Η Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ που “μαζεύονται” και η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος Τζο Μπαιντεν απευθύνεται ξανά στον αμερικανικό λαό. Τον περιστοιχίζουν από αριστερά ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. EPA, SHAWN THEW




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ήταν μέσα Απριλίου όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, από το Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με αυτή την ανακοίνωση έριχνε τίτλους τέλους σε έναν 20ετή πόλεμο, που στοίχισε στις ΗΠΑ κάποια…τρις δολαρίων.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν στις 30 Αυγούστου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και έκτοτε κρατούν καλά οι επικρίσεις προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, για αυτή του την απόφαση. Μάλιστα το φως της δημοσιότητας βλέπουν τις τελευταίες ώρες ειδήσεις που θέλουν τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας κ. Όστιν, να έρχονται σε αντίθεση με τον κ. Μπάιντεν, με σκοπό την παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης των στρατευμάτων.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το βιβλίο Peril, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, ήθελαν μια διαφορετική και πιο διπλωματική εν τέλη λήξη αυτού του πολέμου και τελικώς μια διαφορετική προσέγγιση, που θα πίεζε το Αφγανιστάν για μια πολιτική λύση.

  • Κάτι τέτοιο δεν έγινε όπως αποδείχθηκε δεκτό από πλευράς του Αμερικανού Προέδρου, με το τελευταίο C-17, να απογειώνεται από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, δηλαδή πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

Πρωτοφανής όμως δεν είναι η λήξη του πολέμου στο Αφγανιστάν που ακούγεται από την εποχή της πρώτης θητείας της Κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά η ένταση που υπήρξε τις τελευταίες ώρες, μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως με Σαουδική “πρωτοβουλία”, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας κ. Όστιν στην χώρα.

Οι ειδικοί στο ζήτημα κάνουν λόγο για μια έντονη αντίδραση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας λόγο της “αποχώρησης” μιας συστοιχίας πυραύλων τύπου Patriot, που είχαν εγκατασταθεί από τις ΗΠΑ, στην χώρα. Η σχετική απόφαση του “ξηλώματος των Patriot”, φαίνεται να είχε ληφθεί από τον Ιούνιο, αλλά φαίνεται πως οι Σαούντ, δεν πίστευαν πως θα γίνει πράξη.

Πως εξηγείται όμως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, αναθεωρούν την εξωτερική πολιτική τους προς την Μ. Ανατολή και “μαζεύονται”;

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσδίδει την λήξη του πολέμου στο ότι η αποστολή των ΗΠΑ τελείωσε στην περιοχή, αλλά υπάρχει και μια άλλη βαθύτερη εκδοχή του τι μπορεί να συμβαίνει και έχει να κάνει με την κυριαρχία του… δολαρίου!

Όλη η ευημερία και η οικονομική ισχύς που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ, στηρίχθηκε μόνο σε ένα πολύ απλό και ταυτόχρονα πολύ περίπλοκο οικοδόμημα, αυτό της εμπιστοσύνης. Της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι αγορές, οι καταναλωτές και το Διεθνές εμπόριο προς το δολάριο. Καθώς και της προθυμίας των πελατών του εξωτερικού, να κρατούν Αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Όπως αναφέρεται στο ‘’The Great Reset’’, το γεγονός ότι πολλές χώρες και ξένα ιδρύματα θέλουν να κρατούν δολάρια ως αποθεματικά αξίας, παγίωσε την θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Το γεγονός της ακλόνητής εμπιστοσύνης προς το δολάριο επέτρεψε στις ΗΠΑ να δανείζονται φθηνά από τις αγορές και να επωφελούνται από τα εγχώρια χαμηλά επιτόκια τους και έτσι να δημιουργούν μια “τρελή” ανάπτυξη!

Κάποιοι αναλυτές έχουν προβλέψει κατά καιρούς το “τέλος” του δολαρίου ως κυρίαρχου νομίσματος και αυτό το προσδίδουν στα μη βιώσιμα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ.

Πριν την πανδημία οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες, συν τον τόκο για το ομοσπονδιακό χρέος και συν τις ετήσιές πληρωμές για περίθαλψη και ασφάλιση αντιπροσωπεύαν σύμφωνα με το ‘’The Great Reset’’, το 112% των φορολογικών εσόδων, έναντι του 95% το 2017.

  • Μην ξεχνάμε όμως, ότι το υψηλό χρέος δεν το θέλει κανείς και ότι με υψηλά επίπεδα ελλείματος η εμπιστοσύνη, κλονίζεται. Η μείωση του ελλείματος όμως μπορεί να επιτευχθεί, είτε με υψηλότερη φορολόγηση, είτε με μείωση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

Άλλωστε λόγο της κυριαρχίας του δολαρίου, οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει και βάζουν εμπόδια σε χώρες όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα και αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει όσες χώρες θέλουν να συνεργαστούν μαζί τους, κάνοντας εμπόριο. Παλαιότερα μάλιστα υπήρχαν ειδήσεις που ήθελαν τον Ρώσο Πρόεδρο να προτείνει την καθαίρεση του πετροδολαρίου αντικαθιστώντας το, με ένα άλλο κυρίαρχο νόμισμα για τις πετρελαϊκές συναλλαγές.

Όμως θα ρώταγε εύλογα κανείς, πιο είναι το νόμισμα που μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο στον παγκόσμιο χάρτη;

Η απάντηση δεν έρχεται προφανώς από κανένα από τα φυσικά νομίσματα. Από την μια η Κίνα λόγο των αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, αλλά ούτε είναι και σε θέση να αναλάβει τα ηνία το ευρώ και η ΕΕ. Μην ξεχνάμε, ότι η Ε.Ε. πριν λίγα χρόνια βρέθηκε μια ανάσα από την διάσπαση, ενώ ακόμα υπάρχουν απειλές και τριβές, λόγο της μεγάλης πολιτικής αστάθειας.

Αυτό που απομένει για να αναλάβει θέση ηγέτη, είναι ένα ψηφιακό νόμισμα! Ήδη η Κίνα κάνει προσπάθειες με πιο σημαντική προσπάθεια, αυτήν στα τέλη Απριλίου του 2020, που σύμφωνα με τους συγγραφείς του ‘’The Great Reset’’, δοκιμάστηκε σε 4 μεγάλες πόλεις!

Αν και μια τέτοια προοπτική δεν φαίνεται να είναι άμεση απειλή για το δολάριο, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης που έχει φέρει η πανδημία της covid-19, είναι ικανή να εκθρονίσει την παγκόσμια νομισματική ηγεμονία των ΗΠΑ!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το κυπριακό κράτος αδυνατεί, το ρουσφέτι μπορεί: Οι ατάλαντοι και το κόστος συντήρησης και διαιώνισής τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: