Ο Ερντογάν για να «ρεφάρει» θέλει τα ίδια F-16 με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ: Σε ένδεια η Τουρκική Αεροπορία

Το 005 της ΠΑ πριν την αναχώρησή του από την ΕΑΒ. Σήμερα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας στις ΗΠΑ και αν όλα πάνε καλά εντός του 2022 επιστρέφει στην Ελλάδα ώστε να ξεκινήσει η πλήρης μετατροπή των 83 υπολοίπων αεροσκαφών σε Viper. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Η ταραχή της απαξίωσης των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και το παρακαλετό στις ΗΠΑ παρά τους S-400…

«Μπορεί οι Επιτελείς της Τουρκίας ν’ αποφάσισαν την αγορά Viper και την αναβάθμιση σχεδόν ισάριθμα με τα δικά μας αεροσκάφη. Όμως αυτά τα μαχητικά δεν πετούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος ιπταμένων και μηχανικών»…

Αυτό σχολίασαν κύκλοι του αεροπορικού Επιτελείου, στην είδηση ότι η Άγκυρα πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην (LOR for LOA) αποστολή επίσημης επιστολής εκδήλωσης προμήθειας, 40 αεροσκαφών F-16 Block 70 και ν’ αναβαθμίσει άλλα 80 στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή σε Viper. Η είδηση που μετέδωσε πρώτο το defence-point, επιβεβαιώνεται από ανθρώπους της Lockheed Martin, την στιγμή που στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν μουδιασμένα υποδέχτηκαν το Τουρκικό αίτημα.

Από την πλευρά τους στο αεροπορικό Επιτελείο ομιλούν για μια έξυπνη κίνηση των καθημερινών αντιπάλων στον Ελληνικό ουρανό και την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες, ακόμη κι αν τελικά γίνει αποδεκτή αυτή η παραγγελία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πέραν των 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70- Viper, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση 80 υφισταμένων αεροσκαφών δυο τύπων που διαθέτει. Των παλαιότερων F-16 Block 40 & F-16 Block 52 plus, 40 από κάθε τύπο μαχητικού.

  • Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία πετυχαίνει να πριμοδοτήσει την επιτυχημένη πορεία, της κατά γενικής ομολογίας τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με την αναβάθμιση των δυο παλαιότερων τύπων. Μάλιστα δεν αποκλείεται στο τελικό deal να βρεθεί και η πιστοποίηση ακόμη και όπλων που κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει η αμυντική βιομηχανία, την ώρα που η αντίστοιχη Ελληνική δεν κατάφερνε να υποστηρίξει όπως θα έπρεπε την Πολεμική Αεροπορία.

Η απόφαση αυτή της Τουρκίας έρχεται μετά από δυο δημόσιες παραδοχές για την ένδεια της αεροπορίας. Η πρώτη ήταν του υπουργού άμυνας, Χουλουσί Ακάρ που ομολόγησε στον τηλεοπτικό φακό ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία λειτουργεί με μόλις το 20% του δυναμικού της καθώς το 80% βρίσκεται στα μπουντρούμια των φυλακών.

Η δεύτερη ομολογία ήταν του ίδιου του Τούρκου προέδρου πριν από λίγες ημέρες, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ανάμεσα σε όσα έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο CBS αναφέρθηκε στ’ ανταλλακτικά των μαχητικών F-16 και ότι η υποστήριξή τους μετά τις κυρώσεις γίνεται με το σταγονόμετρο…

Όμως η απαξίωση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ξεκίνησε από τον ίδιο τον Ερντογάν και τον στενό πυρήνα που τον στηρίζει. Στην αεροπορία χρεώνεται το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα και η προσπάθεια να φύγει από την εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τρόμος της Άγκυρας για τις Ελληνικές επιτυχίες

Ωστόσο η απαραίτητη προσπάθεια αναβάθμισης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, με τον εκσυγχρονισμό των F-16 στο επίπεδο Viper, την προσθήκη των 24 Rafale και τα 24 Mirage 2000-5 να σηκώνονται όλο και περισσότερα από την Τανάγρα, αλλά και την επερχόμενη αναβάθμιση των F-16 Block 50 έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα το τουρκικό Επιτελείο. Οι Τούρκοι έχουν δείξει με πολλούς τρόπους και την ενόχληση τους για την πλήρη αλλαγή του ισοζυγίου δυνάμεων στην θάλασσα.

Αλλά εκεί που δεν έχουν κρύψει τον προβληματισμό τους είναι για την παγκόσμια αναγνώριση των Ελλήνων αεροπόρων και μηχανικών, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στην αφρόκρεμα των ιπταμένων και τεχνικών αεροπορίας.

  • Παράλληλα στην τουρκική πολεμική αεροπορία κοιτάζοντας το μέλλον του αεροπορικού στόλου βλέπουν τα δύσκολα ότι είναι μπροστά, την στιγμή μάλιστα που το 2028 η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει μετατραπεί πλήρως σε μια δύναμη περιφερειακής αεροπορικής υπεροχής. Και μπορεί ν’ ανακοινώθηκε από την Τουρκία ότι τα F-4 Phantom θα παραμείνουν σε ενεργό δράση έως το 2025, ωστόσο μια πενταετία αργότερα μοιραία θα έχουν παροπλιστεί και ο στόλος των F-16 θα είναι πλήρως απαξιωμένος.

Το δε πρόγραμμα του «Εθνικού μαχητικού αεροσκάφους», πέραν από τα λόγια χρειάζονται έργα και παρά την εμπειρία που έχουν αποκομίσει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, δεν είναι καθόλου εύκολο ν’ αναπτύξουν και να υποστηρίξουν αυτό το σημαντικό εγχείρημα.

Μάλιστα οι ειδικοί στην Τουρκία παρατηρούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι με την τελειοποίηση του μαχητικού 5ης γενιάς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Κίνα. Είναι σαφές ότι ο στόλος των Μη Επανδρωμένων που θεωρούνται προηγμένα κι εκεί η τουρκική αμυντική βιομηχανία έκανε πολύ σημαντική δουλειά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν’ αντικαταστήσει όλα αυτά που μπορούν να κάνουν τα μαχητικά με ο ανθρώπινος παράγοντας.

Κατά συνέπεια το έξυπνο χαρτί που έπαιξε εδώ και λίγα 24ωρα ο Ταγίπ Ερντογάν θα φανεί το επόμενο διάστημα αν γίνεται αποδεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο τέλος του μήνα το τετ α τετ Μπάιντεν- Ερντογάν ίσως φέρει και τη συμφωνία. Αγκάθια σίγουρα υπάρχουν κυρίως λόγω της αποβολής από το πρόγραμμα των F-35 τα οποία όσο υπάρχουν ακόμη και ως παρουσία οι S-400 στην Τουρκία οι Αμερικανοί έχουν σκοπό να τα προστατεύσουν…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: