Η διάσκεψη για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη: Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του πλανήτη;

Τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Credit UN Photo, Joao Araujo Pinto




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για πρώτη φορά, η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) για την Αλλαγή του Κλίματος κάνει λόγο, με απόλυτη βεβαιότητα, για τη «συνολική ευθύνη» της ανθρώπινης δραστηριότητας, όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας.

Κορυφαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εάν δεν μειωθούν επειγόντως οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου δεν θα σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο θερμή από οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Γερμανία πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

  • Ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κλίμα και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι «η κλιματική κρίση είναι η δοκιμασία της δικής μας εποχής, κι ενώ μπορεί να ξετυλίγεται σε αργή κίνηση για ορισμένους, αυτή η δοκιμασία είναι τόσο άμεση και υπαρξιακή όσο οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν».

Η επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Νοέμβριο στην Σκωτία θεωρείται από αρκετούς επιστήμονες ως «τελευταία ευκαιρία», τονίζοντας την άμεση ανάγκη για να καταργηθεί σταδιακά η χρήση άνθρακα, να μειωθεί η αποψίλωση των δασών, να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη «εκτός χρόνου» για τη σωτηρία του πλανήτη. Στα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο δραματικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι η θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μία δεκαετία νωρίτερα του αναμενομένου. Ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσες και τολμηρές ενέργειες, με συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα, θα εκμηδενιστεί κάθε προοπτική για σταδιακή ανατροπή αυτής της τραγικής κατάστασης.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχει πια κανένα μέρος του πλανήτη που να μην έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από ακραία καιρικά φαινόμενα. Την έκθεση συνέταξαν 234 επιστήμονες από 66 χώρες, με τη συμμετοχή επίσης άλλων 517 επιστημόνων, βασιζόμενοι σε περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν στην Σκωτία για να συζητήσουν τα ζητήματα του κλίματος και, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν είναι να κηρύξουν τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί θεωρείται σίγουρο ότι κάθε χρόνο θα είναι και χειρότερα.

Όχι μόνο η μέση περίοδος πυρκαγιών είναι τρεισήμισι μήνες μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά ο αριθμός των ετήσιων μεγάλων πυρκαγιών στη Δύση έχει τριπλασιαστεί, καίγοντας διπλάσια στρέμματα. Η έντονη ζέστη και η ξηρασία τροφοδοτούν τις πυρκαγιές. Όπως επισημαίνεται, εάν δεν ανακοπεί η αυξητική τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αναμένονται περισσότερες και χειρότερες πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια, με τεράστιες καταστροφές σε δάση και σε οικιστικές περιοχές.

Αν και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το άναμμα φωτιάς και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, θεωρούνται βασικές αιτίες για την έναρξη των πυρκαγιών, ο θερμός καιρός κάνει τα δάση πιο ξηρά και πιο ευαίσθητα στην καύση. Ταυτόχρονα, τα χιόνια λιώνουν περίπου ένα μήνα νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα δάση είναι πιο ξηρά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Πέρσι και φέτος, οι πρωτοφανείς πυρκαγιές προκάλεσαν όλεθρο σε όλο τον κόσμο, από τη Σιβηρία έως τον Αμαζόνιο, από την Αυστραλία έως την Καλιφόρνια, από την κεντρική Ασία έως την Αφρική, από τον Καναδά έως την Ελλάδα και την Κύπρο. Εκτός από την ανθρώπινη αμέλεια και τις υψηλές θερμοκρασίες, σε ορισμένα κράτη, όπως στην Ελλάδα, παρατηρείται το φαινόμενο του κακόβουλου εμπρησμού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Δυο χαμένοι πόλεμοι: Αντί της ελευθερίας και της δημοκρατίας, επικράτησαν η τρομοκρατία και η διαφθορά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: