Η Αρεζού, η 12χρονη διάνοια που βρέθηκε από τη Μόρια με υποτροφία τη Βοστώνη: Θέλω να γίνω γιατρός για να βοηθάω δωρεάν τους ανθρώπους [video]

Photo Η μικρή Αρεζού από το Αφγανιστάν που πήρε υποτρογία για τη Βοστώνη. Screenshot via Youtube OPEN




Τη δύναμη της θέλησης διδάσκει η 12χρονη Αρεζού, η μικρή Αφγανή που έζησε στη Μόρια και κατάφερε να πάρει υποτροφία για το Διεθνές Σχολείο της Βοστώνης, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN.

Η μικρή Αρεζού μίλησε για την επιτυχία της και περιέγραψε με χαμόγελο τις δυσκολίες που πέρασε από τη στιγμή που έφυγε από την πατρίδα της. «Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό που πέτυχα» είπε.

Η 12χρονη έφυγε από το Αφγανιστάν στην ηλικία των 6 ετών και ήρθε στην Ελλάδα το 2019. Η Αρεζού θέλησε μάλιστα να περιγράψει τον τρόπο που πέρασε από την Τουρκία στη Λέσβο: «Στην Ελλάδα φτάσαμε με τη βάρκα από τη θάλασσα. Ήταν πολύ σκοτεινά. Όταν ήρθα στην Ελλάδα με βοηθήσαν οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές μου στο σχολείο».

Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα μέχρι να καταφέρει να ξεκινήσει σε κάποιο σχολείο. Η μητέρα της μικρής προσπαθούσε 9 μήνες να βρει τον τρόπο, ενώ ήταν στη Μόρια. «Μείναμε 6 μήνες στη Μόρια και συνολικά είμαστε 3 χρόνια στην Ελλάδα», είπε η Αρεζού. «Η Μόρια ήταν πολύ δύσκολη κατάσταση και για τα παιδιά και για τους γονείς. Το σχολείο που πήγα ήταν πολύ μικρό και οι συνθήκες δεν ήταν πολύ καλές» θυμάται.

Η 12χρονη δεν ξέχασε τα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στη Μόρια και έστειλε το μήνυμά της: «Θέλω να πω και στα παιδιά που ζουν στη Μόρια ότι δεν είσαστε μόνοι και πρέπει να προσπαθήσετε για την εκπαίδευσή σας».

Όταν η Αρεζού πήγε στο ελληνικό σχολείο έγραψε ένα γράμμα για να ευχαριστήσει όσους τη δέχτηκαν και την αγκάλιασαν. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες, όλους τους συμμαθητές, τους δασκάλους στο σχολείο που με βοήθησαν, που ήταν καλοί, που με έμαθαν κάτι στη ζωή».

«Θα ήθελα να φτιάξω ένα νοσοκομείο και να έρχονται οι άνθρωποι δωρεάν»

Η Αρεζού μιλά πέντε γλώσσες, ταρί, φαρσί, αγγλικά, τουρκικά ενώ μέσα σε 2 χρόνια έχει μάθει και άπταιστα ελληνικά. Από την πλευρά της η μητέρα της μικρής εξήγησε ότι η εκπαίδευση είναι κάτι που κρίνει ως προτεραιότητα για τα παιδιά της και έψαξε πολύ τι μπορεί να κάνει για να πάνε στο σχολείο τα παιδιά της και να μάθουν πολλές ξένες γλώσσες.

Ωστόσο η 12χρονη είπε ότι υπήρχαν στιγμές που φοβήθηκε ότι δεν θα τα καταφέρει, βρήκε όμως τη δύναμη να παλέψει: «Στο τέλος μπορούμε να τα καταφέρουμε όταν το πιστέψουμε από μέσα από την καρδιά μας, όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που είναι μαζί μας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε όσους μας βοήθησαν και ήταν εκεί».

Κλείνοντας, η Αρεζού είπε ότι όταν μεγαλώσει ονειρεύεται να γίνει γιατρός, να φτιάξει ένα νοσοκομείο όπου οι άνθρωποι να μπαίνουν δωρεάν, γιατί «θέλω να κάνω μια καλή πράξη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πέρασαν και περνάνε ό,τι κι εγώ».

Πληροφορίες από OPEN

Από τη Μόρια στη Βοστόνη: Υποτροφία στην 12χρονη Αφγανή προσφυγοπούλα Αρεζού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: