Η «οργή του Ποσειδώνα» απέναντι στον τουρκικό «Θαλάσσιο Λύκο»: Ψήφος εμπιστοσύνης των F-15 στην HAF (photos)

14 Μαχητικά F-15 από την αεροπορική βάση Lakenheath της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν μετασταθμεύσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα κι από εκεί έως τις 11 Ιουνίου θα οργώνουν μαζί με τα Ελληνικά φτερά τον ουρανό του Αιγαίου. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία/ ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η «Οργή του Ποσειδώνα» στ’ αρχαιοελληνικά έπη μεταφράζονταν με τα δεινά που περνούσε κάποιος στην θάλασσα. Η σημερινή «Οργή του Ποσειδώνα» έρχεται ως από μηχανής Θεός, από τον ουρανό, ενώ κάθε λόγχη από την τρίαινα του Θεού της θάλασσας έχει διαφορετικό τύπο αεροσκάφους…

Η «Οργή του Ποσειδώνα» έρχεται να στείλει Αμερικανικά F-15 και Ελληνικά F-16, Mirage 2000-5, F-4 Phantom πάνω από τα κατά την Τουρκία, «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά. Ο Αρχαιοελληνικός Θεός, ηγέτης του θαλάσσιους στοιχείου θα χτυπήσει με την τρίαινά του στ’ ακριτικά νησιά του Αν. Αιγαίου και στέλνει το μήνυμα, όχι της Ελλάδας, αλλά κυρίως των συμμάχων.

  • Το γεγονός ότι τα Αμερικανικά F-15 είναι έτοιμα να πετάξουν στο ακριτικό Αιγαίο σε αποστολές κρούσης και υπό την καθοδήγηση στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων που υπηρετούν στα νησιά κι όχι μόνο αποτελεί μια ξεχωριστή νίκη αναγνώρισης αυτού που λέει η Ελληνική πλευρά και είχε συνοψίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην λακωνική φράση, πως «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»…

Η διάρκεια της παρουσίας της USAFE στην Ελλάδα αλλά και οι αεροπορικές ασκήσεις που διεξάγει, φτερό με φτερό με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας ακόμη και στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα, για την Άγκυρα που μονίμως αμφισβητεί, είναι ένα ισχυρότατο πλήγμα. Παράλληλα η Ουάσιγκτον καταδεικνύει τις αποφάσεις της και στέλνει το μήνυμα στήριξης στην Αθήνα, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και τάσσεται υπέρ των Ελληνικών θέσεων.

Πάνω από τα κεφάλια τους…

Η τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος λύκος» είναι σε εξέλιξη, αλλά στον ουρανό του Αιγαίου ξεκινά μια ιδιαιτέρως σχεδιασμένη αεροπορική άσκηση ανάμεσα στα Ελληνικά μαχητικά όλων των τύπων και τα Αμερικανικά F-15 της 492 FS που έφτασαν στην αεροπορική βάση της Σούδας από την Μ. Βρετανία.

  • Η «Poseidon’s Rage» ουσιαστικά από την Δευτέρα δεν θα σταματήσει να δίνει απογειώσεις τόσο από την 115 Πτέρυγα Μάχης όσο κι από τις mother base των Ελληνικών αεροσκαφών.

Βεβαίως ο «Θαλάσσιος Λύκος» είναι μια ναυτική κυρίως άσκηση της Τουρκίας αλλά από την άλλη πλευρά, η Ελληνοαμερικανική «Οργή του Ποσειδώνα» που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει δεκάδες εξόδους στο Αρχιπέλαγος, στέλνει τα δικά της μηνύματα.

Το επίσημο λογότυπο της διμερούς άσκησης που εξασφάλισε η Hellas Journal και το παρουσιάζει.

Και ιδιαιτέρως την στιγμή που η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία φαίνεται πλέον ότι δεν έχει τη δυναμική που την βοηθούσε να προχωρά σ’ όλες τις παραβατικές ενέργειες, στον αγώνα των παραβιάσεων FIR και Εθνικού Εναέριου Χώρου, έχει ρίξει κυρίως τα κατασκοπευτικά CN-235 και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72.

Μάλιστα λόγω της άσκησης «Θαλάσσιος Λύκος» βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει σ’ ένα μπαράζ παραβιάσεων το Σάββατο που έφτασαν τις 38.

Την Παρασκευή τα τουρκικά F-16 που εμφανίστηκαν ήταν μόλις τέσσερα κι έκαναν μόνο πέντε, από τις 51 συνολικά παραβιάσεις.

Κι όλες τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας που προηγήθηκε σε κάθε παραβίαση μαχητικών καταγράφηκε και αερομαχία με τα «μπλε φτερά», στην διαρκή προσπάθεια που κάνει η Πολεμική Αεροπορία να εκδιώκει τους παράνομους εισβολείς από τον Ελληνικό ουρανό.

Ψηφίζουν Ελλάδα…

Εδώ και πολλές ημέρες στη σελίδα μας είχαμε επισημάνει ότι η USAFE ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει διότι η άλλη πολεμική μοίρα της που έχει την ίδια έδρα στη Μ. Βρετανία, η 493 FS βρέθηκε για περίπου 15 ημέρες στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα.

Η συγκεκριμένη Μοίρα έχει ως κύρια αποστολή της την αναχαίτιση και την προβολή ισχύος μέσω της αεροπορικής υπεροχής που μπορεί το F-15 να προσφέρει.

 

Η 492 FS που έχει μετασταθμεύσει στην Σούδα είναι προσανατολισμένη στην αεροπορική κρούση κι αυτό έχει ως συνέπεια, τα γεράκια που φιλοξενούν τους Αμερικανούς να σχεδιάζουν περισσότερες αποστολές βομβαρδισμού, ακόμη και με ειδικά όπλα που μπορούν να φέρουν τα F-15.

  • Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία και το ΓΕΕΘΑ,  «Η «POSEIDON’S RAGE» αφορά σε εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επιγείων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών/εκπαιδευτικών όπλων καθώς και εναέρια μάχη και αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operation – COMAO).
  • Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αποστολές Close Air Support (CAS) σε συνεργασία με Joint Terminal Attack Controller (JTAC) δυνάμεων ΣΞ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ασκήσεις αεράμυνας (Air Defense Exercise – ADEX) με την συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.»

Πάντως τα ημερολογιακά δεδομένα της «Ποσειδώνιας οργής» συμπίπτουν τόσο με την διεξαγωγή της άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 21», η οποία αποτελεί την πιο εντυπωσιακή πρεμιέρα που θα μπορούσε να κάνει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου καθώς στην άσκηση θα λάβουν μέρος SOF από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Σερβία, όσο και με την άσκηση «Καταιγίδα 21» του Πολεμικού Ναυτικού, με ότι σημαίνει αυτό για ασκήσεις αεράμυνας ανάμεσα στις μονάδες επιφανείας και την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και τους συμμάχους….

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στο «και πέντε» ανανεωμένες προτάσεις των «μνηστήρων» του ΠΝ: Yποσχέσεις για το μέλλον του στόλου…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: