Οι Αμερικανοί αλλάζουν τους σχεδιασμούς τους για το Αφγανιστάν: Λόγω απειλής από το “Ισλαμικό Κράτος”

Πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού κρατά στην αγκαλιά του ένα παιδάκι από το Αφγανιστάν στο αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ. U.S. Marine Corps photo by Sgt. Isaiah Campbell




Τη δημιουργία “εναλλακτικών οδών” πρόσβασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εξαιτίας απειλής που πληροφορίες θέλουν να συνιστά η τρομοκρατική οργάνωση ISIS-K που ενδέχεται να επιχειρήσει πλήγμα κατά του αεροδρομίου “Χαμίντ Καρζάι” στην Καμπούλ και των αμερικανικών δυνάμεων, έχει αποφασίσει ο αμερικανικός Στρατός.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αμέσως μετά τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η οργάνωση αυτή είναι παρακλάδι του “Ισλαμικού Κράτους”, άρα ιδιαίτερα επικίνδυνη και μη ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν. Την αποκάλυψη έκανε μιλώντας στο δορυφορικό τηλεοπτικό CNN δίκτυο πηγή του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η τρομοκρατική ομάδα στηρίζεται σε βετεράνους ισλαμιστές μαχητές της Συρίας -ίσως και του Ιράκ- αλλά και τρομοκρατών από άλλες χώρες. Το “K”στην ονομασία προέρχεται από το “Khorasan”, την ονομασία με την οποία περιγράφεται ο γεωγραφικός χώρος που καταλαμβάνουν το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ανώτατη διπλωματική πηγή στην Καμπούλ, επίσης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις περί της δυνητικής απειλής, η οποία αν και δεν θεωρείται άμεση, επιβάλλει την προληπτική λήψη μέτρων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Ταλιμπάν φέρονται να έχουν λάβει γνώση των πληροφοριών και συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις για τη δημιουργία των “εναλλακτικών οδών”. Ο φόβος είναι, ότι η συγκέντρωση μεγάλου πλήθους που επιχειρεί να εγκαταλείψει τη χώρα, μπορεί να οδηγήσει σε βομβιστική ενέργεια, για παράδειγμα με τη χρήση αυτοκινήτου γεμάτου με εκρηκτικά.

Οι νέες οδοί πρόσβασης στο αεροδρόμιο, θα είναι προσβάσιμες στους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και πολιτών φιλικών και συμμαχικών χωρών, καθώς επίσης και όσων Αφγανών πληρούν τις προϋποθέσεις. Εκτός από τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών των Αμερικανών, στην επιχείρηση απομάκρυνσης των προαναφερθέντων λαμβάνουν μέρος και πολιτικά αεροσκάφη από ναυλωμένες πτήσεις.

Με βάση τα ανωτέρω ερμηνεύεται και η αναφορά Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του δευτέρου διαγγέλματος, όπου αναφέρθηκε στην αντιτρομοκρατική φύση της επιχείρησης του αμερικανικού Στρατού, εξαιτίας της απειλής που συνιστούν ισλαμιστές φονταμενταλιστές που ελευθερώθηκαν από τους Ταλιμπάν, μόλις οι δυνάμεις τους εισήλθαν στην Καμπούλ. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει, ότι το ISIS στο Αφγανιστάν θεωρούνται ορκισμένοι εχθροί των Ταλιμπάν!

ΠΗΓΗ: DEFENCE POINT

Το Πεντάγωνο υπονοεί διευρυμένες επιχειρήσεις στην Καμπούλ: Οι εκκενώσεις αντιμετωπίζουν νέα εμπόδια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: