Ο ουρανός δεν είναι το όριο: Η αντιπαλότητα της Αμερικής και της φιλόδοξης Κίνας φτάνει μέχρι το διάστημα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Ρούσβελτ Ρούμ του Λευκού Οίκου. EPA, SHAWN THEW, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποκλειστικά τις κορυφαίες τεχνολογίες που μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αποστολές στο διάστημα. Οι εικόνες από το πρόσφατο rover της NASA, Perseverance ήταν άκρως εντυπωσιακές και μας έδειξαν σε πρώτη μετάδοση το τοπίο του Κόκκινου πλανήτη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, μεγάλωσε τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να αγγίξει με τη σειρά του τα άστρα, θέλοντας ουσιαστικά να αμφισβητήσει την πρωτιά των ΗΠΑ και σε αυτόν το τομέα.

Μπορεί να μην έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να στείλει τους δικούς του αστροναύτες στο φεγγάρι, κάτι που έκαναν οι ΗΠΑ μισό αιώνα πριν αλλά σίγουρα οι πρόσφατες ενέργειες μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν.

Πρώτα από όλα, η Κίνα έστειλε με την σειρά της στον Άρη το rover Zhuong, το οποίο έχει πάρει συμβολικά το όνομά του από έναν θεό της φωτιάς.

  • Το κινεζικό τηλεκατευθυνόμενο όχημα έστειλε τις δικές του πρώτες φωτογραφίες, ικανοποιώντας τους ηγέτες του κομμουνιστικού κόμματος. Επιπλέον, το Πεκίνο κατάφερε να θέσει σε τροχιά τον δικό του δορυφόρο Beidou, ο οποίος ανταγωνίζεται σε μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές τεχνολογίες εντοπισμού GPS.

Όπως είναι λογικό, οτιδήποτε έχει να κάνει με το διάστημα, αναβαθμίζει αυτόματα την οικονομία και το κύρος μιας χώρας. Παρόλα αυτά, στην εν λόγω περίπτωση τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η Κίνα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος διαστημικός εταίρος καθώς έχουν υπάρξει αρκετές καταγγελίες για προσπάθειες κατασκοπείας. Μάλιστα το Αμερικανικό Κογκρέσο απέκλεισε την χώρα της Ανατολής από όλα τα προγράμματα της NASA το 2011 για αυτούς τους λόγους.

Τα τελευταία 23 χρόνια, παραπάνω από 200 αστροναύτες από 19 χώρες, έχουν συνεργαστεί με τη NASA. Όμως η Κίνα λόγω των αθέμιτων πρακτικών της αποκλείστηκε μέσω της Wolf Amedment. Η τότε προεδρία Ομπάμα δεν θέλησε να ρισκάρει να συνεργαστεί με το κομμουνιστικό καθεστώς καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για να πραγματοποιηθεί μια διαστημική συνεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτά τα ζητήματα οι ΗΠΑ είναι η πιο ανοικτή χώρα, καθώς ο διεθνής διαστημικός σταθμός ISS, διεξάγει αποστολές με την ανταγωνίστρια Ρωσία.

Ο συντονιστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, έκανε έκκληση προς το Κογκρέσο να εκμεταλλευτεί τα μέχρι στιγμής τεχνολογικά κενά της Κίνας και να χρηματοδοτήσει τις επόμενες αποστολές Αμερικανών αστροναυτών στο φεγγάρι.

Η επιστροφή του ανθρώπου στη σελήνη έχει χαρακτηριστεί αμερικανική υπόθεση και με την επιτυχή πραγματοποίησή της θα καταστεί σαφές στο Πεκίνο ότι αν δεν πάρει το ρίσκο να στείλει τους δικούς του αστροναύτες σε κάποιο πλανήτη, δεν θα μπορεί να μιλάει για «διαστημικό ανταγωνισμό».

  • Όπως και να έχει, τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, γνωρίζουν καλά ότι ο Κινέζος εταίρος τους δεν πρόκειται να παραμείνει θεατής.

Μέχρι το 2035 η Κίνα θα έχει φτιάξει τον δικό της διαστημικό σταθμό και ήδη έχει κάνει καλέσματα σε χώρες να συμμετάσχουν στα προγράμματά της. Φυσικά βάσει της Αμερικανικής νομοθεσίας, οι αστροναύτες των ΗΠΑ απαγορεύεται να πάρουν μέρος, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη ένα παιχνίδι επιρροής στα υπόλοιπα κράτη, όπως συνηθίζεται με τα επίγεια δεδομένα.

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal και του Flash.gr

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Μήπως ο Πρωθυπουργός επένδυσε στα «ήρεμα νερά του Αιγαίου», χωρίς να σκεφτεί τα μπουρίνια που έρχονται;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: