Όταν σέρνει το “χορό” ο γερουσιαστής Μενέντεζ ακολουθούν όλοι: Μαθήματα Δημοκρατίας στον Ερντογάν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, προεδρευει της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. EPA, JIM LO SCALZO




Ήταν συντονισμένες οι επιθέσεις εναντίον της κατοχικής Τουρκίας την Τρίτη. Και από την πλευρά του Κογκρέσου και από τη μεριά της αμερικανικής κυβέρνησης, αν και οι γραφειοκράτες συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν…

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, υποδεχόμενος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας τον νέο πρέσβη της Αμερικής στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, του ζήτησε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις για τη Δημοκρατία στη χώρα, στην οποία ασκεί απόλυτο έλεγχο ο Ερντογάν.

Δήλωσε ότι «δεδομένων των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και των καταπιεστικών τακτικών που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Ερντογάν εναντίον του λαού του στο εσωτερικό, χρειαζόμαστε έναν Πρέσβη που δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες στην Τουρκία και θα την ωθήσει να εφαρμόσει τις αρχές που διέπουν το ΝΑΤΟ: Δηλαδή, ατομικές ελευθερίες, σεβασμό στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα κράτος δικαίου.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Σωστά υποθέσει ο γερουσιαστής ότι όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν στη σημερινή Τουρκία του Ερντογάν.

Ο κ. Μενέντεζ δήλωσε ακόμα ότι οι μέθοδοι καταπίεσης του Ερντογάν είναι ακατάλληλες για μια δημοκρατία και ακατάλληλες για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Και επιτέθηκε ξανά στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας ότι οι δημοκρατίες δεν φυλακίζουν δημοσιογράφους, δεν εκφοβίζουν ακαδημαϊκούς και δεν παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες. Δεν αποποιούνται τις δεσμεύσεις τους να μην ασκούν βία κατά των γυναικών. Και δεν βάζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στη φυλακή, τόνισε ο Αμερικανός νομοθέτης.

Ο νέος πρέσβης, ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, υποστήριξε βέβαια τη θέση των γραφειοκρατών ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την Αμερική και το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα δεν είναι και στη συνάντηση της Τετάρτης με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν ια κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Υπάρχουν, είπε, τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε και τομείς που διαφωνούμε πάρα πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που υποστηρίζουν οι διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολούνται με την Τουρκία. Ότι διαφωνούμε μεν, αλλά δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία για τη Δύση. Για ποια Τουρκία άραγε ομιλούν; Αυτή που θεωρείται η πλέον αντιαμερικανική και αντινατοϊκή χώρα;

Ο νέος πρέσβης ήταν απόλυτος για τους S-400.

Πρώτον όπως είπε δεν θα αποσυρθούν οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA μέχρι η Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα.

Και δεύτερον, εάν ο Ερντογάν αγοράσει νέο σύστημα S-400 θα επιβληθούν νέες κυρώσεις. Επιπρόσθετες των κυρώσεων του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν μακροχρόνια και περίπλοκη σχέση με την Τουρκία, παραδέχθηκε ο κ. Φλέικ.

«Από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400», υπογράμμισε ο κ. Μενέντεζ, απαντώντας στην ουσία στον υποψήφιο πρέσβη, που δήλωσε ότι θα εργαστεί για να γίνουν διαθέσιμα νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα προς αγορά στην Τουρκία.

Ο γερουσιαστής του θύμισε ότι η Επιτροπή διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας καλείται να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και τον προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400.

“Με προβληματίζει η δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Άγκυρας και η αρνητική τροχιά όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και των ειρηνικών συγκεντρώσεων στην Τουρκία”, είπε ο κ. Φλέικ

Σίγουρα, οι Αμερικανοί επιθυμούν να βρουν τρόπο συνεργασίας και κανονικότητας με τη σημερινή Τουρκία, αλλά δεν είναι εύκολο. Στο Κογκρέσο πιστεύουν ότι ήδη χάθηκε η Τουρκία, με ευθύνη του Ερντογάν. Η συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν,  στο Σότσι, αναμένεται ότι θα βγάλει ειδήσεις που θα ενοχλήσουν την Αμερική.

Σε ότι αφορά τις πληροφορίες που διαρρέει η τουρκική κυβέρνηση για συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στη Ρώμη, δεν έχουμε ακόμα δήλωση επιβεβαίωσης από το Λευκό Οίκο.

Μπορεί να ανακοινωθεί κάποια στιγμή, μπορεί να μην γίνει και ποτέ, όπως συνέβη με τον ισχυρισμό του Τούρκου προέδρου για συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι της στιγμής, η μόνη διμερής συνάντηση που θα έχει ο κ. Μπάιντεν στην ιταλική πρωτεύουσα θα είναι με τον Εμανουέλ Μακρόν. Και, ως γνωστό, πάντα βλέπει και τον ηγέτη της φιλοξενούσας χώρας, στην περίπτωση αυτή τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Οι Κούρδοι της Συρίας είναι σημαντικοί εταίροι των ΗΠΑ

Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ζήτησε τη γνώμη του Φλέικ για τους Κούρδους της Συρίας. Αναγνώρισε αμέσως ότι είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο νέος πρέσβης δεν σχολίασε την εκστρατεία της Τουρκίας για την εξόντωση των Κούρδων ούτε είπε πως σχεδιάζει να διαχειριστεί το μεγάλο αυτό ζήτημα. Η τελευταία απάντηση του δεν άρεσε στους γερουσιαστές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαν Χόλεν υπενθύμισε ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για τις αμερικανικές αντιδράσεις που περιορίζονται σε επίπεδο ρητορικής και αναρωτήθηκε για το ποιες κινήσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν χειροπιαστό αντίκτυπο στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, Τζεφ Φλέικ εκτίμησε ότι η επιβολή κυρώσεων, η οποία είχε οικονομικό αντίκτυπο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, σε συνδυασμό με τη μη πώληση νέων οπλικών συστημάτων αποτελούν χειροπιαστές ενέργειες που έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή της Τουρκίας.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Σε “παράκρουση” οι γραφειοκράτες, πέφτουν μονίμως έξω: “Μισούν” την Τουρκία που …αγαπούν! Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: