Όπως πάντα κάτω από τον πήχυ: Δημόσιος καυγάς σεισμολόγων για τα 6,5 ρίχτερ στη Θήβα [video]

Δημοτικό σχολείο υπέστη ζημιές μετά από την ισχυρή σεισμική δόνηση στην ανατολική Κρήτη, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ




Μία ακόμη από τις συνήθεις και επικίνδυνες περιδινήσεις στους κόλπους των σεισμολόγων πυροδότησαν οι επισημάνσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τη σεισμική δυναμική στην περιοχή της Θήβας

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης, o κ. Παπαδόπουλος και αφού σχολίασε τη μετασεισμική εξέλιξη στην Κρήτη ανέφερε τα εξής:

«Στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην περιοχή Νισύρου – Τήνου και στην περιοχή της Θήβας εξελίσσονται τον τελευταίο μήνα έντονες σεισμικές δραστηριότητες, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα με τη σεισμική δραστηριότητα και στο Αρκαλοχώρι. Δεν πιστεύουμε ότι γεωδυναμικά συνδέονται αυτές οι δύο περιοχές. Ίσως το γεγονός ότι εξελίσσονται παράλληλα να είναι τυχαίο. Όμως ειδικά για την περιοχή της Θήβας χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Χθες το βράδυ ξανακοίταξα για μία ακόμη φορά όλα τα στοιχεία. Από τις 10 Ιουλίου έχουν γίνει 1.700 σεισμοί στην περιοχή της Θήβας. Σας θυμίζω ότι στις 21 Ιουλίου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είχε εξετάσει όχι μόνο την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου αλλά και την περιοχή της Θήβας και είχε καταλήξει και για τις δύο περιοχές (Θήβας και Αρκαλοχωρίου) στο ίδιο συμπέρασμα. Οτι δεν αποκλείεται να έχουμε ισχυρότερο σεισμό και συνέστησε και στις δύο περιοχές να γίνει πλήρης εφαρμογή του σχεδίου Εγκέλαδος».

Ερωτηθείς για τη σεισμική δυναμική των περιοχών της Θήβας και της Νισύρου με βάση τα υφιστάμενα ρήγματα σημείωσε:

«Στη Θήβα γνωρίζουμε σεισμούς με μέγεθος μέχρι 6 Ρίχτερ. Αυτό είναι το δυναμικό που γνωρίζουμε. Στην περιοχή Νισύρου – Τήνου που είναι διεγερμένη γνωρίζουμε δυναμικό μεγέθους μέχρι 6. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός ήταν του 1968 με μέγεθος 7. Στην περιοχή Νισύρου – Τήνου ο κίνδυνος είναι μάλλον μικρότερος καθώς η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται υποθαλάσσια, αντίθετα στην περιοχή της Θήβας  έχουμε μια εξελισσόμενη δραστηριότητα στον χερσαίο χώρο πολύ κοντά στην πόλη της Θήβας και αυτό, όπως έχει επισημάνει και η σεισμική επιτροπή χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.

Τη σκυτάλη πήρε ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Ακης Τσελέντης ο οποίος μιλώντας στο Open αναφέρθηκε στο σεισμό στο Αρκαλοχώρι λέγοντας ότι «από τον Γενάρη είχαμε στοιχεία ότι η περιοχή είχε ανωμαλίες. Παράλληλα, ο δορυφόρος έδειχνε μετατόπιση. Πήγα στον κ. Λαμπρινό (σ.σ.: Δήμαρχος Ηρακλείου) και ζήτησα έκτακτη επιχορήγηση για να βάλουμε 4 επιπλέον όργανα. Ευτυχώς τα βάλαμε κι έχουμε πλήρη εικόνα του ρήγματος. Από 1η Ιούνη ξεκίνησε το ρήγμα να δίνει. Εχουμε καταγράψει 2.500 σεισμούς» τόνισε.

Για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ ανέφερε ότι «έδωσε μια μοναδική κατακόρυφη επιτάχυνση. Ποτέ ξανά στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε τέτοιο φαινόμενο. Γράψαμε 0,8 g, να φανταστείτε ότι στο 1g σηκώνεται ο άνθρωπος από το έδαφος. Γι αυτό δεν έμεινε όρθιο πέτρινο κτίσμα» τόνισε. «Μας εξέπληξε το φαινόμενο, δεν περιμέναμε τέτοιο μέγεθος».

Όσον αφορά στην επίμαχη  τοποθέτηση Παπαδόπουλου, ο κ. Τσελέντης χωρίς να τον κατονομάσει σημείωσε: «Ακουσα κάποιον δήθεν σεισμολόγο ότι περιμένουμε 6,5 Ρίχτερ. Θα πρέπει να επέμβει εισαγγελέας, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Στο Αρκαλοχώρι μας έδειχνε η στατιστική ότι δεν είχε τελειώσει το φαινόμενο. Είχαμε 0,6 σε μια μονάδα μέτρησης που μελετούμε, ενώ στη Θήβα είμαστε κοντά στο 1, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιμένουμε κάτι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν γειτονικά μεγάλα ρήγματα, που δεν φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί» κατέληξε.

Λίγη ώρα αργότερα, ξανά στο Open, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, απάντησε σε όσα του καταλόγισε ο Άκης Τσελέντης λέγοντας πως τα όσα είπε δεν πρόκειται περί δική του εκτίμησης αλλά 20 σεισμολόγων ενώ υπογράμμισε πως ουδέποτε μίλησε για συγκεκριμένο σεισμό, αφήνοντας αιχμή για τους δημοσιογράφους που το απαναρήγαγαν.

«Δεν είναι προσωπική εκτίμηση. Έχω πει και το ξαναλέω ότι στις 21 Ιουλίου όταν η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου εξέτασε και την περιοχή της Θήβας. Και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με αυτό στο Αρκαλοχώρι δηλαδή: Πρώτον ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός και δεύτερον έλεγε το πόρισμα ότι θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος. Είναι το πόρισμα Επιτροπής 20 ανθρώπων, δεν είναι προσωπική μου άποψη. Είναι γραπτή και επίσημη», είπε.

«Ότι δεν προσέχτηκε από ορισμένους και δεν μέμφομαι τα ΜΜΕ, δε σημαίνει πως δεν είναι γεγονός. Το μόνο που λέω είναι πως και αυτή η περιοχή θέλει προσοχή. Από τις αρχές Ιουνίου έως χθες είχαμε 1.700 καταγεγραμμένους σεισμούς στη Θήβα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι προσωπική άποψη. Μπορεί να μην το γνωρίζουν ορισμένοι 2-3 συνάδερφοι που δε συμμετείχαν στην επιτροπή, δεν προσήλθαν», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για 6 Ρίχτερ στη Θήβα: «Όχι, αυτό είναι παραπλανητικό από όσους το διαδίδουν. Η επιτροπή δεν έδωσε νούμερα και μεγέθη. Δεν θα ήταν σοφή η τακτική της επιτροπής εάν έδινε μεγέθη. Δεν μίλαγε για μεγάλο σεισμό». Τόνισε επίσης: «Το ρήγμα έχει δώσει μέχρι 6,5. Δεν σημαίνει ότι θα δώσει κατ’ανάγκη μέγεθος μέχρι 6,5».

Στο θέμα παρενέβη και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στο OPEN σημείωσε στην αρχή δηκτικά: «Ο κάθε ένας συνάδελφος μπορεί να κάνει έρευνες είναι και αυτό μια συμβολή» και μετά συγκεκριμένα για τη Θήβα σημείωσε: «Δεν θα ανησυχήσουμε τη Θήβα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και ο ΟΑΣΠ και το Υπουργείο ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου μπορούμε να παρέμβουμε ανάλογα».

Με πληροφορίες από OPEN, ΜΕGA 

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: