Μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα απευθύνει ομιλία στους Αμερικανούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκφραστεί εντός της ημέρας για να εξηγήσει στους πολίτες των ΗΠΑ την απόφασή του «να μην παρατείνει (την) αμερικανική παρουσία» στο Αφγανιστάν «πέραν της 31ης Αυγούστου», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Λευκού Οίκου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα επίσημα το τέλος του πιο μακρόχρονου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ, η επέμβαση των οποίων στο Αφγανιστάν είχε ξεκινήσει πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια.

Στη γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρει:

Θέλω να ευχαριστήσω τους διοικητές μας και τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούσαν υπό αυτούς για την εκτέλεση της επικίνδυνης αποχώρησης από το Αφγανιστάν, όπως είχε προγραμματιστεί – τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Αυγούστου, ώρα Καμπούλ – χωρίς περαιτέρω απώλειες αμερικανικών ζωών.

Τις τελευταίες 17 ημέρες τα στρατεύματά μας πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη αεροπορική μεταφορά στην ιστορία των ΗΠΑ, απομακρύνοντας περισσότερους από 120.000 Αμερικανούς πολίτες, πολίτες των συμμάχων μας και Αφγανούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το έχουν κάνει με απαράμιλλο θάρρος, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Τώρα, η 20ετής στρατιωτική μας παρουσία στο Αφγανιστάν έχει λήξει.

Αύριο (σήμερα Τρίτη) το απόγευμα, θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό για την απόφασή μου να μην επεκτείνω την παρουσία μας στο Αφγανιστάν πέρα από τις 31 Αυγούστου.

Προς το παρόν, θα αναφέρω ότι αυτή ήταν η ομόφωνη σύσταση των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των διοικητών μας στο έδαφος να τερματίσουν την αποστολή της αεροπορικής μεταφοράς όπως είχε προγραμματιστεί. Η άποψή τους ήταν ότι ο τερματισμός της στρατιωτικής μας αποστολής ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τις ζωές των στρατευμάτων μας και να διασφαλίσουμε τις προοπτικές αναχωρήσεων πολιτών για όσους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών να ηγηθεί του συνεχούς συντονισμού με τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση για όλους τους Αμερικανούς, Αφγανούς εταίρους και ξένους υπηκόους που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Αυτό θα περιλαμβάνει εργασίες για την αξιοποίηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ψηφίστηκε σήμερα (χθες) το απόγευμα, το οποίο έστειλε το σαφές μήνυμα για το τι αναμένει η διεθνής κοινότητα από τους Ταλιμπάν για να προχωρήσουν, κυρίως σε ότι αφορά την ελευθερία των ταξιδιών.

Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για ασφαλή διέλευση και ο κόσμος θα τηρήσει στις δεσμεύσεις τους. Θα περιλαμβάνει συνεχή διπλωματία στο Αφγανιστάν και συντονισμό με εταίρους στην περιοχή για να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο, επιτρέποντας τη συνέχιση της αναχώρησης για όσους θέλουν να φύγουν και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν.

Προς το παρόν, παροτρύνω όλους τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν μαζί μου σε ευγνωμοσύνη απόψε (χθες) για τρία πράγματα.

Πρώτον, για τα στρατεύματα και τους διπλωμάτες μας που πραγματοποίησαν αυτήν την αποστολή ελέους στην Καμπούλ και με τεράστιο κίνδυνο με τέτοια απαράμιλλα αποτελέσματα: μια αεροπορική μεταφορά που εκκένωσε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους ανθρώπους από ό, τι φανταζόταν.

Δεύτερον, στο δίκτυο εθελοντών και βετεράνων που βοήθησαν στον εντοπισμό εκείνων που χρειάζονται εκκένωση, τους οδήγησαν στο αεροδρόμιο και παρείχαν υποστήριξη στην πορεία.

Και τρίτον, σε όλους που θα καλωσορίσουν τους Αφγανούς συμμάχους μας στα νέα τους σπίτια σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, θέλω να τελειώσω με μια στιγμή ευγνωμοσύνης για τη θυσία των 13 στρατιωτικών στο Αφγανιστάν που έδωσαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα για να σώσουν δεκάδες χιλιάδες. Είναι οι: Darin T. Hoover, Marine Corps Sgt. Johanny Rosariopichardo, Marine Corps Sgt. Nicole L. Gee, Marine Corps Cpl. Hunter Lopez, Marine Corps Cpl. Daegan W. Page, Marine Corps Cpl. Humberto A. Sanchez, Marine Corps Lance Cpl. David L. Espinoza, Marine Corps Lance Cpl. Jared M. Schmitz, Marine Corps Lance Cpl. Rylee J. McCollum, Marine Corps Lance Cpl. Dylan R. Merola, Marine Corps Lance Cpl. Kareem M. Nikoui, Navy Hospitalman Maxton W. Soviak και τον υπολοχαγό. Ryan C. Knauss.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες που απέμεναν στο Αφγανιστάν αποχώρησαν απόψε από τη χώρα, αφήνοντάς την στα χέρια των Ταλιμπάν, των εχθρών τους επί 20 χρόνια, βάζοντας τέλος στον πιο μακροχρονιο πόλεμο των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν. Ο τελευταίος Αμερικανός πολίτης έφυγε από τη χώρα το μεσημέρι, πριν από περίπου 12 ώρες.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ επιβιβάστηκε στην τελευταία πτήση ενός C-17 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο.

«Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19.29 (22.29 ώρα Ελλάδας) της 30ης Αυγούστου» είπε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Μολονότι οι στρατιωτικές εκκενώσεις τελείωσαν, συνεχίζεται η διπλωματική αποστολή για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και οι επιλέξιμοι Αφγανοί θα μπορέσουν να φύγουν», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε, οι Αμερικανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 πολίτες από τη χώρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν πυρά από διάφορα φυλάκια ελέγχου των Ταλιμπάν, καθώς και τους ίδιους να αλληλοσυγχαίρονται.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: