Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει τα βρώμικα παιγνίδια του Ερντογάν για τους S-400: Πρέπει να τους διώξετε…

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ned Price, στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέρριψε σήμερα τις προσπάθειες της Τουρκίας να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την παραμονή του ρωσικού συστήματος S-400, στο τουρκικό έδαφος.

Η απάντηση της Ουάσιγκτον σε ερώτηση της Hellas Journal είναι ότι η αμερικανική πολιτική παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει. Και ότι οι S-400 πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Το νέο διπλωματικό παιγνίδι της Τουρκίας για τους S-400 ξεκίνησε από τη στιγμή της αναχώρησης του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Αθήνα, όταν ανέφερε στο αεροπλάνο της επιστροφής, ότι επιστρέφουν οι Ρώσοι τεχνικοί, που εκπαίδευσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους.

Η δήλωση αυτή παρουσιάστηκε ως χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας προς την Αμερική ενόψει της συνάντησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση στη Hellas Journal, ανέτρεψε τα σχέδια της τουρκικής ηγεσίας, που έχουν στόχο την παραμονή των S-400 στην Τουρκία.

Η ιστοσελίδα μας υπέβαλε την εξής ερώτηση:

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα στείλει στο σπίτι στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία που βοηθούν στη λειτουργία των S-400 με χειρονομία καλής θέλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αρκετή αυτή η δράση για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Ή η θέση σας, ότι η Τουρκία «πρέπει να εγκαταλείψει το σύστημα S-400» εξακολουθεί να ισχύει;

Σας υπενθυμίζω ότι στις 14 Μαΐου κάνατε αυτήν την δήλωση: 

Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση του S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Η αγορά του συστήματος S-400 θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας, υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Παρέχει επίσης σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στον αμυντικό κλάδο.

Η λιτή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι «όλα τα λεφτά»:

Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Hellas Journal, ο πρόεδρος Μπάιντεν, εφόσον πραγματοποιηθεί η συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι πολύ σκληρός στο θέμα των S-400. Η απάντηση του σε όλα τα αιτήματα του Τούρκου προέδρου είναι ότι πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι αμερικανικοί νόμοι και ειδικά ο νόμος CAATSA.

Σημειώνουμε ότι εάν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει το ρωσικό σύστημα στον κ. Πούτιν, θα ξεκινήσουν οι αμερικανοτουρκικές συζητήσεις για την αγορά του συστήματος Πάτριοτ, και των μαχητικών F-35. Όμως, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να καταστεί η Τουρκία ένας σύμμαχος, που θα σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα.

Τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα διακινεί φήμες για την πιθανή μεταφορά των S-400 στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία απλά τεστάρει τα νερά πριν από τη συνάντηση των Βρυξελλών μεταξύ των κ. Μπάιντεν και Ερντογάν.

Όμως, μία τέτοια πρόταση θα είναι δύσκολο να περιλαμβάνει το Κατάρ λόγω των αντιδράσεων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και όχι μόνο…

Αλλά και η πρόταση για μεταφορά του ρωσικού συστήματος στο Αζερμπαϊτζάν, είναι προβληματική. Οι Αμερικανοί έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην Κασπία Θάλασσα και δεν επιθυμούν την παρουσία τέτοιυ μεγέθους ρωσικών συστημάτων.

Ευρισκόμενοι ενώπιον του πιθανού τετ-α-τετ των δύο προέδρων, τα αμερικανοτουρκικά προβλήματα είναι βουνό. Δεν πρόκειταινα επιλυθούν σε μία συνάντηση. Αν, όμως, ο Ερντογάν δεχθεί να στραπαριστεί και να διώξει τους S-400 ο δρόμος της επιστροφής στη Δύση θα είναι ορθάνοικτος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν έχει καταλάβει ότι η υπερδύναμη είναι η Αμερική και ο πρόεδρος Μπάιντεν ο Πλανητάρχης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: