Η δριμύτατη αντίδραση της Τουρκίας στην πρόταση των Βρετανών να δεχθεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν EPA, Mustafa Kamaci, Turkish Presidential Press Office μέσω ΚΥΠΕ




Η Βρετανία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την ανάπτυξη περιφερειακών κόμβων για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου των Αφγανών που διαφεύγουν από τους Ταλιμπάν, μετέδωσε το δίκτυο Times, (George Grylls).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανών αναμένεται να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο Ιράν και στο Πακιστάν, μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Βρετανίας για τη δημιουργία τέτοιων κόμβων σε κυριακάτικο άρθρο του Υπουργού Άμυνας Ben Wallace προκάλεσε την δριμεία αντίδραση της Τουρκίας, η οποία σε σχετική ανακοίνωση διαψεύδει ότι θα φιλοξενήσει κέντρα για την διαχείριση των Αφγανών που διαφεύγουν στη Βρετανία.

 Φαίνεται τώρα ότι οι κόμβοι διαχείρισης δεν θα δημιουργηθούν καν σε τρίτες χώρες, και το ΗΒ είναι πιθανόν να μετεγκαταστήσει ανθρώπους απευθείας από τους υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ο Steven Valdez-Symonds, διευθυντής του προγράμματος για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών της Διεθνούς Αμνηστίας του ΗΒ, δήλωσε ότι εάν βρεθούν αντιμέτωπα με τέτοιους αριθμούς, το Πακιστάν και το Ιράν ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να κλείσουν τα σύνορά τους. 

Η Τουρκία κατασκευάζει τείχη κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν. Η Ελλάδα κάνει το ίδιο με την Τουρκία. Όλα αυτά εξαιτίας, όπως φαίνεται, αυτής της ιδιαίτερης κρίσης. Έτσι το μήνυμα που στέλνεται στο Ιράν και στο Πακιστάν δεν είναι ενθαρρυντικό”, είπε.

Στο άρθρο του στην εφημερίδα Mail on Sunday, ο κ. Wallace έγραφε συγκεκριμένα ότι “Θα δημιουργήσουμε μία σειρά κόμβων επεξεργασίας στην ευρύτερη περιοχή εκτός του Αφγανιστάν για εκείνους τους Αφγανούς για τους οποίους έχουμε υποχρέωση να τους φέρουμε στη χώρα”.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σε απάντηση του άρθρου, στην οποία αναφέρεται:

“Η είδηση στον Τύπο του ΗΒ ότι υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου για Αφγανούς στην Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κανένα επίσημο αίτημα δεν έχει περιέλθει σε εμάς από οποιαδήποτε χώρα μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα, δεν θα γίνει δεκτό”. 

ΠΗΓΗ: TimesGeorge Grylls – UK drops regional hub plan for Afghan refugees

Ο τρισυπόστατος, ανευθυνοϋπεύθυνος, Περιφερειάρχης και η προκλητική ασυλία από τα ΜΜΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: