Ανοικτό το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, για το θέμα των Βαρωσίων, αφήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price. Photo via State Department Photo by Freddie Everett




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόφαση της να αλλάξει το καθεστώς των Βαρωσίων και να προχωρήσει στο παράνομο άνοιγμα μέρους της πολύπαθης πόλης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις δήλωσε:

«Όπως έχετε ακούσει πριν, δεν θα προβούμε σε προεπισκόπηση των δράσεων πολιτικής, και σίγουρα για τις κυρώσεις. Αλλά υποστηρίζουμε τις προσπάθειες παραπομπής αυτού του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα παροτρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να ετοιμάσει μια ισχυρή απάντηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σίγουρα μέρος αυτής» (της προσπάθειας).

Πρόσθεσε: «Λοιπόν, εξετάζουμε ορισμένα βήματα»…

Ο κ. Πράις διάβασε στους δημοσιογράφους και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για το θέμα της Αμμοχώστου.

Καταδικάζουμε, είπε ο εκπρόσωπος διαβάζοντας τη δήλωση του κ. Μπλίνκεν, την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων της Βαρωσίων, στην Κύπρο, υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο. Μια τέτοια κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία αναφέρουν πολύ ρητά στις εκκλήσεις τους για τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόνισε επίσης:

Από πέρυσι, από τον Οκτώβριο του 2020, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αντιστρέψουν τα βήματά τους για τα Βαρώσια. Οι  τουρκικές και τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, οι οποίες έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας, είναι προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση (του προβλήματος).

Ο κ. Πράις σημείωσε επίσης:

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες παραπομπής αυτής της υπόθεσης, την οποία θεωρούμε πολύ ανησυχητική, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και θα ζητήσουμε μια ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. Και πάλι, για να επιστρέψουμε στα βασικά, υποστηρίζουμε ένα ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητάμε την επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όχι με μονομερή δράση, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τον πάει για κυρώσεις τον Ερντογάν ο Μενέντεζ: Καθήκον των ΗΠΑ να καταστήσουν την Άγκυρα υπόλογη για τα Βαρώσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: