Ήταν το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης: Όχι πια, αποκόπηκαν δυο γιγάντια κομμάτια του

H φωτογραφία δορυφόρου της ESA που δείχνει την αποκόλληση των δυο τεράστιων κομματιών πάγου από το [πρώην] μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης. EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY HANDOUT — contains modified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Δορυφορική φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος  (ESA) απεικονίζει δυο τεράστια κομμάτια πάγου  (A-76B and A-76C) να έχουν αποσπαστεί από το παγόβουνο A-76, στη Θάλασσα Βέντελ, στην Ανταρκτική.

Η απόσπαση έγινε στις 26 Μαϊου ενώ το ίδιο το παγόβουνο είχε αποσπαστεί στα μέσα Μαϊου από την δυτική πλευρά του Ronne Ice Shelfin στην Θάλασσα Βέντελ, πλέοντας έκτοτε στην θάλασσα.

Δεν πρόκειται για απλή ιστορία…

Το παγόβουνο Α-76 παρά το αδιάφορο όνομά ήταν μέχρι τις 26 Μαϊου το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου με έκταση μεγαλύτερη του νησιού της Μαγιόρκα της Ισπανίας. Συγκεκριμένα είχε μέγεθος 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την ESA, το παγόβουνο  A-76, μετά την αποκόλληση των δυο τεράστιων κομματιών πάγου, “έχασε τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στη Γη” και πλέον έχει περιοριστεί στα  3,880 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή.

Όσο για το όνομα Α-76 μπορεί να ακούγεται λίγο αδιάφορο για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, αλλά βασίζεται στην επιστήμη. Η ESA ανέφερε ότι τα παγόβουνα ονομάζονται παραδοσιακά από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο ήταν αρχικά ορατά, έπεται δε ένας διαδοχικός αριθμός και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.

Η ανάρτηση της ESA για την αποκόλληση των δυο τεράστιων κομματιών πάγου:

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: