Το Πεντάγωνο υπονοεί διευρυμένες επιχειρήσεις στην Καμπούλ: Οι εκκενώσεις αντιμετωπίζουν νέα εμπόδια

Πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού προσφέρει νερό σε ένα παιδάκι από το Αφγανιστάν στο αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ. U.S. Marine Corps photo by Sgt. Samuel Ruiz




Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπαινίχθηκε με έντονο τρόπο το Σάββατο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να φεύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ περιμετρικά για να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση των Αμερικανών πολιτών και των Αφγανών συμμάχων τους, μέσω των περιοχών που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

“Κοιτάξτε, χωρίς να είμαστε προβλέψιμοι εδώ, έχουμε στρατεύματα σε ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον, μια πολύ επικίνδυνη αποστολή, και το καταλαβαίνουν αυτό – και καταλαβαίνουν επίσης γιατί βρίσκονται εκεί, είναι εκεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Δήλωσε ότι δεν υπήρξαν αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου τις τελευταίες 24 ώρες. «Δεν πρόκειται να αποκλείσω ότι αν δουν μια στιγμή, αν δουν την ευκαιρία να το κάνουν, δεν θα το κάνουν».

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται υπό πίεση να προωθήσει τις προσπάθειες εκκένωσης του Αφγανιστάν πέρα ​​από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αφού οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διέσχισαν τις γραμμές των Ταλιμπάν και εισήλθαν στην πόλη για να σώσουν πολίτες τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, μόνο 2.500 από τους περίπου 10.000 έως 15.000 Αμερικανούς που είχαν απομείνει στο Αφγανιστάν έχουν εκκενωθεί από την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης στις 14 Αυγούστου. Συνολικά περίπου 17.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη χώρα εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο, τις τελευταίες 24 ώρες, ο ρυθμός των αναχωρήσεων που υποστηρίζονται από τον στρατό φαίνεται να έχει μειωθεί -από περίπου 2.000 εκκενώσεις την ημέρα τις τελευταίες ημέρες, σε 1.600 με έξι αεροσκάφη C-17.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η μείωση οφείλεται σε υπερπληθυσμό εκκενωμένων στην αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ, οι οποίοι έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλες τοποθεσίες – συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Ramstein στη Γερμανία – για να δημιουργηθεί χώρος για νέες αφίξεις.

Πρόσθεσαν επίσης ότι τρία αεροπλάνα εκκενωμένων προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles έξω από την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η κατάσταση έξω από τις πύλες του αεροδρομίου έχει γίνει πιο επικίνδυνη. Ο κ. Κίρμπι δήλωσε το Σάββατο ότι αν και οι Αμερικανοί διοικητές συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαφή με τους ηγέτες των Ταλιμπάν για να επιμείνουν σε ασφαλή διέλευση για άτομα εγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, «αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι κάθε μαχητής των Ταλιμπάν δεν πήρε το μήνυμα και αποφάσισε να μην υπακούσει».

ΠΗΓΗ: WASHINGTON POST

Συνολικά 17.000 άτομα, εκ των οποίων 2.500 Αμερικανοί, απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: