Εγκλωβισμένο στο Κραν Μοντανά το θλιβερό ΑΚΕΛ: Συνεχίζει να υποστηρίζει το αφήγημα του Τσαβούσογλου

O Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. ΚΥΠΕ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ




Επιμένει το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου ΑΚΕΛ, στην απαράδεκτη υποστήριξη του αφηγήματος της Τουρκίας, για τοΚραν Μοντανά. Εγκλωβισμένο στις λάθος πολιτικές του το ΑΚΕΛ δείχνει να πιστεύει τους Τούρκους και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος όμως στα επίσημα πρακτικά δείχνει να τα έκανε όλα …”σαλάτα” στο Κραν Μοντανά.

Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρονται τα παρακάτω απαράδεκτα:

Πώς ερμηνεύει ο καθένας στο εσωτερικό τα σημειώματα του ΟΗΕ για τις συναντήσεις στο Κραν Μοντανά δεν έχει και τόση σημασία. Η καθοριστική σημασία βρίσκεται στο πώς ο ΟΗΕ και ο Γενικός του Γραμματέας αξιολογούν την παρουσία των εμπλεκομένων μερών στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Γκουτέρες στην Έκθεσή του μετά το Κραν Μοντανά καθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπεύθυνο για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση και, την ίδια ώρα, επαινεί τις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη στάση τους.

Άλλωστε, ακόμα και τα σημειώματα που και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ποσώς δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα του Προέδρου σχετικά με τη συζήτηση για τον τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα!

Όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί τον Ν. Αναστασιάδη συνυπεύθυνο για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, εκτίμηση πίσω από την οποία στοιχίζεται η διεθνής κοινότητα, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πειστικότητας, όπως άλλωστε διαπιστώνει ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης.

Αντί λοιπόν ο Ν. Αναστασιάδης μέσω μονολόγων στο εσωτερικό να αναζητεί δικαίωση, ας απαντήσει επιτέλους:
Γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όχι στην Τουρκία;

Γιατί δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει το αφήγημα του ΟΗΕ για το Κραν Μοντανά ούτε τότε αλλά ούτε και αργότερα;

Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς δεν πείθει και δεν έχει αξιοπιστία, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία προκαλεί και παρανομεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ;

  • ΤΟ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Τα έγγραφα που αποκαλύπτει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” δυστυχώς δικαιώνουν τις τότε προειδοποιήσεις του ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Και όχι μόνο δεν πήρε ανταλλάγματα, αλλά άνοιξε τις ορέξεις της Τουρκίας.

Στη συνέχεια η Τουρκία τορπίλισε τις διαπραγματευσεις επιμένοντας στο στρατό και τις εγγυήσεις, όμως στη συνέχεια τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στην Τουρκία συγχαρητήρια και έριξαν τις ευθύνες για το ναυάγιο στην Ε/κ πλευρά. Τα ίδια Ηνωμένα Έθνη που μας λένε σήμερα πως «θα τετραγωνίσουν τον κύκλο».

Αυτά «πέτυχε» η λανθασμένη στρατηγική και η λανθασμένη πολιτική που ακολούθησε η πλευρά μας τα τελευταία χρόνια.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μια Νέα Στρατηγική για να μην επαλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Για να μην έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.

  • Η ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ

Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως το πλαίσιο του ΓΓ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης

Τα πρακτικά που δημοσιεύονται και σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» είναι αρκούντως αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν πως οι Πενταμερείς Διασκέψεις με την μορφή που επιχειρείται να τους δοθεί, κρύβουν παγίδες.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως το πλαίσιο του ΓΓ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Πώς είναι δυνατό για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως το κυπριακό και με δεδομένη την στάση της Τουρκίας να τίθεται ως βάση συζήτησης ένα πλαίσιο που κατατέθηκε προφορικά;

Παρόλο που ζητήσαμε κατ’ επανάληψη να κατατεθεί γραπτώς δεν εισακουστήκαμε. Προφανώς αυτό οφείλεται στο ότι το πλαίσιο είναι αντίθετο με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Αλήθεια, μετά από όλα αυτά τα οποία δημοσιεύονται στα πρακτικά, εξακολουθούν να υπάρχουν κόμματα που θεωρούν ότι το πλαίσιο του ΓΓ μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού;
Η ΕΔΕΚ επιμένει πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καταθέσει αίτημα για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος, που είναι και η ουσία του.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Όλα όσα ειπώθηκαν στο Δείπνο, σύμφωνα με τα πρακτικά, των Ηνωμένων  Εθνών: Ο Μεβλούτ τα τίναξε όλα στον αέρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: