Στόχος ο έλεγχος της περιοχής: Οι Αττίλες κατασκευάζουν ναυτική βάση στο Τρίκωμο και αεροπορική στο Λευκόνοικο

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, γίνεται δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Με στόχο τον έλεγχο της περιοχής και με βασική στρατηγική επιδίωξη να καταστεί περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε μια μεγάλη στρατιωτική βάση, αναφέρει ο Κώστας Βενιζέλος σε κείμενο του στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Η κατοχική δύναμη προχωρεί στην κατασκευή ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Τρίκωμο, ενώ το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου αναβαθμίζεται σε στρατιωτικό.

Έχοντας ως μοντέλο τις βρετανικές βάσεις, κυρίως ως προς τη στρατηγική σημασία τους, το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στο νησί με το βλέμμα στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι ξεκάθαρο από τους σχεδιασμούς πως η κατοχική Τουρκία θα συγκεντρώσει δυνάμεις, ενδεχομένως να σταθμεύει ένας μεγάλος αριθμός πολεμικών σκαφών, στη νέα ναυτική βάση στο Τρίκωμο και μαχητικών στο Λευκόνοικο.

Οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν προκαλέσει ανησυχία σε χώρες της περιοχής, αλλά και σε διεθνείς παίκτες. Η συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας, η επιθετική και επεκτακτική της πολιτική, την καθιστούν αποσταθεροποιητικό παράγοντα και κίνδυνο για πρόκληση συγκρούσεων.

Η εμπλοκή της Τουρκίας σε Συρία, Λιβύη και για πολλούς στις πρόσφατες συγκρούσεις Ισραήλ με Χαμάς, προκαλούν έντονο προβληματισμό για τα επόμενα βήματα της κατοχικής δύναμης.

  • Αμμόχωστος και Λουτ

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, συνεχίζονται οι εργασίες εντός της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Διεξάγονται εργασίες με στόχο όταν θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για την επόμενη φάση, να είναι όλα έτοιμα για την υλοποίηση. Τούτο, ενδεχομένως, να συνδέεται με την επίσκεψη Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου, στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, στο διπλωματικό πεδίο, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ ενημερώνοντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έκανε λόγο για δύο κυρίαρχες κοινότητες στην Κύπρο.

Παράλληλα επαναλαμβάνει αυτό που είπε στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για «bottom up approach». Δηλαδή, η κυριαρχία να πηγάζει από τις κοινότητες και τα αποθέματα να πηγαίνουν στην κεντρική εξουσία.

Την ίδια ώρα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο για επαφές ο αναπληρωτής Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma, ο οποίος διακινεί τις γνωστές βρετανικές ιδέες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία λύση έξω από ψηφίσματα του ΟΗΕ, διαμηνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: