Η Ελλάδα στο επίκεντρο του προβλήματος, που δημιούργησε η Τουρκία: Ο Μηταράκης στο “μάτι” των Βρυξελλών

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Εκτενές σχόλιο της ιστοσελίδας Politico (Nectaria Stamouli) σημειώνει, ότι στην Ελλάδα, αυξάνονται μονάδες περιπολίας και συστήματα επιτήρησης για να αναχαιτίσουν τυχόν Αφγανούς που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και ζητούν οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αρνήθηκαν, επιμένοντας ότι, για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη αρχή παρακολούθησης, για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα απομακρυνθεί παράνομα. Η αντιπαράθεση έχει γίνει ο μικρόκοσμος ενός ευρύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ε.Ε.

Η Ευρώπη προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση και η υποστήριξη της ΕΕ δεν πηγαίνει σε αμφιλεγόμενες μεθόδους που έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένες από τις παραμεθόριες χώρες της Ένωσης – όπως οι φράκτες και η επιστροφή μεταναστών, πρακτική που, όπως υποστηρίζουν ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγγίζει την παρανομία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του προβλήματος… Και έχει απαντήσει με μερικές από τις αυστηρότερες πολιτικές της Ε.Ε. στα σύνορα, προκαλώντας συχνά την καταδίκη από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την οπτική της Ελλάδας, αναλαμβάνει ουσιαστικά το βάρος της αστυνόμευσης των συνόρων όλης της ΕΕ. Πέρυσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ευχαρίστησε την Ελλάδα που ουσιαστικά ήταν η «ευρωπαϊκή ασπίδα». Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρέπει να έχει περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ.

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη συνεχή δέσμευσή μας με τις ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες για τη διαχείριση της μετανάστευσης με τον πιο εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο, αλλά προφανώς χρειαζόμαστε επίσης δίκαιη και επαρκή υποστήριξη από την ΕΕ για να το κάνουμε αυτό», δήλωσε στο POLITICO ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. «Η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Η ΕΕ είναι ανοιχτή σε τέτοια βοήθεια, επέμεινε η Επίτροπος Μετανάστευσης,  Ylva Johansson σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. Αλλά, πρόσθεσε, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν «εγγυήσεις για τη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών προέρχεται από τους μακροχρόνιους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα αρνήθηκε με ακατάλληλο τρόπο αιτούντες άσυλο, μέσω επαναπροωθήσεων. Πολυάριθμες οργανώσεις βοήθειας και μέσα ενημέρωσης – από το Συμβούλιο της Ευρώπης έως τον ΟΗΕ, το Bellingcat και τους New York Times – έχουν τεκμηριώσει αυτούς τους ισχυρισμούς, που είναι παράνομοι κατά τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο.

Η Louise Donovan, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι η υπηρεσία της «ανησυχεί από τις επαναλαμβανόμενες και συνεπείς αναφορές για άτυπες επιστροφές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ελλάδα αρνήθηκε έντονα τις αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες. Αντίθετα, οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι ακολουθούν απλώς το πρωτόκολλο. «Απορρίπτω την έννοια των επαναπροωθήσεων, ως όρο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τον Ιούλιο. Ωστόσο, έχουμε υποχρέωση να ειδοποιήσουμε την τουρκική ακτοφυλακή και να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε το σκάφος να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε, πρόσθεσε. «Αυτό κάνουμε και το κάνουμε πάντα με απόλυτο σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή».

Οι εκτεταμένες αναφορές έχουν αυξήσει την πίεση στην ΕΕ να παρακολουθεί στενότερα τις μεταναστευτικές πολιτικές της Ελλάδας. Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς ο ίδιος ο Frontex έχει εμπλακεί στις επαναπροωθήσεις. Οι ισχυρισμοί έχουν οδηγήσει Ελλάδα και ΕΕ σε αντιπαράθεση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η Ελλάδα ζήτησε επιπλέον 15,8 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη περιπολιών ακτοφυλακής και επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο Πέλαγος. Αλλά η ΕΕ θέλει πρώτα να εξασφαλίσει καλύτερες διαβεβαιώσεις ότι η διαχείριση των συνόρων γίνεται σωστά – τόσο από Έλληνες αξιωματούχους όσο και από ανεξάρτητο παρατηρητή. 

«Νομίζω ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν περισσότερα όταν πρόκειται για τη διερεύνηση των ισχυρισμών για επαναπροωθήσεις», δήλωσε η Johansson σε επίσκεψή της στη Λέσβο τον Μάρτιο.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι διαθέτει ήδη επαρκείς εγγυήσεις. Και κατηγορεί την ΕΕ ότι ζητά νέους μηχανισμούς εποπτείας χωρίς να προσφέρει συγκεκριμένη πρόταση.

«Η Ελλάδα διαθέτει ήδη μια τέτοια ανεξάρτητη αρχή στο δικαστικό της σύστημα», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης. «Ως τώρα, δεν έχουν προταθεί εναλλακτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου συμφώνου, ούτε έχουν προβλεφθεί τέτοιοι μηχανισμοί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει το κύμα μετανάστευσης από τη Συρία το 2015. Η ΕΕ δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική για την επεξεργασία των αιτήσεων και την επανεγκατάσταση των Σύρων σε όλη την Ένωση.

Έξι χρόνια μετά, τα κμ δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σύστημα ομοιόμορφης κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην ΕΕ.

«Αυτό που είπαμε ήταν πολύ σαφές: ότι δεν θέλουμε την επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών μεταναστευτικών ροών που ζήσαμε το 2015», δήλωσε ο  Έλληνας Πρωθυπουργός, Μητσοτάκης, την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε φόρουμ στη Σλοβενία. Αποκάλεσε την Ελλάδα «θύμα» της ασύνδετης μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που έχει αναδείξει «σημαντικές αποτυχίες των ευρωπαϊκών θεσμών».

Χωρίς τη δική της συνεκτική πολιτική, η ΕΕ προσπάθησε να αναθέσει μεγάλο μέρος της διαδικασίας μετανάστευσης σε γειτονικές χώρες. Γίνεται αναφορά στη συμφωνία με την Τουρκία το 2016. Τώρα, με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, η ΕΕ ακολουθεί μια παρόμοια στρατηγική, υποσχόμενη ότι θα χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες προσφύγων στις γειτονικές χώρες. Προσέγγιση για να κρατηθούν οι Αφγανοί πιο κοντά στην χώρα τους – και εκτός ΕΕ. Τα κμ της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα σε φόρουμ το Σεπτέμβριο.

Ο Μηταράκης τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα σύμφωνο που «τελικά θα θεσπίσει δίκαιο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών μελών». Αλλά η Ελλάδα δεν περιμένει την ΕΕ να δράσει. Η χώρα θα φιλοξενήσει τους ηγέτες εννέα μεσογειακών χωρών της ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας, για να σχεδιάσουν τη δική τους κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει επίσης άλλα μέτρα σκλήρυνσης της επιτήρησης των συνόρων: Πρόσφατα ολοκλήρωσε φράχτη και σύστημα επιτήρησης 27 χιλιομέτρων κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και σχεδιάζει να προσλάβει περίπου 1.200 αξιωματικούς περιπολίας τους επόμενους μήνες.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε παρόμοια την περασμένη Παρασκευή για την έγκριση νέας νομοθεσίας με στόχο την επιτάχυνση των απελάσεων και τον περιορισμό των προσπαθειών των ΜΚΟ στην αναζήτηση και διάσωση μετανάστων που πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τη νομοθεσία, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να προειδοποιεί ότι το μέτρο θα θέσει σε κίνδυνο το «διασωστικό έργο» των ΜΚΟ.

Αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν: Εάν η ΕΕ δεν ενεργήσει, η Αθήνα θα κινηθεί μόνη της. «Επιτέλους ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μία πιο σταθερή, βιώσιμη βάση σχεδιασμένη να αποφεύγει και να μετριάζει τέτοιου είδους κρίσεις», δήλωσε ο Μηταράκης. «Δεν υπάρχει χρόνος για« κρυφτό».

ΠΗΓΗ: Politico, Nectaria StamouliAfghan takeover fuels Greece-EU border patrol spat

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: