Οι Τούρκοι κλιμακώνουν για τη Γαλατάσαραϊ: Κάλεσαν τον Έλληνα πρέσβη της Άγκυρας για …εξηγήσεις (video)

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης Τουρκίας σε διεθνές συνέδριο. Φωτογραφία τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών




Τον Έλληνα πρέσβη καλεί για εξηγήσεις η Τουρκία προκειμένου να «διαμαρτυρηθεί» για την στάση της σχετικά με την υπόθεση της Δευτέρας 12 Ιουλίου και την ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατασαράι στην Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή της Γαλατασαράι, η οποία έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα, ενόψει του φιλικού αγώνα της Τρίτης με τον Ολυμπιακό, τελικά επέστρεψε στην Τουρκία.

Η ΕΡΤ σημειώνει ότι σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, τα 81 μέλη της αποστολής αρνήθηκαν να υποβληθούν σε νέο τεστ κορονοϊού, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα μέλη της αποστολής της Γαλατασαράι είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ την Κυριακή στην Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, οι ελληνικές αρχές έκριναν -με βάση τη φόρμα εντοπισμού επιβατών PLF- ότι θα έπρεπε όλοι να υποβληθούν σε νέο τεστ.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκίν, …καταδίκασε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην αποστολή της Γαλατασαράι. «Αυτή η αντιμετώπιση δεν ταιριάζει ούτε στις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε στο αθλητικό πνεύμα», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».

Ο Τούρκος πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές προβαίνουν πολύ συχνά σε δηλώσεις ότι δεν παίρνουν θέση, ειδικά απέναντι σε μία τουρκική ομάδα, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι «Όμως, δεν είμαι σίγουρος πόσο πειστικό είναι αυτό».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι κανόνες γι’ αυτό του ζήτημα είναι σαφείς:

«Η αποστολή έρχεται. Λένε, ‘Κοιτάξτε, αυτοί είναι οι κανόνες μας. Θα κάνουμε δειγματοληπτικά rapid τεστ. Ένα από αυτά τα τυχαία τεστ έγινε στον Φατίχ Τερίμ (προπονητής). Και δεν έφερε αντίρρηση. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Κάνουν τυχαία τεστ σε τρία, πέντε άτομα. Σε κάποιο σημείο (οι ελληνικές αρχές) λένε ‘Όχι, δε θα γίνει έτσι, θα το κάνουμε σε όλους σας. Ακόμη και σε εκείνους που πέρασαν από το σημείο ελέγχου με το τεστ και επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο τους ζητήθηκε να γυρίσουν πίσω. Επίσης, ακύρωσαν την είσοδο εκείνων που είχαν ήδη εισέλθει. Και ο προπονητής είπε, ‘Είπατε ότι θα παίρνατε δειγματοληπτικά και τώρα λέτε ότι θα το κάνετε σε όλους’.

Οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι αυτή ήταν η διαδικασία. Στη συνέχεια, ο προπονητής είπε ‘Εντάξει, θα επιστρέψουμε στην Τουρκία’».

Οι οδηγίες από την Άγκυρα έλεγαν «επιστροφή»

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Τούρκος πρέσβης σχολίασε πως «τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και οι κρατικές αρχές μας ενημερώθηκαν για την κατάσταση και ελήφθησαν οδηγίες τους. Οι οδηγίες από την Άγκυρα κοινοποιήθηκαν επίσης στην αποστολή μας».

«Τόσο ο προπονητής, το τεχνικό προσωπικό, οι διαχειριστές όσο και οι παίκτες, όλοι επέδειξαν εξαιρετικά υπομονετική και αξιοπρεπή στάση. Διατήρησαν τη σωστή στάση τους απέναντι στην άσχημη μεταχείριση που υπέστησαν. Όταν κατέστη σαφές ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει, τότε ο προπονητής είπε στην ομάδα ‘επιστρέφουμε’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οζούγκεργκιν.

Εν συνεχεία, ο Τούρκος πρέσβης εκφράζοντας τη λύπη του για την κατάσταση, πρόσθεσε ότι:

«Είναι λυπηρό να αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο κλίμα, όταν περιμένεις έναν φιλικό αγώνα. Αυτή η μεταχείριση δεν ταιριάζει με τις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε στο αθλητικό πνεύμα. Κανείς στην αποστολή δεν αντιτάχθηκε στην τυχαία διενέργεια τεστ σε ορισμένα από τα μέλη της αποστολής. Όταν θέλησαν να το εφαρμόσουν σε όλους, η κατάσταση άλλαξε. Δεν το είπαν εξαρχής».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «η ομάδα ποδοσφαίρου Γαλατάσαραϊ, η οποία ταξίδεψε στην Ελλάδα για έναν φιλικό αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού, αποφάσισε να επιστρέψει από την Αθήνα ως απάντηση στην άρνηση των ελληνικών αρχών να αποδεχθούν τον νέο τύπο τεστ για τον κορονοϊό (Covid-19)’ και την ‘αγενή’ συμπεριφορά τους».

Πελώνη: Σε vertigo βρίσκεται ο κ. Τσίπρας – Τάσσεται υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών ή όχι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: