Γιατί η Τουρκία δεν συμμετέχει στη Eurovision: «Δεν μπορούμε να βλέπουμε κάποιον με μούσι, να φορά φούστα…» [video]

File Phot O νικητής του διαγωνισμού Eurovision 2014 Κοντσίτα Κουρτς via video YouTube eurovision.tv




Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι Τούρκοι δεν βλέπουν στις τηλεοράσεις τους τη Eurovision, όχι γιατί δεν συμμετέχει η χώρα τους, αλλά γιατί ο διαγωνισμός έχει «κοπεί» από όλα τα κανάλια της γείτονος.

Ποιος είναι ο λόγος που σύσσωμα τα τουρκικά κανάλια «γύρισαν την πλάτη» στον διαγωνισμό;

Η σχέση Τουρκία – Eurovision άρχισε να χαλάει το 2011. Το τραγούδι που είχε στείλει η Τουρκία δεν πέρασε από τα ημιτελικά, ενώ η τελευταία συμμετοχή το 2012 βρέθηκε στην 7η θέση.

Η Τουρκία αποσύρθηκε -μέχρι νεοτέρας- από τον διαγωνισμό, αφού απαιτούσε να έχει την ίδια μεταχείριση με τις «Big 5» και να συμμετέχει απευθείας στον τελικό. Παρόλα αυτά, υποτίθεται ότι το κρατικό κανάλι της χώρας θα συνέχιζε να φιλοξενεί τον τελικό του διαγωνισμού.

Τελικά αυτό δεν συνέβη ποτέ και ο λόγος είναι το gay φιλί που έδωσε στο τέλος του τραγουδιού της η εκπρόσωπος της Φινλανδίας σε μία χορεύτρια, το 2013.

Οι τούρκοι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι πρόκειται για «gay προπαγάνδα» και πήραν πίσω την απόφασή τους. Όλα τα κανάλια στην Τουρκία «γύρισαν την πλάτη» στη Eurovision από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Ο Γενικός Διευθυντής του TRT, Ibrahim Eren μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης είχε τότε πει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

“Δεν υπάρχουν σχέδια για να επιστρέψουμε ακόμα. Υπάρχουν λόγοι, όπως το σύστημα βαθμολογίας…

Σαν δημόσιος όμως ραδιοτηλεοπτικός φορέας, δεν μπορούμε να μεταδίδουμε ένα πρόγραμμα που δείχνει κάποιον με μούσι, να φορά φούστα, χωρίς φύλο, αποδεχόμενοι τον Αυστριακό νικητή να λέει «Είμαι και άντρας και γυναίκα» στις 9 το βράδυ την στιγμή που παρακολουθούν και παιδιά. Έχω πει στην EBU απευθείας ότι έχουν απομακρυνθεί από τις αξίες τους. Και άλλες χώρες εξαιτίας αυτού έχουν αποφασίσει να απέχουν. Υπάρχει μια σύγχυση που οφείλεται στους διοργανωτές. Όταν υπάρξουν αλλαγές επι αυτού θα επιστρέψουμε.”

Αυτό που φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε είναι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στο διαγωνισμό. Και φυσικά ο λόγος δεν περιορίζεται στην Conchita!

Τον Μάιο του 2014, ο Βολκάν Μποζκίρ, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου από το ΑΚΡ, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει πλέον στον διαγωνισμό μετά τη νίκη της Κοντσίτα Βούρστ  στο Ισραήλ.

Ωστόσο η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να  επιμένει ότι το σύστημα ψηφοφορίας είναι «άδικο» ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει απ ευθείας στον τελικό και ότι μία επιστροφή θα είχε πραγματοποιηθεί εάν υπήρχε κάποια βελτίωση.

Η TRT ανακοίνωσε την αποχώρησή από το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2013, στις 14 Δεκεμβρίου 2012, επικαλούμενη τη δυσαρέσκεια με τους κανόνες του διαγωνισμού.

Το άρθρο που αναφέρει τον λόγο της απόσυρσης έχει κάποια ανεπάρκεια σύμφωνα με την TRT, το μικτό σύστημα ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής/τηλεψηφοφορίας (που θεσπίστηκε το 2009) χρησιμοποιήθηκε το 2011, όπου η Τουρκία δεν προκρίθηκε στον τελικό. Τα τουρκικά μίντια σε αντίθεση με το συντηρητικό κυβέρνησιακό κόμμα AKP και ορισμένες τούρκικες οργανώσεις LGBT, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση ήταν λόγω του ομοφυλοφιλικού περιεχομένου του Διαγωνισμού, το οποίο δεν είναι ανεκτό από τον ισλαμικό υπόβαθρο αυτού του πολιτικού κόμματος[6].

Η TRT δεν μετέδωσε τους διαγωνισμούς το 2013 και το 2014 για πρώτη φορά από το 1973 (με εξαίρεση τον τελικό του 1979) (η TRT μεταδίδει το διαγωνισμό από το 1973, ακόμα και στα χρόνια που η Τουρκία δεν συμμετείχε)[εκκρεμεί παραπομπή]. Το 2013, ο κύριος λόγος που επικαλέστηκαν ήταν το λεσβιακό φιλί της Φιλανδίας και το 2014 η αυστριακή drag queen Κοντσίτα Βούρστ.

Τον Μάιο του 2014, ο Βολκάν Μποζκίρ, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου από το ΑΚΡ, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει πλέον στον διαγωνισμό μετά τη νίκη της Κοντσίτα Βούρστ το 2014.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας η οποία επιμένει στο ότι το σύστημα ψηφοφορίας είναι «άδικο» και ότι μία επιστροφή θα είχε πραγματοποιηθεί εάν υπήρχε κάποια βελτίωση. [7]

Με πληροφορίες από wikipedia, mad.tv, protothema.gr. altsantiri.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ιστορίες Eurovision: Το Βατερλώ της ελληνικής επιτροπής με το Waterloo το 1974 [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: