Καίγονται τα βουνά της Κύπρου: Μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά των ηρωικών πυροσβεστών και στρατιωτών

Μία γυναικα βλέπει με απόγνωση τη φωτιά να κατακαίει τα βουνά της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις στην Κύπρο ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα κυρίως στις περιοχές που είναι απρόσιτες από επίγειες δυνάμεις.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη είπε το πρωί σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  κ. Μάριος Πελεκάνος επισημαίνοντας ότι όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες κοντά στην περιοχή Αρακαπάς και επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας. Συνολικά οκτώ κοινότητες εκκενώθηκαν λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου και Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Αντρέα Κεττή “υπάρχουν ενεργά μέτωπα τα οποία γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν. Επίγειες δυνάμεις είναι τοποθετημένες στην περίμετρο και στις κατοικημένες περιοχές της πυρκαγιάς. Επιχειρούν αυτή τη στιγμή 11 εναέρια μέσα. Προχωρούμε με αντικαταστάσεις του προσωπικού. Διεξάγονταν επιχειρήσεις καθ`όλη τη διάρκεια της νύκτας. Αντιμετωπίζονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις”.

«Η Π.Υ συνεχίζει να καλύπτει την περιφέρεια των εμπλεκομένων στην πυρκαγιά κοινοτήτων. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα κυρίως στις περιοχές που είναι απρόσιτες από επίγειες δυνάμεις» έγραψε στο τουίτερ.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε το πρωί ότι το ένα Canadair που έφθασε από την Ελλάδα θα επιχειρήσει το μεσημέρι, το δεύτερο όμως παρουσίασε στη διαδρομή πρόβλημα και επέστρεψε πίσω. Αποστέλλεται δεύτερο από την Ελλάδα.

Οσον αφορά τα δύο ισραηλινά, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι θα φθάσουν το μεσημέρι και θα επιχειρήσουν το απόγευμα. Επίσης, αναμένεται ενημέρωση και για τα δύο αεροσκάφη από την Ιταλία.

Χθες, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε μετά από σύσκεψη στο κέντρο διαχείρισης κρίσης στην Βαβατσινιά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και πρόσθεσε ότι είναι «πιθανόν αύριο (σήμερα) ο ίδιος να κάνει μια περιοδεία σε όλες τις περιοχές για να έχει ιδία άποψη για τα προβλήματα».

Πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο, χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τη χθεσινή, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών», έγραψε σε Tweet του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, ένα άτομο 67 ετών συνέλαβε και ανακρίνει η Αστυνομία σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Αστυνομία αναφέρει ότι «προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Αρακαπά».

Τηλέφωνα επικοινωνίας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο άτομα που έχουν άμεση ανάγκη, κινδυνεύουν από τη φωτιά και χρειάζονται βοήθεια για να φύγουν από τα σημεία στα οποία βρίσκονται, έδωσε η Αστυνομία.

Παράλληλα, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε χθες πως ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει οδηγίες για επίταξη διαφόρων μέσων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας, όπως είναι τα καδενοφόρα οχήματα.

Σε σχέση με την μέριμνα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι Αρχές έχουν σε επαφή με όλους τους κοινοτάρχες των επτά χωριών που έχουν πληγεί, με την κοινότητα της Μελίνης να έχει ζητήσει κάποια βοήθεια, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία να προσφερθεί.

«Όσα νοικοκυριά, όσα πρόσωπα έχουν απευθυνθεί για στέγη, λόγω έλλειψης στέγης, έχουν βρεθεί λύσεις», είπε, καλώντας οποιονδήποτε που αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα στέγασης να επικοινωνήσει με τον κοινοτάρχη της περιοχής του, «έτσι ώστε να ενημερωθούμε και να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια».

«Για όλα όσα αναφέρω κρατείται ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα μπορέσουμε να πούμε πολύ περισσότερα αφού φυσικά έχουμε ενώπιον μας και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης από τα drones της Εθνικής Φρουράς», συνέχισε.

 

 

  • Κομισιόν: O Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κύπρου

H Koμισιόν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Κύπρος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., ζητώντας υποστήριξη για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Λεμεσού.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, η ΕΕ κινητοποίησε ταχύτατα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα της RESCEU που φιλοξενούνται από την Ελλάδα και την Ιταλία. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ελλάδα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ρυθμίσεις με την Ιταλία.

Χαιρετίζοντας την ταχεία ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων της RESCEU, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič δήλωσε σχετικά ότι: “η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η ευρωπαϊκή υποστήριξη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα και την Ιταλία για την ταχεία αντίδρασή τους και την απτή τους αλληλεγγύη. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους πληγέντες και με τους πρώτους ανταποκριτές που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν τις πυρκαγιές. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια”.

Επιπλέον, ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ ενεργοποιείται για την παροχή χαρτών αξιολόγησης ζημιών στις πληγείσες περιοχές, αναφέρει η Κομισιόν.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/7 βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Κυπριακές αρχές για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παρέχει οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια, όπως απαιτείται.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης καταστροφών. Μέσω του Μηχανισμού, η Κομισιόν διαδραματίζει βασικό ρόλο στο συντονισμό της αντιμετώπισης καταστροφών στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Όταν η κλίμακα έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις δυνατότητες απόκρισης μιας χώρας, το κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού. Μόλις ενεργοποιηθεί, ο Μηχανισμός συντονίζει τη βοήθεια που διατίθεται από τα συμμετέχοντα κράτη μέσω αυθόρμητων προσφορών. Επιπλέον, η ΕΕ δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ομάδα Πολιτικής Προστασίας για να έχει έναν κρίσιμο αριθμό διαθέσιμων δυνατοτήτων πολιτικής προστασίας, επιτρέποντας μια ισχυρότερη και συνεκτικότερη συλλογική αντίδραση. Εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί πρόσθετη, βοήθεια, το αποθεματικό διάσωσης μπορεί να σταλεί ως έσχατη λύση.

Μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στον μηχανισμό, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από την ίδρυσή του το 2001, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 420 αιτήματα για βοήθεια εντός και εκτός της ΕΕ.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Κεφαλονιάς: «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: