Η ζωή συνεχίζεται κανονικά «μόνο για εμβολιασμένους»; Οι σκέψεις για το ελληνικό safe pass

Κόσμος κάθεται σε καταστήματα εστίασης, σε εξωτερικό χώρο, στην Κόρινθο, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021. Άνοιξε η εστίαση, χωρίς μουσική, με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτό χώρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Το επόμενο βήμα απελευθέρωσης μπορεί να είναι (και) α λα καρτ:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη κατά το επικείμενο περαιτέρω άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής να δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ορισμένες δραστηριότητες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί έχει ήδη πέσει στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης χωρίς προς το παρόν πάντως να έχει λάβει συγκεκριμένη μορφή υλοποίησης, αν και η διεθνής πρακτική είναι ήδη παρούσα και μπορέι να αποτελέσει εύκολο παράδειγμα.

Σύμφωνος με μια τέτοια ιδέα, με το να έχουν δηλαδή περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι, δήλωσε σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που υπογράμμισε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και την πτώση της πανδημίας θα φύγουν σταδιακά και οι υπάρχοντες περιορισμοί.

Η αρχή φαίνεται πως θα γίνει με τα γυμναστήρια. Όπως έκανε ήδη γνωστό από χθες ο κ. Γεωργιάδης, ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος είναι αυτός που ίσως έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία, εκτός της οικονομικής στήριξης που θα λάβει το επόμενο διάστημα, αναμένεται να επανεκκινήσει την δραστηριότητά του εντός του μήνα. Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε ως πιθανή ημερομηνία την 17η Μαΐου, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας με την λειτουργία των χώρων άσκησης να αφορά αποκλειστικά τους εμβολιασμένους για αρχή και από τον Ιούνιο τον λοιπό πληθυσμό.

Σχετικά ερωτηθείς πάντως (σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ) για τα γυμναστήρια όπου η πλειονότητα των πελατών ανήκουν σε ηλικίες 20 – 29 ετών και άρα βρίσκονται εκτός εμβολιαστικής κάλυψης, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι κατανοεί το ζήτημα και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να το δει.

Επανέλαβε τέλος ότι το 98% των θυμάτων του κορωναΐου δεν είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει στοιχεία για το πόσοι από τα θύματα της πανδημίας, ήταν εμβολιασμένοι.

Που αναμένεται να εφαρμοστεί

Ποιοί χώροι Συναυλίες, κλειστοί χώροι με λιγότερα μέτρα προστασίας και χώροι διασκέδασης φαίνεται επίσης να είναι ανάμεσα σε εκείνες τις δραστηριότητες που θα πάρουν σειρά στις προβλέψεις «μόνο για εμβολιασμένους».

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα οι επιστήμονες αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω απελευθέρωσης δραστηριοτήτων όπως δεξιώσεις, συναυλίες, ακόμα και λειτουργία της διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίες θα ανοίξουν μόνο για όσους έχουν είτε πλήρως εμβολιαστεί είτε έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου από την οποία έχει μεσολαβήσει διάστημα περισσότερο των δύο εβδομάδων προκειμένου να έχει αναπτύξει ο οργανισμός τα απαραίτητα επίπεδα ανοσίας.

Φαίνεται πάντως ότι ο εμβολιασμός και των μικρότερων ηλικιών δεν θα αργήσει. Μιλώντας στον ANT1 o Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλας είπε ότι για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ, συνέχισε και προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών. Μάλιστα, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών, ξεκαθάρισε πως πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί. Παραδέχθηκε πως δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό των υπολοίπων (νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού). Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς.

Τι ισχύει χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται το Green Pass

Ηδη σε ανάλογες προβλέψεις έχουν προχωρήσει αρεκτές ευρωπαϊκές χώρες:

Στο Ισραήλ, οι κάτοχοι του Green Pass μπορούν να δειπνήσουν  σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, να μείνουν σε ξενοδοχεία και να επισκεφθούν χιλιάδες εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτιστικούς, αθλητικούς και θρησκευτικούς χώρους.

Γερμανία: Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία

Την Παρασκευή ανάλογος νόμος ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή. Στην Ομοσπονδιακή Βουλή το νομοσχέδιο συγκέντρωσε ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς το υπερψήφισαν όχι μόνο οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά επίσης οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αντιμετωπίζεται πλέον όπως εκείνος που μόλις έκανε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα, πλέον, τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, ενώ θα μπορούν να συναντούν άλλους εμβολιασμένους χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς. Για την εστίαση ο νέος νόμος δεν περιέχει συγκεκριμένη πρόβλεψη. Πολλοί εικάζουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν αναιρείται, προς το παρόν τουλάχιστον.

Στην Κύπρο, απαραίτητο είναι από σήμερα το αποδεικτικό safe pass στους ακόλουθους χώρους:

  • Χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ)
  • Χώρους θρησκευτικής λατρείας
  • Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων
  • Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου
  • Κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες
  • Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους
  • Οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές
  • Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
  • Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες
  • Συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις
  • Καζίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Γεωργιάδης: Ενδεχόμενο ανοίγματος εστίασης σε εσωτερικούς χώρους τον Ιούνιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: