Ο Κοινοτάρχης Βαβατσινιάς καταλογίζει καθυστέρηση στην ανταπόκριση για τη φωτιά στην ορεινή Λάρνακα

FILE PHOTO: Η φωτιά κατακαίει τα βουνά της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Καθυστέρηση στην ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσία να συνδράμει για κατάσβεση της φωτιάς στην ορεινή Λάρνακας, καταλογίζει ο Κοινοτάρχης Βαβατσινιάς Ανδρέας Γαβριήλ.

Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ξέφυγε η κατάσταση, οι ζημιές είναι μεγάλες και μακάρι να μείνουμε μέχρι εδώ που φτάσαμε και να μην προχωρήσει η φωτιά να μπει στο χωριό. Ωστόσο χάσαμε ένα μεγάλο πνεύμονα με δάσος της επαρχίας Λάρνακας που βρισκόταν στη περιοχή, οι γεωργικές καλλιέργειες έχουν καταστραφεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «ο κόσμος προσπάθησε να βοηθήσει πάρα πολύ, ενώ είχαμε και ένα άτομο που τραυματίστηκε ωστόσο είναι ακόμα μέσα στη φωτιά και πολεμά για καταπολέμηση της. Πρόσθεσε ότι εάν όταν ζητούσαν βοήθεια γύρω στις 16.30 το απόγευμα με πτητικά μέσα, τους βοηθούσαν πάνω σε μία κορυφογραμμή, δεν θα είχαν αυτό το μεγάλο κακό και θα γλίτωνε και ένα μεγάλο κομμάτι της Οράς καθώς και σε άλλες περιοχές.

Δυστυχώς, συνέχισε «η καθυστέρηση πληρώνει όλο αυτό το κακό. Θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν κινηθήκαμε γρήγορα».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Γαβριήλ απάντησε πως «ευτυχώς εδώ και τρία χρόνια το Τμήμα Δασών ίδρυσε Πυροσβεστικό Σταθμό στην Κοινότητα μας και εδρεύει πυροσβεστικό όχημα. Ωστόσο ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα με χίλια λίτρα νερό, έκανε τρομερό έργο μαζί με το πυροσβεστικό όχημα του χωριού».

Όμως είπε «δεν μπορούσαν να πολεμήσουν τις φλόγες με ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα. Εάν σήμερα μαζί με το Τμήμα Δασών είχαμε ένα μεγάλο πυροσβεστικό όχημα σίγουρα θα κάναμε καλύτερη δουλειά».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους ανθρώπους που έφυγαν από τα σπίτια τους, ο Κοινοτάρχης Βαβατσινιάς απάντησε πως «οι κάτοικοι θέλουν να επιστρέψουν πίσω και περιμένουμε από την Πολιτική Αμυνα τι θα αποφασίσει. Η κατάσταση με τη φωτιά έχει βελτιωθεί και σε περίπτωση που μας πουν ότι μπορούν να επιστρέψουν, οι κάτοικοι θα πάνε πίσω στα σπίτια τους».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «δεν έχουν καεί σπίτια στο χωριό, αλλά έχουν καεί πάρα πολλές γεωργικές καλλιέργειες και ευτυχώς που δεν έχουμε απώλεια ζωών. Ελπίζουμε η κατάσταση να παραμείνει ως έχει αλλά είναι λυπηρό γιατί» όπως εξήγησε «ήταν δύσκολη η κατάσβεση της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σήμερα η Υπηρεσία δεν μπορούσε να φέρει όλα τα οχήματα της πάνω στις περιοχές μας, αλλά πιστεύουμε ότι υπήρξε καθυστέρηση».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν άτομα που θέλουν στέγαση, ο Κοινοτάρχης απάντησε «προς το παρών όχι».

Ο κ. Γαβριήλ είπε ακόμα ότι «η πυρκαγιά έφτασε μέχρι το εξωκλήσι της Παναγίας το οποίο κτίστηκε πρόσφατα καινούργιο αφού είχε πρόβλημα. Ωστόσο το παράξενο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, πέντε πυρκαγιές φτάνουν μέχρι το εξωκλήσι και δεν προχωρούν».

Καίγονται τα βουνά της Κύπρου: Μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά των ηρωικών πυροσβεστών και στρατιωτών

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: