Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι «κόκκινες γραμμές» του Προέδρου Αναστασιάδη για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, οι μονομερείς κινήσεις της τουρκικής πλευράς για μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Οι εφημερίδες της Κυριακής προβάλλουν επίσης συνέντευξη του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς και αναφορές στου βιβλίο του εκλιπόντα πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Ρολάνδη για τις ιστορικές ευκαιρίες επιστροφής της Αμμοχώστου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έτσι χάσαμε την Αμμόχωστο» δημοσιεύει αναφορές στο βιβλίο του Νίκου Ρολάνδη, που απεβίωσε πρόσφατα, για το Αγγλοαμερικανικό σχέδιο που επιδόθηκε το 1978 και προνοούσε την επιστροφή της Αμμοχώστου και γράφει ότι η Μόσχα «διέταξε την απόρριψή του και η ε/κ ηγεσία, πλην του Κληρίδη υπάκουσε χωρίς αντίρρηση». Αλλού αναφέρεται σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) για την μετάλλαξη Δέλτα και σημειώνει ότι στο κόκκινο βρίσκονται Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα. Αναφέρεται επίσης στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στο Ba1 από Ba2 από τον οίκο Moody’s.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δεν αρκεί να φυλάς Θερμοπύλες αλλά οι Μήδοι να διαβαίνουν» δημοσιεύει συνέντευξη του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος κάνει λόγο για άκρατο συναισθηματισμό της δικής μας πλευράς «που δεν μας επιτρέπει τη διαλεκτική προσέγγιση των πραγμάτων, απαραίτητη για την επιβίωσή μας». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα της δημόσιας υγείας και στις αστοχίες και τα επαναλαμβανόμενα λάθη και στην ανάγκη δημιουργίας εθνικής στρατηγικής. Αλλού αναφέρεται στην έντονη ανοδική πορεία που ακολουθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα των διεθνών αυξήσεων σε τιμές πρώτων υλών.

Υπό τον τίτλο «Τραβά ‘κόκκινη γραμμή’» «Ο Φιλελεύθερος» δημοσιεύει στο κύριο του θέμα συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος καθορίζει κόκκινη γραμμή και στέλλει σαφές μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις, ότι δεν θα αποδεχθεί ως προαπαιτούμενο την αναγνώριση κυριαρχίας του παράνομου μορφώματος και ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην Κύπριου Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Γεώργιου Αρέστη ο οποίος λέει στους Αμμοχωστιανούς ότι σκοπός της Τουρκίας είναι να υφαρπάσει τις περιουσίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη μακροχρόνια στρατηγική για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας με τίτλο «Όραμα 2035».

Η «Χαραυγή» κάτω από τίτλο Ηφαίστειο που σιγοβράζει οι Βαρωσιώτες κατά των χειρισμών Αναστασιάδη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι εξοργισμένοι Βαρωσιώτες και όχι μόνο ζητούν μέχρι και την παραίτηση του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών. Αλλού γράφει ότι στα ύψη βρίσκονται οι τιμές των σιτηρών, οι οποίες γονατίζουν τους γεωργοκτηνοτρόφους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε 20+1 προτάσεις για αναβάθμιση του συστήματος παιδικής φροντίδας και μέριμνας που ετοίμασε το Γραφείο Γυναικείων Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, μετά από μελέτη που ετοίμασε το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» υπό τον τίτλο «Οι Βαρωσιώτες λένε ότι δεν είναι προδότες» γράφει στο κύριο της θέμα το μονομερές άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αφήνει τους Βαρωσιώτες σε δίλημμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να δυσκολεύονται καθώς σημειώθηκε περιορισμένη αύξηση κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σημερινή συμμετοχή της Άντρης Χριστοφόρου στην ποδηλασία δρόμου μήκους 134 χλμ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
H εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε επενδυτές δίνει τα Βαρώσια η Τουρκία» γράφει ότι το πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% του Βαρωσιού αποτελεί την αρχή για τους τουρκικούς σχεδιασμούς και σημειώνει πως για το άνοιγμα ενδιαφέρονται Τούρκοι εργολάβοι και ρωσικά οικονομικά συμφέροντα. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος δεν αποκλείει το σενάριο ενός νέου lockdown αν και σημειώνει ότι με τα μέτρα που λήφθηκαν δεν φτάσαμε στο σημείο να είναι επιλογή. Αλλού αναφέρεται στο παρασκήνιο σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη έπειτα από την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Ακούστε μας, κ. Μητσοτάκη» δημοσιεύει ανοικτή επιστολή που έγραψε τον Ιούνιο του 1991 ο εκδότης της εφημερίδας Κ. Ν Χατζηκωστής για τον πατέρα του νυν Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο, και γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «ως Πρωθυπουργός ανέλαβε την ιστορική ευθύνη του Έθνους να σώσει την Κύπρο από τον Τούρκο σφαγέα». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις τουρκικές κινήσεις στα Βαρώσια και σημειώνει πως «η Αμμόχωστος είναι μόνο η αρχή». Αλλού αναφέρεται σε ρεπορτάζ στο χρονικό της «άνανδρης επίθεσης» στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος «Δίας».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Γρηγόρης Σάββα/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η επισκόπηση τoυ ελληνικού Τύπου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των κυριακάτικων εφημερίδων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: