Οι δήμαρχοι Αθήνας και Τιράνων εγκαινίασαν το «Ελληνικό Πάρκο» στη λίμνη Φάρκα: Ένα κόσμημα για τις σχέσεις των δύο χωρών

File Photo: O δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




«Ο Δήμαρχος Τιράνων, Εριόν Βελίαϊ και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνει σε δημοσίευμά του, ο ιστότοπος του εθνικής εμβέλειας ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, εγκαινίασαν χθες το «Ελληνικό  Πάρκο» σε έναν πολύ όμορφο χώρο στη λίμνη Φάρκα στα Τίρανα.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία, κα Σοφία Φιλιππίδου, ο Πρέσβης της Ε.Ε. Λουίτζι Σορέκα,  ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, κ.ά.

Το «Ελληνικό  Πάρκο» δημιουργήθηκε με την βοήθεια της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο Δήμαρχος Τιράνων, Εριόν Βελίαϊ, στην ομιλία του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το υπέροχο αυτό πάρκο αναψυχής για τους πολίτες, είναι ένας χώρος αφιερωμένος στις άριστες Ε – Α σχέσεις.

Εκείνο που συνδέει τις δύο χώρες, δήλωσε, δεν είναι απλώς το μεσογειακό πνεύμα και η ιστορία, αλλά και οι σχέσεις μας, που είναι κάτι περισσότερο: Η Ελλάδα είναι από εκείνες τις φίλες χώρες που μας στήριξε ανεπιφύλακτα, σε όλη την πορεία μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Την αξιοσημείωτη αυτή χειρονομία για τη δημιουργία του πάρκου, την εκλαμβάνουμε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, αλλά και ως επιστέγασμα για να γιορτάσουμε τις άριστες σχέσεις και την ειδική διασύνδεση μεταξύ Τιράνων και Αθηνών, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Βελίαϊ, τονίζοντας ότι οι πολίτες των Τιράνων θα έχουν την ευκαιρία την Κυριακή, να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν το Τρίαθλον –  Tiranathlon. 

H Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία κα Σοφία Φιλιππίδου, επισημαίνει ο ι/τ, στην εναρκτήρια ομιλία της δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνεργασίας  με το Δήμο Τιράνων, «εάν δεν συνεργαζόμασταν, το  έργο αυτό δεν θα είχε ολοκληρωθεί»,  υπογράμμισε η κ.Φιλιππίδου.

  • Κώστας Μπακογιάννης: Χώρος και σημείο συνάντησης των ανθρώπων, που μας έλειψε λόγω της πανδημίας

Ο Δήμαρχος Αθήνας κ. Κώστας Μπακογιάννης που συμμετείχε στην τελετή εγκαινίων του «Ελληνικού Πάρκου» στη λίμνη της Φάρκα στα Τίρανα, σημειώνει ο το Top Channel, στην ομιλία του, απηύθυνε ευχαριστίες και συγχαρητήρια στην Πρέσβη της Ελλάδος, τα στελέχη  της Πρεσβείας, το Δήμαρχο Τιράνων και τους συνεργάτες του, για την υλοποίηση  του  έργου στη  λίμνη της Φάρκα.

Επιθυμώ να εκφράσω τη μεγάλη χαρά μου που βρίσκομαι  σήμερα ανάμεσά σας, που συναντώ το φίλο μου Δήμαρχο που με τίμησε με την πρόσκλησή του και που πάντα μάς προσελκύει με το δυναμισμό και την αποτελεσματικότητά του. Είναι επίσης, μεγάλη χαρά για μένα, καθώς δεν θα μπορούσα να φανταστώ ομορφότερη και καλύτερη εορτή, εκτός των συνόρων της χώρας μου, για τα 200 χρόνια από τον Αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.

Οι αξίες της Ελληνικής Επανάστασης, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ειρήνη, η ευημερία, η πρόοδος, αποκτούν σημασία, εάν εμείς τις μοιραστούμε  με όλους, στην γειτονιά των Βαλκανίων, στην οποία είμαστε «καταδικασμένοι» από την ιστορία και τη γεωγραφία, να συνυπάρχουμε. Αλλά και αν δεν ήμασταν «καταδικασμένοι», θα επιλέγαμε να συνυπάρχουμε εδώ, διότι εκείνα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Έχουμε κοινή γλώσσα και κοινούς κώδικες επικοινωνίας και εάν κάτι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, είναι ότι όσες φορές ενώνουμε τις δυνάμεις μας, σώμα και ψυχή, τότε μπορούμε  να κάνουμε πολλά.

Στο υπέροχο αυτό Πάρκο, σε αυτόν τον πράγματι ευλογημένο τόπο, δίπλα στην όμορφη αυτή λίμνη, ίσως βρούμε αργότερα εκείνη την νεράιδα στην οποία αναφερθήκατε. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί εκτός του συμβολισμού του περιέχει και ουσία, και αυτό είναι που εμείς ζητούμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητούμε απτά, ορατά, μετρήσιμα αποτελέσματα, ψυχαγωγία για τους πολίτες, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτός είναι ένας κοινός χώρος  συνάντησης ανθρώπων, που τόσο πολύ μας έλειψε, λόγω της πανδημίας.

Μετά από λίγο εμείς θα αποχωρήσουμε και εδώ θα έρθουν παιδιά με τους γονείς τους, νέοι και νέες, αυτή θα είναι η νέα καθημερινότητα και αυτή την καθημερινότητα επιδιώκουμε να έχουμε, και στα Τίρανα και στην Αθήνα.

Στο τέλος, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να συγχαρώ την Πρέσβη μας και τους υπέροχους συνεργάτες της, πολλούς από τους οποίους γνωρίζω από το παρελθόν, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επιχειρηματίες που αγκάλιασαν αυτήν την πρόταση, τη συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να επανέλθω στο Δήμαρχο Τιράνων, τον οποίον ευχαριστώ μαζί με τους συνεργάτες του,  Εύχομαι οι σημαίες μας να κυματίζουν η μία δίπλα στην άλλη στο πλευρό της σημαίας της Ε.Ε.  Σας ευχαριστώ  όλους  σας.

Ο Σατωβριάνδος κατακεραυνώνει τον Μοροζίνι και τον Έλγιν: Ένας Γάλλος, που ήθελε να πεθάνει ως Έλλην…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: