Η κατάργηση του εκτός έδρας γκολ αλλάζει τα κύπελα Ευρώπης: Μερικά παραδείγματα από το παρελθόν

Ο Robert Lewandowski (L) της FC Bayern Munich με τον Jonathan Tah από το Leverkusen κατά τη διάρκεια του γερμανικού αγώνα ποδοσφαίρου Bundesliga μεταξύ Bayer 04 Leverkusen και FC Bayern Munich στο BayArena στο Leverkusen, Γερμανία. EPA, LARS BARON




Ένας από τους κανονισμούς που είναι ταυτισμένος εδώ και δεκαετίες με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έπαψε οριστικά να ισχύει.

Με ανακοίνωση της UEFA, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (24/6), μετά από συζήτηση τα τελευταία χρόνια, καταργήθηκε από όλες τις διοργανώσεις συλλόγων της το πλεονέκτημα που συνδέεται με γκολ εκτός έδρας, με χρήση μέχρι τώρα, σε περίπτωση ισοπαλίας στα γκολ, μετά τους εντός και εκτός έδρας αγώνες των ομάδων. Σε άνδρες, γυναίκες, Νέους.

Μεταξύ των αιτιών που βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, όπου σίγουρα δεν υπήρξε ομοφωνία, συμπεριλαμβάνονται «η καλύτερη ποιότητα των γηπέδων», «οι αυξημένες συνθήκες ασφαλείας, η βελτίωση της διαιτησίας» αλλά και οι «πιο άνετες συνθήκες ταξιδιού».

Η κατάργηση του κανονισμού, που εισήχθη την περίοδο 1965-66 και εφαρμόστηκε τη σεζόν 1967-68, αρχίζει άμεσα, από τα προκριματικά των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων της αγωνιστικής περιόδου 2021/22.

Από το ξεκίνημα της εφαρμογής της η καινοτομία βρήκε αμέσως αντίκρισμα, όταν η Μπενφίκα, ήδη στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1967-68, απέκλεισε την Γκλέντοραν από τη Βόρεια Ιρλανδία, χάρη στο εκτός έδρας γκολ του πρώτου αγώνα, που σημείωσε ο Εουσέμπιο. Οι δύο αγώνες έληξαν, 1-1 και 0-0.

Τότε η Μπενφίκα έφτασε (28/5/68) στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου όμως έχασε στην παράταση (4-1/1-1 στα 90΄) από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Λονδίνο.

Αρχικά ο κανόνας ίσχυε μόνο μέχρι τη φάση των «16» (για τους προημιτελικούς και για τους ημιτελικούς υπήρχε μπαράζ), ενώ από τη σεζόν 1969-1970 επεκτάθηκε σε όλες τις φάσεις εκτός βέβαια από τον τελικό, που ήταν μονός).

Εάν η κατάργηση -για παράδειγμα- είχε συμβεί την περασμένη σεζόν, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Παρί Σεν Ζερμέν θα έφτανε στους «4» του UCL, μιας και στα προημιτελικά έκανε… χρήση του κανονισμού για να αποκλείσει την Μπάγερν Μονάχου (Μπάγερν-Παρί 2-3, Παρί-Μπάγερν 0-1).

Ή ακόμα η Γιουβέντους μπορεί να μην είχε ολοκληρώσει την παρουσία της στην κορυφαία διοργάνωση στους «16» (Πόρτο-Γιουβέντους 2-1, Γιουβέντους-Πόρτο 3-2).

Αυτά είναι πλέον παρελθόν. Σε περίπτωση ίσου αριθμού γκολ, ακολουθεί ημίωρη παράταση και, στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, πέναλτι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ένα ντέρμπι και μια γερή μάχη στο σημερινό πρόγραμμα του Euro 2020, για ακόμη δυο προκρίσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: