«Nαυμαχία» φρεγατών για το ΠΝ: Πρωτιά της Ολλανδίας, έξωση της Ισπανίας και πιθανές ανατροπές…

Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ (F 453) είναι από τις πρώτες Ολλανδικές “S” που παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό και αδελφό πλοίο του ΛΗΜΝΟΣ που το περασμένο καλοκαίρι έγραψε τα περισσότερα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η «ναυμαχία» ξεκινά τώρα λένε εδώ και λίγες ώρες κύκλοι από το Πολεμικό Ναυτικό,

αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναλυτικής σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και την παρουσίαση της αξιολόγησης των επτά προτάσεων που είχαν υποβληθεί για τις τέσσερις νέες φρεγάτες του στόλου.

Κι’ αυτές οι πηγές λένε ότι τώρα ξεκινάει, διότι οι «μνηστήρες» θα κληθούν άμεσα να ξεκαθαρίσουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες ακόμη κι αν πρόκειται αυτό να γίνει σε επίπεδο κορυφής, στο αμέσως επόμενο διάστημα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αυτό το είχαμε ήδη επισημάνει από το χθεσινό ρεπορτάζ μας γράφοντας για την ενδελεχή ενημέρωση στον πρωθυπουργό από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που σκοπό έχει ο Κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει όλα εκείνα που χρειάζονται για οποιοδήποτε σημαντικό τετ α τετ υπάρξει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου.

Δεν αποκλείει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει πάνω του ένα μεγάλο μέρος αυτής της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους ηγέτες των χωρών που έχουν ήδη περάσει από τα προημιτελικά, στον ημιτελικό των φρεγατών. Και εκεί είναι σαφές ότι μέσα από τις συζητήσεις και τις στρατηγικές συμμαχίες τα πάντα μπορεί ν’ ανατραπούν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σαφές δεδομένο και είναι το δημοσιονομικό κόστος των περίπου 5 δισ. γι’ αυτό οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να αξιοποιούν αυτά τα κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι Ολλανδοί έκοψαν το νήμα

Στον «ημιτελικό» πρώτοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κόβουν το νήμα οι Ολλανδοί με τις φρεγάτες «SIGMA». Όπως έχουμε αναλύσει οι «SIGMA», δυο γενιές μετά τις Ολλανδικές «S» που έχει το Πολεμικό Ναυτικό και είναι αξιόπιστα πλοία για τις δυνατότητες που έχουν, διατηρούν χαμηλό κόστος σε σχέση με τις άλλες προτάσεις.

Οι Ολλανδοί υπόσχονται γρήγορη παράδοση των πλοίων, έχουν ναυπηγική παράδοση, ενώ ως δέλεαρ τοποθέτησαν στο πλάνο και δυο νέα πλοία ως ενδιάμεση λύση. Επίσης οι Ολλανδικές μεταχειρισμένες «Μ» είναι πολύ κοντά σε αυτό που χρειάζεται ο στόλος για να πορευτεί τα επόμενα χρόνια έως ότου φτάσουν τα νέα πλοία και ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η σειρά με την οποία γράφτηκε η ανακοίνωση είναι αλφαβητική, γεγονός που δείχνει διάθεση μεγάλης προσοχής, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια παρερμηνειών.

Η «ναυμαχία» συνεχίζεται ανάμεσα στους Γάλλους, με τις φρεγάτες «Belh@ra», τους Γερμανούς με τις «ΜΕΚΟ Α-200», το Ηνωμένο Βασίλειο με τις «Arrowhead 140», τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις «MMSC», τους Ιταλούς με τις «FREMM» και τους Ολλανδούς με τις φρεγάτες «SIGMA».

Πηγές επισήμαναν ότι απ’ εδώ και στο εξής θ’ αναζητηθεί ακόμη καλύτερο οικονομοτεχνικό πλάνο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος μιας και περιθώρια για χρονοτριβή δεν υπάρχει.

Ο τορπιλισμός των Ισπανών…

Το γεγονός ότι η Ισπανική πρόταση των φρεγατών F-110 μένει εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, εκπέμπει ορισμένα μηνύματα, με πρώτο εκείνο της σχεδιαστικής ολοκλήρωσης αλλά και της παράδοσης αρκετά χρόνια αργότερα, περίπου στο 2028.

Και μπορεί η Ισπανική πρόταση να έχει τα δικά της δέλεαρ για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά όπως σημειώνεται, ουδείς ξεχνά ή μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια για τα Ισπανικά σχέδια που αφορούν το χτίσιμο του ελικοπτεροφόρου της Τουρκίας Anadolou, για το οποίο πριν λίγα 24ωρα ο Τούρκος πρόεδρος έλεγε ότι θα γεμίσει με UAV.

‘Όμως η πρώτη δύναμη της Ιβηρικής χερσονήσου, επέδωσε και επιδίδει διαπιστευτήρια αφοσίωσης στην «ισπανοτουρκική» συνεργασία στα ευρωπαϊκά fora και ιδιαίτερα στις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής, κατά τις οποίες έπαιξε το παιχνίδι των γερμανικών καθυστερήσεων για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις για τις νέες φρεγάτες: Το παρασκήνιο και οι δυο λίστες που οδηγούν στον τελικό νικητή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: