Ιστορίες Eurovision: Το Βατερλώ της ελληνικής επιτροπής με το Waterloo το 1974 [videos]

Τα μέλη του σουηδικού γκρουπ ABBA. EPA/OLLE LINDEBORG SWEDEN OUT




Για τις καλύτερες ή χειρότερες μουσικές συμμετοχές της Ελλάδας στη Eurovision τα «αφιερώματα» που έχουν γραφεί είναι δεκάδες.

Σπανίως όμως θυμόμαστε τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής επιτροπής που κάθε χρόνο επιλεγόταν -αναλόγως του συστήματος και πριν καθιερωθεί η ψήφος του κοινού- για να δίνει τους ελληνικούς βαθμούς στα διαγωνιζόμενα τραγούδια.

Από τις πολλές άβολες ίσως στιγμές, υπάρχει αναμφίβολα μία κορυφαία και συνέβη το 1974: Εκείνη τη χρόνια, η ελληνική επιτροπή δεν είχε είχε δώσει ούτε έναν πόντο στη Σουηδία για το Waterloo των Abba, το θεωρούμενο αλλά και πολλάκις ψηφισμένο ως καλύτερο τραγούδι όλων  των εποχών της Eurovision.

Το σύστημα ψηφορορίας του 1974 επέρεπε 10 ψήφους. Κάθε χώρα μπορούσε να τις κατανείμει όπως θέλει: Από 1 βαθμό σε 10 διαγωνιζόμενους, έως από 5 σε μόλις 2.

Η Ελλάδα επέλεξε να δώσει πέντε ολόκληρους πόντους στη βελγική συμμετοχή -που σήμερα δεν τη θυμάται κανένας-  αλλά δεν συγκινήθηκε καθόλου από το Waterloo -που σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το γνωρίζει.

Ας τα θυμηθούμε και τα δύο:

Εδώ το Waterloo:

Και εδώ το Fleur de Liberté των Βέλγων.

Για την ιστορία, εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα είχε συμμετάσχει με το «Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου» και ερμηνεύτρια την Μαρινέλλα, τερματίζοντας 11η πίσω από το τραγούδι της Ισπανίας και του.Βελγίου που δεν μας είχε δώσει κανέναν πόντο!

 

Μαζί με την ελληνική επιτροπή, το Waterloo αγνοήθηκε επίσης από την Βελγική, την Ιταλική, τη Βρετανική και αυτή του Μονακό….

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στις 10 μμ ο τελικός της Eurovision: Πρώτη ανοίγει το χορό η Κύπρος, 10η η Ελλάδα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: