Εν αναμονή κύματος Αφγανών προσφύγων, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση: Ενισχύει τα σύνορα της

FILE PHOTO: Παιδάκια παίζουν στο δρόμο στο στρατόπεδο της Μόριας, στη Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Στις κινήσεις της Ελλάδας εν αναμονή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος αναφέρεται το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Al Jazeera, (Katy Fallon), σημειώνοντας ότι η Αθήνα προειδοποιεί για μία επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, εγκαθιστώντας τεχνολογία παρακολούθησης, και ενισχύοντας τα σύνορα, καθώς το χάος κυριεύει την Καμπούλ.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένα μεταλλικό τείχος, συρματοπλέγματα, drones και κάμερες θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα που θα καλωσορίσουν κάποιους Αφγανούς πρόσφυγες που διαφεύγουν στην Ευρώπη, καθώς φτάνουν στα ελληνικά χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Το δημοσίευμα αναφέρει την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από την Ελλάδα ότι ολοκλήρωσε την επέκταση του τείχους στον Έβρο, τις δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει την είσοδο ενός ρεύματος μεταναστών, καθώς και τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι τα ελληνικά σύνορα θα παραμείνουν απαραβίαστα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής της αστυνομίας συγκεντρώνουν προμήθειες δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και ενισχύουν τις συνοριακές περιπολίες. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σπεύσει να αναλάβει διπλωματική δράση, συζητώντας για τα σύνορα της Ε.Ε. με αξιωματούχους του μπλοκ και συνομιλώντας με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για την υποστήριξη που χρειάζεται να παράσχουν στους πρόσφυγες  χώρες που βρίσκονται εγγύτερα στο Αφγανιστάν. 

Η Natalie Gruber, συνιδρύτρια της ΜΚΟ Josoor με έδρα την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει επιζώντες φερόμενων επαναπροωθήσεων, είπε ότι το νέο τείχος είναι «σύμβολο της αποτροπής συνοριακού καθεστώτος». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «Είναι οι τεχνολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στα σύνορα [Ελλάδας-Τουρκίας] εκείνες που εμπνέουν πραγματικά ανησυχία”.

«Έχουμε συλλέξει μαρτυρίες ανθρώπων που κρύβονται και βρέθηκε να χρησιμοποιούν γυαλιά νυχτερινής οράσεως, για παράδειγμα». Η Gruber είπε ότι όταν οι άνθρωποι συλλαμβάνονται και συχνά επαναπροωθούνται, υπάρχει συνήθως ένα στοιχείο βίας. «Το 90% των μαρτυριών που συλλέγουμε περιλαμβάνουν βία», είπε.

Η Josoor έχει παρατηρήσει μία αύξηση του επιπέδου βίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, χρειάστηκε να μεταφέρουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο», είπε, προσθέτοντας ότι η φερόμενη κακοποίηση φαίνεται να οφείλεται στις ελληνικές αρχές «που αναμένουν τη διέλευση Αφγανών».

Οι ελληνικές αρχές έχουν διαψεύσει έντονα τις κατηγορίες για βία και επαναπροωθήσεις, παρά τις επίμονες πληροφορίες για το αντίθετο. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που κατασκευάζει τείχη κατά μήκος των συνόρων της. Η γειτονική Τουρκία, συχνά πολιτική αντίπαλος της Ελλάδας, ενισχύει ένα συνοριακό τείχος με το Ιράν για να αποτρέψει μία αύξηση στις αφίξεις Αφγανών.

Παρατίθεται η εκτίμηση της Petra Molnar, διευθύντριας της δεξαμενής σκέψης Refugee Law Lab με έδρα τον Καναδά ότι:

«Η αυξημένη χρήση τεχνολογίας επιτήρησης στα σύνορα σηματοδοτεί την προθυμία της Ευρώπης να αποποιηθεί την ανθρωπιά στην καρδιά της καταστροφής στο Αφγανιστάν. Ενισχύοντας τα σύνορά της, η ΕΕ διαμηνύει ξεκάθαρα την απομάκρυνσή της από τις διεθνώς προστατευόμενες νόρμες της παροχής προστασίας σε ανθρώπους που διώκονται, και αντίθετα κατασκευάζει περισσότερα τείχη και βασίζεται στην αυξημένη επιτήρηση για να ενισχύσει το Φρούριο Ευρώπη».

«Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλώ μιλούν για το πώς η αυξημένη χρήση της επιτήρησης στα σύνορα καθιστά σαφές ότι η Ευρώπη αφίσταται από το ανθρώπινο αφήγημα στην καρδιά της μετανάστευσης, και αντ’ αυτού στηρίζεται στην περισσότερη τεχνολογία και στα τείχη για να τους κρατήσει μακριά», είπε.

«Είναι εύκολο να ξεχνά κανείς ότι υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικές ιστορίες στην καρδιά αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής – μία διάσταση που έχει χαθεί μέσα στην ολοένα αυξανόμενη σπουδή για την τεχνολογία της επιτήρησης στα ευρωπαϊκά σύνορα».  

ΠΗΓΗ: Al JazeeraKaty Fallon – Anticipating a wave of Afghan migration, Greece jumps into action

Κρασιά Νάουσας με παλαίωση σε πυθμένα ποταμού: Εγχείρημα εμπνευσμένο από τα αρχαία ναυάγια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: