Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν έχει καταλάβει ότι η υπερδύναμη είναι η Αμερική και ο πρόεδρος Μπάιντεν ο Πλανητάρχης…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κουβέντα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι ακόμα αναμένουν από την αμερικανική πλευρά να επιβεβαιώσει τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν ειπώθηκε τυχαία.

Οι Τούρκοι, πάνω απ’ όλα, είναι πονηροί. Εάν, για κάποιο λόγο, δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν «λύγισαν» στις πιέσεις των Αμερικανών για το ρωσικό σύστημα S-400, αλλά και για τα άλλα προβλήματα που δημιούργησαν οι Τούρκοι στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τσαβούσογλου είχε προσθέσει ότι ακόμα αναμένουν από την αμερικανική πλευρά να επιβεβαιώσει τη συνάντηση… Και τόνισε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα».

  • Προφανώς εννοεί ότι ακόμα διαπραγματεύονται την ατζέντα της συνάντησης και ότι εάν δεν συμφωνήσουν, το τετ-α-τετ του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν δεν θα πραγματοποιηθεί.

Οπότε ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος θα το παίξει ήρωας στο λαό του! Είναι προφανές ότι ο Τσαβούσογλου δεν έχει καταλάβει ότι η υπερδύναμη είναι η Αμερική και ο Πλανητάρχης είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σίγουρα ΟΧΙ ο Ερντογάν…

Όταν ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ερντογάν, στις 23 Απριλίου, για να του ανακοινώσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Λευκός Οίκος -όπως πράττει πάντα- εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο προέδρων.

Στην ανακοίνωση αυτή ανέφερε ότι ο κ. Μπάιντεν πρότεινε στον Ερντογάν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Άρα, ότι και να λέει ο Τσαβούσογλου, για το Λευκό Οίκο ισχύει η ανακοίνωση της 23ης Απριλίου.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί αυτή τη συνάντηση για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την Τουρκία. Διότι αποτελεί μέγα πρόβλημα για την Αμερική και το ΝΑΤΟ και γενικότερα τη Δύση. Και πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, προβλέπουν την απόλυτη επιστροφή στις στρατηγικές αυτές περιοχές. Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να «πετροβολεί» την Αμερική και να παγώνει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει ότι τα αμερικανικά σχέδια δεν θα υλοποιηθούν ή θα υλοποιηθούν μερικώς.

Οπότε: Είτε η Τουρκία θα επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση, όταν ήταν ένας πιστός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Είτε θα πρέπει η Ουάσιγκτον να στηριχθεί σε άλλες χώρες σε αυτές τις περιοχές. Εάν μελετήσει κανείς την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται αμέσως τη μεγάλη σημασία της νήσου για την Αμερική.

Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν, αν και από την εποχή της υπουργίας του Μάικ Πομπέο η Αμερική έχει αποφασίσει ότι τα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν θα περνάνε από την Τουρκία. Υπό την έννοια ότι δεν θα μπορεί η Άγκυρα να αλλάζει τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

  • Οι Αμερικανοί, επιτέλους, βλέπουν την πραγματικότητα. Με τα σημερινά δεδομένα η Τουρκία είναι μία εχθρική χώρα. Οπωσδήποτε, οι Αμερικανοί δεν δέχονται την απώλεια της Τουρκίας και μάλιστα τρελαίνονται με την ιδέα ότι θα τη χάσουν και θα την κερδίσει η Ρωσία.
  • Βέβαια, αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν παίζει το παιγνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε όλα τα επίπεδα. Και μην πιστεύετε τους «ερωτοκαυγάδες» τους.

Η συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί, θα φανερώσει τις πραγματικές διαθέσεις των Αμερικανών αλλά και των Τούρκων. Ακόμα και «αν τα βρουν», δεν πρέπει να ξεχάσουμε οτι ο κ. Μπάιντεν δεν έχει καμία σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου, εύκολο για τον Ερντογάν να δημιουργήσει την ίδια δυσάρεστη κατάσταση για την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και πέρυσι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Μεβλούτ δεν έφερε “δώρα” στην Αθήνα: Απλά επιβεβαίωσε τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις σε όλα τα θέματα….

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: