Πριν δύο χρόνια έχασε τα πόδια της από ρωσικό πύραυλο: Σήμερα η 13χρονη «άθραυστη» Ουκρανή τρέχει για τους άλλους τραυματίες πολέμου [video]

File Photo Yana Stepanenko, who lost both her legs after the Kramatorsk railway station attack and underwent a rehabilitation treatment in the USA, takes part in a charity half marathon in downtown Lviv, Ukraine, 03 September 2023. EPA/MYKOLA TYS 27025




Μια ρωσική πυραυλική επίθεση στις 8 Απριλίου 2022, άλλαξε τη ζωή της Yana Stepanenko για πάντα.

Ήταν μαζί με τον αδελφό και τη μαμά της σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, όταν ένας πύραυλος έπεσε, σκοτώνοντας περισσότερους από 60 ανθρώπους. Έχασε τα πόδια της. Η μαμά της έχασε το αριστερό. Μια ανατριχιαστική φωτογραφία του Associated Press του χειρουργού που μετέφερε το κορίτσι στο νοσοκομείο έκανε τον γύρο του κόσμου.

Μια τραγική ιστορία απώλειας μετατράπηκε ωστόσο σε παράδειγμα ανθεκτικότητας χάρη στους Ουκρανούς και Αμερικανούς γιατρούς που θεράπευσαν το κορίτσι. Σε ηλικία 13 ετών σήμερα, το περασμένο Σάββατο έτρεξε 5 χιλιόμετρα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης με στόχο να δείξει το θάρρος και τη δύναμη των Ουκρανών αλλά και να συγκεντρώσει χρήματα για έναν Ουκρανό στρατιώτη.

Μετά από μερικούς μήνες θεραπείας στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, η οικογένεια ταξίδεψε στο Σαν Ντιέγκο.

Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της ζωής τους, θυμάται η οικογένεια. Αλλά χάρη στους Αμερικανούς χειρουργούς και φυσιοθεραπευτές, η Yana και η μητέρα μάζεψαν γρήγορα τον θρυμματισμένο εαυτό τους και το κορίτσι άρχισε να κολυμπάει ξανά στην πισίνα. Όμως, καθώς μεγαλώνει ακόμα, χρειάζεται συνεχώς να αλλάζει τα προσθετικά της πόδια, οπότε υπάρχει ακόμη πολύ μέλλον.

Παρά όλες τις φρικαλεότητες και τις δυσκολίες, η Yana έβαλε έναν μεγάλο στόχο για τον εαυτό της: να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των Ουκρανών τραυματιών. Μέρος της εκστρατείας αυτής ήταν συμμετοχή της στον αγώνα 5K στη Βοστώνη.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συμμετείχα σε έναν τέτοιο αγώνα. Ήμουν πραγματικά πολύ νευρική», λέει, θυμούμενη την έναρξη της προπόνησής της πριν από τρεις μήνες.

Το κορίτσι προπονούνταν επίμονα τέσσερις φορές την εβδομάδα, με την υποστήριξη της οικογένειάς της και των Ουκρανών γιατρών.

«Φοβόμουν ότι απλά δεν θα μπορούσα να περπατήσω», είπε.

Κι όμως, μέσα σε λίγα λεπτά, πέρασε τη γραμμή του τερματισμού τρέχοντας  και χαμογελώντας στην μαμά, τον αδερφό και τους φίλους της.

Η Yana έγινε 13 στις 16 Απριλίου. Και είπε ότι πήρε το καλύτερο δώρο ποτέ.

«Μαζέψαμε μισό εκατομμύριο. Τώρα ο Oleksandr θα μπορεί να τρέχει όπως εγώ», λέει. «Είμαι απίστευτα χαρούμενη!»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: