Η AHEPA τίμησε τους Αμερικανούς φιλέλληνες στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι

Ο υφυπουργός Εθνικής ’Aμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην εκδήλωση στο Μεσολόγγι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΘΑ, STR




Εκδήλωση για τη συμμετοχή και τη θυσία φιλελλήνων Αμερικανών στον αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους, διοργάνωσε η American Hellenic Education Progressive Association (AHEPA) σε συνεργασία με τον δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, χθες στον κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. Αλκιβιάδης Στεφανής, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (ΚΙΝΑΛ) Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, η χωρική αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο ύπατος αντιπρόεδρος AHEPA Αμερικής, Δημήτρης Κόκοτας, ο κυβερνήτης AHEPA Ελλάδας, Κώστας Βαρσάμης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ναυπάκτου “AHEPA Lepanto 1571” ‘Αγγελος Σταυρόπουλος, μέλη της AHEPA και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων.

“Η αμερικανική υποστήριξη στην Ελληνική Επανάσταση είχε έντονες κοινωνικές επιπτώσεις και βαθύ πολιτικό αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας βοήθησε τους Αμερικανούς να επαναπροσδιορισθούν ως λαός, να ερμηνεύσουν τη κληρονομιά της αμερικανικής Επανάστασης, να συνδέσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη τους με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν της διανόησης και του πολιτισμού και να δουν εν τέλει από διαφορετικό πρίσμα, τη θέση τους στη διεθνή σκηνή” ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συνέχισε:

»Η ουδετερότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δεν πτόησε καθόλου τον αυθόρμητο ενθουσιασμό της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν σύντομα σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, πολλαπλές φιλελληνικές επιτροπές υποστήριξης της Ελληνικής Επανάστασης, που πυροδότησαν το δημόσιο αίσθημα και τη συμπάθεια υπέρ της Ελλάδας, ενισχύοντας τελικά τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, αφενός με υλικά μέσα, στέλνοντας χρήματα, τροφές και ρουχισμό και αφετέρου παρέχοντας του ηθική υποστήριξη, με δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες, αλλά και με οργάνωση σχετικών καλλιτεχνικών δρώμενων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και χοροεσπερίδων.

»Η πιο συγκινητική όμως όψη του αμερικανικού φιλελληνισμού, συνίσταται στο γεγονός πως τα καράβια που έφταναν έμφορτα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, ουδέποτε γύριζαν πίσω άδεια. Αμερικανοί ιεραπόστολοι φρόντιζαν πάντα να διασώζουν πολλά ορφανά Ελληνόπουλα από τη σκλαβιά ή τον θάνατο, τα οποία στη συνέχεια σπούδασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγιναν εξέχοντα πρόσωπα της αμερικανικής κοινωνίας, όπως δικαστές, γιατροί, ή ακόμη και αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού και ναυτικού.

»Ως Έλληνες, οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους Αμερικανούς φιλέλληνες, οι οποίοι με τον έναν ή άλλον τρόπο τάχθηκαν στο πλευρό μας από χιλιάδες μίλια μακριά και συνέδραμαν καθοριστικά στην ελευθερία και την ανεξαρτησία μας”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας στον χαιρετισμό του.

Παράλληλα, ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στην “διαχρονικά ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την κοινή επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

“Η στρατηγική σχέση των δύο χωρών, την παρούσα χρονική περίοδο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετική κι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί από την μεταξύ τους Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία επί του παρόντος επικαιροποιείται και αναβαθμίζεται, περιλαμβάνοντας νέες επενδύσεις στις υφιστάμενες κοινές υποδομές σε Σούδα, Κεντρική Ελλάδα και Αλεξανδρούπολη” ειπε ο κ. Στεφανής και συμπλήρωσε:

“Η θέληση για περαιτέρω ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κοινή και προσβλέπει στην εξασφάλιση και διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων, εδραιώνοντας έτι περαιτέρω τη βαθιά στρατηγική σχέση και συνεργασία των δύο χωρών”.

Ο Ενοπλες Δυνάμεις πανίσχυρο εργαλείο αποτροπής

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας διαβεβαίωσε ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας είναι αξιόμαχες, σκληρά εκπαιδευμένες, πανίσχυρο εργαλείο αποτροπής ενάντια σε κάθε πρόκληση ή απειλή και δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πιστές στον όρκο τους, τιμώντας τη βαριά ιστορική τους κληρονομιά, συνιστούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος της πατρίδας και τίθενται με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, προμετωπίδα του φρονήματος του έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα”.

“Η Επανάσταση του 1821 θα μείνει για πάντα χαραγμένη με τα πιο λαμπρά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού έθνους, ως μόνιμος οδηγός και ασφαλής συνοδοιπόρος στην πορεία της εθνικής μας αφύπνισης και αναγέννησης, κατέχοντας περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης και επιβεβαιώνοντας την αδάμαστη θέληση, την υπερηφάνεια, την αστείρευτη ψυχική αντοχή και το μεγαλείο του Έλληνα», κατέληξε.

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο ‘Αλατος, στις αλυκές Μεσολογγίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Στην Ίμβρο θα εορτάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης την επέτειο των 60 ετών από την εις διάκονο χειροτονία του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: