Ο Ερντογάν με τον Γιαπάροφ συζήτησαν για την εξαφάνιση του εκπαιδευτικού, μέλους του δικτύου του Γκιουλέν

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του από το Κιργιστάν, Σαντίρ Γιαπάροφ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρεία
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον ομόλογό του από το Κιργιστάν, Σαντίρ Γιαπάροφ, στην Τουρκία εν μέσω μιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο Κιργιστάν μετά την εξαφάνιση ενός εκπαιδευτικού που ανήκε στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένου εχθρού της Άγκυρας.

Η επίσκεψη του Γιαπάροφ στην τουρκική πρωτεύουσα έγινε την επομένη μιας διαδήλωσης στο Μπισκέκ, που συγκέντρωσε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι απαιτούσαν να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση του Ορχάν Ιναντί, ενός Κιργίζιου τουρκικής καταγωγής που εξαφανίστηκε στα τέλη Μαΐου.

Η σύζυγός του υποπτεύεται ότι η Τουρκία τον κρατά στην πρεσβεία της στο Μπισκέκ, αφού τον απήγαγε λόγω της διασύνδεσής του με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, θρησκευτικού ηγέτη που διαμένει στις ΗΠΑ και του οποίου οι υποστηρικτές καταδιώκονται από την Άγκυρα στην τουρκική επικράτεια και στο εξωτερικό.

Ο Ερντογάν, που κάποτε ήταν σύμμαχός του, κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι είναι ο αρχηγός μιας «τρομοκρατικής» οργάνωσης, την οποία η Άγκυρα ονοματίζει «Feto» και τον κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

«Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι το Feto συνιστά απειλή στην εθνική ασφάλεια των δύο χωρών μας», τόνισε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιαπάροφ, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

«Αλλάχ θέλοντος, θα ξεπεράσουμε μαζί αυτήν την απειλή», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν στην υπόθεση του αγνοούμενου εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ούτε δέχθηκαν ερωτήσεις.

Ερντογάν και Γιαπάροφ επέμειναν στην πρόθεσή τους να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών τους, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο.

«Συζητήσαμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις και να αυξήσουμε τον όγκο των συναλλαγών μας σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο πρόεδρος του Κιργιστάν, σύμφωνα με την επίσημη τουρκική μετάφραση των δηλώσεών του.

Ωστόσο, η εξαφάνιση του Ιναντί έχει φέρει το Κιργιστάν σε θέση αμηχανίας.

Ιδιωτικά σχολεία επηρεασμένα από το κίνημα Γκιουλέν θεωρούνται πράγματι υψηλότερου επιπέδου από τα δημόσια σχολεία, αλλά η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος αυτής της χώρας της κεντρικής Ασίας.

Η αστυνομία του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους για να εντοπίσει τον Ιναντί, του οποίου το αυτοκίνητο βρέθηκε άδειο με την πόρτα ανοιχτή.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Με εγκληματικές οργανώσεις συνδέουν τον Τατάρ δημοσιεύματα: Οι φωτογραφίες και οι δικαιολογίες


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: