Γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν ζητά από τον φίλο του, τον Πρόεδρο Μπάιντεν να βοηθήσει την Κύπρο;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Οράς μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή Λεμεσού και Λάρνακας, Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το συζητάμε εδώ και πολύ καιρό με διπλωμάτες, συναδέλφους, συνεργάτες και μερικούς φίλους, μέλη της κυπριακής Ομογένειας της Αμερικής. Αναλύουμε το ζήτημα από την ημέρα της εκλογής του κ. Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι και σήμερα και δεν βγάζουμε άκρη…

Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές: Γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν φρόντισε όλους αυτούς τους μήνες να έρθει σε επαφή με τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος όπου και σταθεί και όταν βρεθεί με Ελληνοαμερικανούς σύμμαχους του, χαρακτηρίζει φίλο του τον κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Επιβάλλεται να θυμίσω ξανά και ξανά ότι:

  • Επισκέφθηκε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την Κύπρο εστιάζοντας το ενδιαφέρον του και (ειδικά) στην Αμμόχωστο. Πριν ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμα επισκέφθηκε τον Κύπριο Πρόεδρο στην οικία του στη Λεμεσό, χωρίς την παρουσία πρεσβευτών και λοιπών συνεργατών τους.
  • Επίσης, όταν ο κ. Αναστασιάδης εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ο κ. Μπάιντεν ενδιαφέρθηκε προσωπικά και τηλεφώνησε μερικές φορές για να πληροφορηθεί την κατάσταση της υγείας του. Όταν δε βελτιώθηκε η κατάσταση του, μετά τη δύσκολη εγχείρηση, πήγε στο νοσοκομείο, μίλησε με τους γιατρούς και παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα με «τον φίλο Νίκο».

Ήταν μία κίνηση, η δεύτερη, που δεν είχε σχέση με την πολιτική. Και ήταν εδώ που έδειξε ο κ. Μπάιντεν τα πραγματικά φιλικά του αισθήματα στον κ. Αναστασιάδη. Ήταν και ένας τρόπος να ανταποδώσει τη σημαντική βοήθεια που είχε δώσει ο Κύπριος πρόεδρος στον Αμερικανό (τότε) αντιπρόεδρο.

Μετά την εκλογή του κ. Μπάιντεν στην προεδρία, ο Κύπριος πρόεδρος έλαβε ιδιόχειρο ευχαριστήριο μήνυμα από το σημερινό ηγέτη της Αμερικής. Δεν έχουν συνομιλήσει ακόμα, εκτός αν συμφωνήθηκε να μην ανακοινωθεί το τηλεφώνημα, αν και το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας θα το είχε …«μπουμπουνίσει»… Για χάρη της δεοντολογίας αναφέρω ότι μερικές φορές ο Λευκός Οίκος δεν ανακοινώνει όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Αμερικανού προέδρου.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω για να μην ξεχνούμε ότι μερικές φορές περνούν από μπροστά μας οι ευκαιρίες και δεν τις αρπάζουμε. Τι νομίζετε είχε κάνει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αν και οι πάντες πιστεύουν ότι η δική τους σχέση τους είχε και το στοιχείο του «εκβιασμού».

Ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν έβαλε στο τουρκικό «μαντρί» τον τότε πρόεδρο της Αμερικής είναι απλός και έχει δημοσιοποιηθεί ευρύτατα από πρώην συνεργάτες του κ. Τραμπ. Τον κατηγόρησαν ότι είχε προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπορεί να υπήρχε και ένας ακόμα λόγος, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί, και γι’ αυτό δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα.

Η φιλία βέβαια του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Μπάιντεν δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Εννοώ δεν είναι ούτε οικονομική, ούτε επιχειρηματική. Είναι ξεκάθαρα μία φιλική σχέση που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των ετών όταν ακόμα ήταν νομοθέτες.

Επειδή, λοιπόν, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Κύπρου χάνει χρόνο μη χρησιμοποιώντας τη φιλική τους σχέση προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του. Έπρεπε να φτάσουμε στο παρά ένα για να γράψει την επιστολή της 28ης Ιουνίου;

Η οποία βέβαια είναι καλή -δεν λέω…- αλλά θα μπορούσε να υπενθυμίζει ότι ο κ. Μπάιντεν ήταν αυτός που έδωσε μάχες για την Αμμόχωστο όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι Τούρκοι πάλι ήθελαν να την ανοίξουν.

  • Ήταν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, που ηγήθηκε μίας μαζικής προσπάθειας για να αποφευχθεί τότε ο εποικισμός της. Ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της Αμμοχώστου. Καλύτερα και από πολλούς Κύπριους.
  • Ναι, με την πάροδο των ετών, η αμερικανική γραφειοκρατία «έσβησε» πολλά καλά για την Κύπρο, επιβάλλοντας τις τουρκικές θέσεις. Αλλά, φταίνε και οι εκάστοτε πρόεδροι της Κύπρου. Και αυτό είναι μία άλλη ιστορία -απαιτείται ειδικό κείμενο.

Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να βρει τρόπο να ανανεώσει το κανάλι επικοινωνίας με τον κ. Μπάιντεν. Δεν λέω ότι θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η αμερικανική πολιτική για την Τουρκία. Άλλα είναι τα γεγονότα που θα την αλλάξουν, και σύντομα μάλιστα… Όμως, θα μπορούσαν να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως δείχνει η επιστολή του κ. Αναστασιάδη στον φίλο του, τον Αμερικανό πλανητάρχη.

Θαρρώ ότι είναι η πρώτη φορά από το 1986, που η Κύπρος (και η Ελλάδα) βρίσκονται ενώπιον της πιο δυσάρεστης «πραγματικότητας», να εποικιστεί η Αμμόχωστος. Είναι βέβαιο ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας την έλαβε την απόφαση. Και απομένει η ανακοίνωση της υλοποίησής της, στις 20 Ιουλίου. Ο Ερντογάν θα μεταβεί στο νησί για να εορτάσει την 47η μαύρη επέτειο της εισβολής. Η προδοσία της χούντας ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα τους Έλληνες της Κύπρου. Η κατοχή, δυστυχώς, έχει ριζώσει.

Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει φαίνεται το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ερντογάν για την πόλη-φάντασμα. Και γι’ αυτό η επιστολή του στον κ. Μπάιντεν έχει λάβει δραματικό χαρακτήρα.

Μπορεί στις 20 Ιουλίου να βρεθεί ο Ελληνισμός ενώπιον πολύ δυσάρεστων καταστάσεων. Θα αποδειχθεί ότι η κατοχική Τουρκία και τα τσιράκια της στην Κύπρο, λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες για να …σπάει η ρουτίνα τους. Οι αποφάσεις για διχοτόμηση και επιβολής των τετελεσμένων της εισβολής είναι ειλημμένες εδώ και καιρό. Εμείς, στη Λευκωσία και στην Αθήνα, δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.

  • Μάλλον ας τα θέσουμε διαφορετικά: Το πήραμε χαμπάρι… Γι’ αυτό και τσακωνόμαστε καθημερινά για το πως θα νομιμοποιήσουμε αυτά τα τετελεσμένα. Αυτή είναι η δυστυχία του Κυπριακού Ελληνισμού. Ο διεφθαρμένος πολιτικός κόσμος του νησιού, που εκβιάζεται από τους Βρετανούς, και η απουσία της Αθήνας από τις αποφάσεις, οδήγησε στην Κύπρο στο παρά ένα της καταστροφής.

Αν νομίζουν στην Αθήνα ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την «πτώση» της Κύπρου, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το επόμενο βήμα της Τουρκίας θα γίνει στο Αιγαίο. Και ας μην γελιόμαστε: Δεν το κάνει το βήμα αυτό η κατοχική δύναμη, επειδή είναι το Κυπριακό ανοικτό…

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με αφορμή την 47η μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της προδοτικής δικτατορίας των Αθηνών και την άνανδρη τουρκική εισβολή, τα «ξαδερφάκια» στο Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ηττημένος πρώην γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, θα αδράξουν την ευκαιρία για να στείλουν συνεννοημένα τα μηνύματα τους προς τους οπαδούς τους, που συμπεριφέρονται ως αρνιά: ότι και να συμβεί «δεν αλλάζουν κόμμα».

Θα ακούσουμε τις γνωστές αλληλοκατηγορίες για τους «πραξικοπηματίες» και τους «κομμουνιστές». Όταν έρθει, όμως, η ώρα της παράδοσης της Κύπρου στην Τουρκία, μέσω των απαίσιων σχεδίων «λύσης» των Βρετανών, πάλι θα βρεθούν στο ίδιο …μετερίζι. Αυτό που συμβαίνει διαχρονικά με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, δεν νομίζω να το συναντούμε σε άλλη χώρα του κόσμου.

Ακόμα και στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» είχαν συνεργαστεί. Ομιλώντας γενικά, επίσης δεν θα συναντήσουμε σε άλλη χώρα του κόσμου τόση πολιτική διαφθορά. Και η διαφθορά αυτή σαρώνει σχεδόν του σύνολο του πολιτικού κόσμου. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και για το εθνικό θέμα της Κύπρου αν οι πολιτικοί δεν ήταν διεφθαρμένοι…

Αν είχε γίνει μία ανεξάρτητη σοβαρή έρευνα στο νησί, με εξέταση και των περιουσιακών στοιχείων συγγενικών και φιλικών προσώπων των πολιτικών, θα τρίβουμε τα μάτια μας. Αλλά τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά και οι «πολιτικοί μαφιόζοι» δεν χωρατεύουν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Έφτασε η ώρα που θα μιλήσει ο γερουσιαστής Μενέντεζ για τον Ερντογάν, το Αιγαίο και την Κύπρο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: