Η Λευκωσία δεν ανέχεται όσους υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία: Ορθή η απόφαση για Ταλάτ και λοιπούς του ψευδοκράτους

FILE PHOTO: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Πελεκάνος κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης




Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ανέχεται κάποιους που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλειά της και κατέχουν ταυτοχρόνως διαβατήριά της, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Ξεκαθάρισε πως η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση, μη ανανέωση ή μη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε για συγκεκριμένους λόγους και αφορά συγκεκριμένα άτομα και όχι το σύνολο των Τουρκοκυπρίων. Η απόφαση, πρόσθεσε, είναι μία από τις απαντήσεις στις κινήσεις της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου και στις θέσεις που προβάλλει για αλλαγή του πλαισίου λύσης του Κυπριακού.

Είπε, ακόμα, ότι η ανάκληση διαβατηρίων αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο οπλοστάσιό της, τονίζοντας πως η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε πως ορισμένα εκ των διαβατηρίων που ανακαλούνται είναι σε ισχύ.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση που λήφθηκε, χθες, για κατάθεση Πέμπτης Διακρατικής Προσφυγής στο ΕΔΑΔ κατά των τουρκικών σχεδιασμών για το Βαρώσι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως για το συγκεκριμένο μέτρο είχε ενημερωθεί κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο.

Υπενθύμισε ότι στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν παρών και ο γενικός εισαγγελέας. Στόχος, συνέχισε, είναι να εκδοθεί μια απόφαση εναντίον της Τουρκιάς για τις έκνομες ενέργειές της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, άλλα τόνισε ότι έγινε προεργασία, σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του κράτους, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της καταχώρησης της προσφυγής.

Ερωτηθείς κατά πόσο εξετάζεται η λήψη κι άλλων μέτρων, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναλόγως θα λαμβάνει αποφάσεις.

Πως απέκτησαν τα κυπριακά διαβατήρια τα στελέχη του ψευδοκράτους ζητά να πληροφορηθεί η ΕΔΕΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: