Η Αθήνα φοβάται μια νέα μεταναστευτική κρίση: Θα γυρίσει πίσω «όποιον θέλει να μπει το έδαφός της παράνομα»…

Τρομοκράτες των Ταλιμπάν …φρουρούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου συνέβη η τρομοκρατική επίθεση. EPA, STRINGER




Λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και ενώ οι γείτονές όπως η Αλβανία και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσαν, ότι ανοίγουν την αγκαλιά τους σε Αφγανούς πρόσφυγες, η Ελλάδα είναι έτοιμη …να γυρίσει πίσω «όποιον θέλει να μπει το έδαφός της παράνομα».

Συνεπώς, η χώρα έσπευσε να θέσει σε εφαρμογή ένα ολόκληρο οπλοστάσιο περιοριστικών μέτρων, σημειώνει η δημοσιογράφος Le Figaro (Alexia Kefalas), αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του τείχους στα χερσαία σύνορά του με την Τουρκία, την εγκατάσταση δώδεκα καμερών και ραντάρ και την πρόσληψη 1.200 αστυνομικών, εκ των οποίων οι 800 θα τοποθετηθούν στα σύνορα, για να διπλασιαστούν οι περιπολίες από ξηράς και θαλάσσης.

«Κατανοούμε, ότι η εξίσωση δεν είναι απλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ανησυχητικό, επειδή πρόκειται για οικογένειες προσφύγων, που εγκατέλειψαν ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς», υπογραμμίζει ο Marc-Antoine Pineau, του ΜΚΟ Aasia, που εργάζεται νησί της Σάμου, επικρίνοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «δημιουργήσει  ημίκλειστα κέντρα υποδοχής σε ερημικές περιοχές του νησιού, ώστε να αποτρέψει κάθε άφιξη».

Η Ελλάδα αρνείται να ξαναζήσει τις σκηνές του καλοκαιριού του 2015 και  επιθυμεί ιδιαίτερα να διατηρήσει τον τίτλο της «ασπίδας της Ευρώπης», που της απονεμήθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, το Μάρτιο του 2020, όταν η χώρα είχε μόλις απωθήσει χιλιάδες εξόριστους, που είχαν σταλεί από τη γειτονική Τουρκία, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζει τη συμφωνία του 2016 μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, ως προς την οποία, ο Κωνσταντίνος Φίλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, παρατηρεί: «η Άγκυρα, όχι μόνο δεν σεβάστηκε τους όρους της συμφωνίας, αλλά χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως μέσο πίεσης, επιπλέον του ρόλου του διαμεσολαβητή, που θα ήθελε να διαδραματίσει στην περιοχή. Επομένως είναι αδύνατο να βασιστεί κανείς σε αυτόν τον γείτονα». 

Τους τελευταίους μήνες, και υπό την πίεση των Ευρωπαίων, η Τουρκία φαίνεται να σέβεται τους όρους της συμφωνίας του 2016 και η μεταναστευτική ροή έχει μειωθεί κατά 30%, σημειώνει η κα Kefalas.

Προσθέτει, ότι η  κατάσταση στην Καμπούλ ώθησε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan και να εκφράσει επίσης την ανησυχία του στην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Κατά την δημοσιογράφο, ο κ. Μητσοτάκης, την δήλωσή του, «θέλουμε να αποτρέψουμε την άφιξη πρόσθετων ροών στην Ευρώπη», άφησε να εννοηθεί, ότι είναι έτοιμος να αναλάβει περαιτέρω δράση, εάν η απειλή ενταθεί.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Alexia Kefalas – Athènes redoute une nouvelle crise migratoire

Εν αναμονή κύματος Αφγανών προσφύγων, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση: Ενισχύει τα σύνορα της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: