Σε “παράκρουση” οι γραφειοκράτες, πέφτουν μονίμως έξω: “Μισούν” την Τουρκία που …αγαπούν! Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη. State Department photo by Ron Przysucha




Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία χαρακτηρίζονται πλέον ως εξαιρετικά προβληματικές – και η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται στο ναδίρ, εδώ και πολύ καιρό.

Ακόμα και οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχονται πλέον δημόσια τις διαφωνίες, οι οποίες είναι έντονες σε αρκετά θέματα, που δεν αφορούν αναγκαστικά την Τουρκία.

Όμως, αυτοί οι ίδιοι γραφειοκράτες, οι οποίοι χθες αναγκάστηκαν να την καταγγείλουν υποστηρίζουν και σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Τουρκία φίλη και σύμμαχο χώρα. Και ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος δικαιούται να αναρωτηθεί, γιατί οι Αμερικανοί επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία αφού είναι φίλη και σύμμαχος. Κυρώσεις επιβάλλουν μόνο στους εχθρούς τους. Που κάνουν λάθος, τέλος πάντων, οι γραφειοκράτες, οι οποίοι αδικούν την Ελλάδα;

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Αφού, λοιπόν, ανακοινώνουν ότι «αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες για να ενισχύσουν τη μακροχρόνια διμερή συνεργασία τους, ακόμη και όταν διαφωνούν», την ίδια στιγμή εξαπολύουν επίθεση για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το ρωσικό σύστημα S-400.

Να θυμίσουμε στους τηλεθεατές ότι στη συνέντευξή του στο CBS, ο πρόεδρος της Τουρκίας, με εντελώς ψυχρό τρόπο, επιβεβαιώνει ότι θα αγοράσει και δεύτερο ρωσικό σύστημα, το οποίο -ως γνωστό- αποτελεί τον εχθρό των μαχητικών F-35.

Άρα, κάτι δεν πάει καλά. Είτε οι σχέσεις είναι καλές, είτε δεν είναι. Η αμερικανική στάση αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας. Ο Ερντογάν τους βρίζει και κυριολεκτικά τους φτύνει, και οι γραφειοκράτες νομίζουν ότι βρέχει.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο Ερντογάν προχωρήσει σε αυτή την αγορά η Αμερική θα επιβάλει νέες κυρώσεις. Η Ουάσιγκτον καλεί την Τουρκία σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να διώξει τους S-400 που ήδη έχει αγοράσει και να μην προχωρήσει σε παρόμοια αγορά στρατιωτικου εξοπλισμου από τη Ρωσία.

Έχει σημασία ότι στην ανακοίνωση, αφού ξεκαθαρίζει ότι οποιαδηποτε νεα σημαντικη αγορα στρατιωτικου εξοπλισμου θα επιφερει νεες κυρώσεις στη βάση του νομου CAATSA 231, που αφορά τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό, σημειώνει προς γνώση και συμμόρφωση ότι αυτες οι κυρωσεις θα ειναι ξεχωριστές και επιπροσθετες.

Σημειώνω ότι οι προηγούμενες κυρώσεις επιβλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Xαρακτηρίστηκαν τότε “κυρώσεις χωρίς δόντια”.

Αυτό που έχει, πάντως, σημασία είναι ότι ο Ερντογάν έχει ταχθεί εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλα τα επίπεδα. Πληροφορηθήκαμε ότι η τελευταία σύγκρουση του Τούρκου Προέδρου με τον κ. Μπάιντεν, αφορούσε τη διαμάχη για τους S-400, αλλά και ένα άλλο θέμα. Την ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας από την Αμερική. Ο Ερντογάν είχε πει στον Αμερικανό πρόεδρο, όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ότι η Ουάσιγκτον, στο θέμα αυτό, πέρασε την κόκκινη γραμμή της Τουρκίας. Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο συνεχίζει να ενισχύει τους Κούρδους και να πολεμά μαζί τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ο ανυπάκουος Ερντογάν “πυροβολεί” την Αμερική, επιλέγει τη Μόσχα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοιμάται: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: