατ’ επανάληψη και σθεναρά τις απόπειρες εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» ανέφερε ο κ. Γιανς.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως η διαχείριση της κατάστασης στα σύνορα θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να συνάδει με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, ενώ πρόσθεσε πως η FRONTEX, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Europol είναι έτοιμες να στηρίξουν τις χώρες της πρώτης γραμμής όπως έχουν ήδη κάνει στο παρελθόν.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο αναφέρθηκε και στο γεγονός πως άνθρωποι μεταφέρονται μέσω τακτικών πτήσεων στη Λευκορωσία και σημείωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν λόγο για «υβριδική απειλή» στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει αν η Τουρκία είναι μια από τις χώρες από τις οποίες γίνεται μεταφορά προσφύγων και αιτητών ασύλου, ο  Στάνο απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές «ώστε να μπει τέλος σε αυτή την κατάχρηση προγραμματισμένων πτήσεων κανονικών αερογραμμών» όπως είπε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Γιώργος Κακούρης/ΑΓΚ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η γυμνή αλήθεια για την Τουρκία σε σχέση με εμπάργκο όπλων στη Λιβύη: Έξι φορές αρνήθηκε νηοψίες της επιχείρησης “Irini”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: