Ο Αναστασιάδης πάει στην Αθήνα: Θα συντονιστεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για αντιμετώπιση της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεδιάσκεψη με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Διακρίνονται επίσης ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει η ιστοσελίδα Agenzia Nova.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ενόψει της συνόδου κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας που έχει προγραμματιστεί στην ελληνική πρωτεύουσα.

Την ίδια ημέρα ο Μητσοτάκης θα έχει επίσης ιδιωτική συνάντηση με τον Βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας.

Η επίσκεψη αποτελεί μέρος της διπλωματικής δραστηριότητας που ξεκίνησαν Λευκωσία και Αθήνα για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος βάσει των συνθηκών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δηλαδή μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να ανοίξει εκ νέου ένα οικιστικό τμήμα των Βαρωσίων, στην Αμμόχωστο, και ζήτησε την «άμεση ανάκληση» αυτής της «μονομερούς» και παράνομης δράσης.

Μια δήλωση που εγκρίθηκε και από τα 15 μέλη του συμβουλίου στο τέλος μιας ανοιχτής συνάντησης επανέλαβε ότι “οποιαδήποτε απόπειρα αποικισμού σε οποιοδήποτε μέρος του προάστου Βαρώσια από ανθρώπους διαφορετικούς από τους κατοίκους του είναι απαράδεκτη.”

Η δήλωση υπογραμμίζει συνεπώς τη σημασία του σεβασμού των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του Βαρώσια στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Οι διπλωμάτες του Συμβουλίου δήλωσαν επίσης ότι, μετά από αίτημα της Ινδίας και της Κίνας, έγινε μια προσθήκη στο αρχικό κείμενο που αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους ηγέτες της 20ής Ιουλίου 2021 σχετικά με την επανέναρξη ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής Βαρώσια».

ΠΗΓΗ: Agenzia Nova – Grecia-Cipro: presidente Anastasiades ad Atene da martedì, previsto incontro con premier Mitsotakis

Μπόνους στην Τουρκία με τα θέματα της κυριαρχίας: Προσύμφωνο εκτόνωσης της έντασης, η λογική του Λονδίνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: