Τα επόμενα βήματα σχεδιάζει η κυπριακή διπλωματία μετά την Πενταμερή της Γενεύης

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Antnio Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ΓΤΠ




Πλάνο κινήσεων προς δύο κατευθύνσεις ετοιμάζει η Λευκωσία προκειμένου από τη μια να ενημερώσει για τα όσα συνέβησαν στη Γενεύη και από την άλλη να διασφαλίσει ότι σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα διατηρηθούν οι ίδιες αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την τουρκική προσπάθεια για λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει o Φιλελεύθερος, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

• Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στον Λόφο προκειμένου να γίνει μια αξιολόγηση της Γενεύης.

• Ετοιμάζεται και από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να υλοποιείται πλάνο ενημέρωσης τόσο των εταίρων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και των Πέντε του ΣΑ του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης εντάσσεται και η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

• Μια πρώτη γεύση από Γενεύη θα δοθεί στους Ευρωπαίους εταίρους από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τέλος της εβδομάδας, κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.

• Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε σκοπεύει η Τζέιν Χολ Λουτ να επανέλθει στο νησί.

• Επόμενος σημαντικός σταθμός είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου στο οποίο τα ευρωτουρκικά θα βρίσκονται στην ατζέντα και αυτή τη φορά οι 27 θα πρέπει να τοποθετηθούν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Πασχαλινό Μήνυμά του προήγγειλε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών». Οι καθοριστικές παρεμβάσεις, όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πενταμερούς, απέτρεψαν «την επιδιωκόμενη εκτροπή και το ναυάγιο».

Αν και τίποτε δεν έχει κριθεί ήδη άρχισε να μπαίνει στη συζήτηση ο επόμενος σταθμός στο Κυπριακό. Η επόμενη άτυπη πενταμερής, όποτε και όταν αποφασιστεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έχει δύο πιθανούς προορισμούς. Να επιστρέψουν όλοι ξανά στη Γενεύη ή να ταξιδέψουν προς Νέα Υόρκη. Με τον Σεπτέμβρη να είναι πιθανός μήνας πραγματοποίησης της νέας προσπάθειας, καθώς η πιθανότητα μιας Γενικής Συνέλευσης με φυσική παρουσία θεωρείται αδύνατη.

Στο προσκήνιο του Κυπριακού επιστρέφει μια παλιά, πολύ καλά, γνωστή στη Λευκωσία. Πρόκειται για τη νέα υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για τις ηλικίες 37-38 ετών στην Κύπρο: Διευθετήθηκαν 10.000 ραντεβού σε δέκα λεπτά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: